Po volbách přituhlo

Delší dobu jsme mohli být svědky spíše teplejšího charakteru počasí s dešťovými přeháňkami, nyní se situace obrátila - pro někoho k lepšímu, pro někoho k horšímu - zima je tu.

Počasí v Evropě bude ovlivňovat několik frontálních systémů. Naše území bude pod vlivem tlakové níže nad centrálním Středomořím. Podle předpovědi se tento tlakový útvar v úterý spojí s tlakovou níží postupující ze severozápadu. V příštím týdnu by tedy měla střední Evropu ovlivňovat v chladném vzduchu rozsáhlá tlaková níže.

Tentokráte mám s interpretací drobné potíže, ale v podstatě se vytvoří nad střední Evropou příznivá meteorologická situace pro udržení nízkých teplot a sněhové pokrývky relativně po delší dobu.

U nás se budou nejvyšší teploty pohybovat od - 1 až do - 6 °C, na horách až kolem - 9 °C.

Od pondělka se místy očekávají intenzivní sněhové přeháňky, zejména na Moravě za 24 hodin může napadnout místy až 20 cm sněhové pokrývky. Příznivé zimní podmínky budou nadále pokračovat, takže postupně výška souvislé vrstvy sněhu bude přibývat, např. i v Praze, kde by mohlo napadnout až do čtvrtka od 5 do 10 cm. Přesnější informace získáte sledováním předpovědí pro jednotlivé kraje.

V souvislosti s popsanou meteorologickou situací vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu nízkého stupně pro Moravu před novou sněhovou pokrývkou, která bude platit od 14.01. (10:00) do 15.01. (06:00). 

 

Předpovědní synoptické mapy ČHMÚ

Naše území bude ještě pod vlivem slábnoucí okluzní fronty. Od centrálního Středomoří nás začne ovlivňovat tlaková níže. Severní Evropu ovlivňuje výběžek vysokého tlaku s poměrně velmi mrazivými teplotami. Od Islandu bude směrem k Britským ostrovům postupovat frontální systém.

-

Nadále bude ovlivňovat počasí u nás tlaková níže se středem nad Itálií. Severní a východní Evropa bude pod vlivem tlaková výše.

-

Střední Evropa bude pod vlivem rozsáhlé tlakové níže.

 

Zdroj: ČHMÚ

 

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 13.1.2013 16:16 | karma článku: 10,45 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02