Česká astronomická společnost vs. ministr Chalupa

Ve Francii se politici rozhodli, že se pokusí snížit světelné znečištění nařízením zhasínáním na noc ve všech nebytových objektech. Je to jejich věc. Nicméně, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se k tomu vyjádřil.

Vyjádřil se v tom smyslu, že Česká republika nemá nic takového v dohledné době v plánu.

Vyjádření pana Chalupy prezentováno v médiích:

"České ministerstvo životního prostředí se nebude účastnit politiky, kdy se lidem bude nakazovat, kdy mají svítit, kdy mají chodit na toaletu, kolik toho mají sníst a jak dlouhé sukně mají dámy mít. Tento direktivismus a tmářství odmítáme. Máme poněkud jiné starosti, než toto regulovat," uvedl pro server Idnes ministr Tomáš Chalupa.

Tento přístup k věci se zřejmě moc asi nebude líbit ani Straně zelených, ale já si myslím, že pan ministr to okomentoval v podstatě správně, protože politik by bez souhlasu občanů neměl zasahovat do jejich životů. Jedná se totiž opravdu o radikální řešení, které by přineslo mnoho sporů. Opravdu je podivné navrhovat řešení podle nějakých zájmových skupin na úkor svobodného rozhodnutí ostatních. Politik by právě svobodu občanů měl respektovat a chránit. I když se to ekologům, astronomům a některým politikům z pochopitelných důvodů moc nezamlouvá, tak zrovna právě ten výše uvedený komentář pana Chalupy považuji za logický.

Česká astronomická společnost sice uznává, že noční veřejné osvětlení je důležité, ale zásadně nesouhlasí s ponecháním svobodné volby soukromým subjektům využívat světla podle své potřeby.

Problém světelného znečištění není ale snadné vyřešit, tedy pokud by se respektovalo svobodné rozhodování občanů. Na druhou stranu si myslím, že řešení světelného znečištění je mnohem prospěšnější, než se neustále věnovat obchodováním s emisními povolenkami a dotačního programu Zelená úsporám.

Ve městech je opravdu nesmysl soukromým subjektům nařizovat, kdy mají svítit, protože město by mělo být vnímáno jako kapitalistický ráj pro všechny (s dodržováním určitých pravidel). Na vesnicích se světelné znečištění týká hlavně veřejného osvětlení. Proto si myslím, že politici by neměli regulovat žádným způsobem svobodné podnikání. Mohou však v zájmu všech podporovat kvalitnější veřejné osvětlení, které by světelné znečištění značně zmírnilo. Politici společně s Českou astronomickou společností se také mohou pokusit šířit informace o tomto problému. (Nutno poznamenat, že na astronomických webech vyšlo mnoho článků o škodlivosti světelného znečištění.) Taková osvěta určitě by mohla být prospěšná.

Nevím, zda-li se mi to daří, ale tímto článkem bych rád naznačil, že tématem světelného znečištění by se také měl politik zabývat, ale v každém případě by měl respektovat svobodné rozhodování občanů. Ano, je to složité. Přesně o tom to je. Zájmovým skupinám samozřejmě nevyhovuje složitost demokracie a svobody, protože nemohou jednoduše docílit svých požadavků. Proto se snaží často principy svobody obcházet a na politiky tlačí. Používají k tomu své jednostranné argumenty. Soukromý sektor sice škodí noční obloze svým světelným znečištěním, ale také poskytují služby a platí daně. O tom, že lákavé osvětlené výlohy a venkovní poutače jsou důležitou součástí reklamy snad se ani nemusím zmiňovat. To si každý obchodník musí rozhodnout sám, zda-li se mu vyplatí zbytečně svítit. To jsou principy tržního mechanismu a svobodného podnikání. A upřímně řečeno, nevím k čemu jinému hlavně by mělo město sloužit, než k vytváření kapitálu. Město jakožto pouze centrum vzdělání a kultury opravdu nestačí.

Uznávám, že astronomové nemají u nás moc dobré podmínky pro pozorování noční oblohy, protože vzdálenosti mezi městy a vesnicemi jsou malé a těžko se nachází vhodné stanoviště pro pozorování. Lidem je to asi většinou jedno. Já si to uvědomuji, ale nenapadá mne nic rozumnějšího, než zlepšit nebo někde dokonce možná omezit veřejné osvětlení.

Kdyby na základě svobodného hlasování nebo sběru podpisů občanů bez nátlaků v některých obcích se takové řešení schválilo, bylo by to samozřejmě o ničem jiném a nic jiného by mi nezbývalo, než s takovým postupem souhlasit a rozhodnutí obce respektovat. O tom žádná.

Zaujala mne v níže uvedeném odkaze prognóza (při současném trendu) zvýšení míry světelného znečištění přibližně do roku 2025. Těžko říci, ale přeci jenom možná autoři pozamomněli, že v současné době jsou velkým trendem Národní parky a chráněná území. Takové aktivity právě zamezují přehnané rozšiřování lidského obydlí. Také pokud na obrázku (fotce) není vidět míra zvýšení intenzity světelného znečištění ukázkou dalších obrázků z minulých let (např. dokumentace každých deset let), tak nemohu nic porovnávat. Že by skutečně mohlo do r. 2025 dojít k tak rapidnímu nárůstu světelného znečištění oproti současné době? Věřím tomu, že ne až tolik, jak je uvedeno na obrázku v odkaze.

 

Zdroj: http://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/ceska-astronomicka-spolecnost-reakce-na-prohlaseni-ministra-chalupy-ohledne-svetelneho-znecisteni

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Hlinomaz | středa 6.2.2013 10:29 | karma článku: 7,12 | přečteno: 511x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02