Pryč s evropskými dotacemi

Podle zpráv na Vysočině v Domanínku u Bystřice nad Perštejnem vznikla z evropských dotací unikátní = drahá stanice, která zkoumá vliv rostlin na možné budoucí vysoké koncentrace oxidu uhličitého. Stanici vybudovalo Centrum výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe.  

Vědci nemohou vědět budoucí koncentrace skleníkových plynů, proto vzniklo mnoho emisních scénářů, a proto také na základě toho se odhaduje budoucí zvýšení průměrné globální teploty v širokém teplotním rozptylu. Nejsem obeznámen se všemi scénáři, ale mám za to, že nejdramatičtější by měl být A2 s koncentrací oxidu uhličitého 820 ppm do konce 21. století. Projekt však počítá s dvojnásobkem ve srovnání se současnou dobou, což je opravdu hodně, protože momentálně se pohybujeme max. okolo 400 ppm. (Zaokrouhlil jsem to, ale to není teď podstatné. Malé změny v koncentraci nemají na vývoj klimatu velké dopady.)

V pořádku, je to výzkum, který by mohl "přinést" nové zajímavé poznatky, i přesto, že tak vysoká koncentrace mi připadá pro konec tohoto století extrémně vysoká. To by spíše mohlo platit trošku pro vzdálenější budoucnost.

Myslím si ale, že rozumný politik by tento projekt neměl schválit. Rozumný politik by se měl držet zásady a v období velkých dluhů a nepříznivé ekonomické situace takové projekty zásadně odmítat. Vůbec by nemělo při schvalování hrát roli, že změna klimatu je v současné době a v budoucnu realitou. Rozumný politik by měl umět rozlišovat, co je nutné a prospěšné a co je luxus, který si nemůžeme dovolit. Rozumný politik by se neměl nechat obměkčit tím, že úhrada formou evropské dotace je v pořádku, protože máme právo peníze čerpat.

Samozřejmě, musí se hodně dotovat, protože by se nám to jinak nevyplatilo. To je taková současná evropská logika, která je však v rozporu s šetrným hospodařením. Lepší by bylo na evropské fondy zapomenout a peníze ze státního rozpočtu nikam neposílat. Dotovat pouze opravdu nutné a potřebné služby, tedy výrazná minimalizace poskytování dotací. Nikdo by se nemusel stresovat, že musíme čerpat určitý obnos, protože bychom o peníze přišli a vznikla by škoda.

Souhlasím s tím, aby stát finančně podporoval vědu, ale nesmí se všechno přehánět. Tento "Vysočanský" projekt může být zajímavý, nicméně pokud si na to autoři nevydělají či neseženou peníze jinou cestou než přes státní kasu, neměli by ho realizovat. Není to projekt, který nutně musí politici dotovat.

Tento min. 12 milionový projekt je však pouze příklad, takových podobných případů lze zajisté nalézt celou řadu.

 

Více informací o projektu naleznete zde: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/unikatni-stanice-na-vysocine-zkouma-vliv-zmen-klimatu-na-obili

Autor: Petr Hlinomaz | středa 17.7.2013 13:56 | karma článku: 16,59 | přečteno: 568x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02