Sociální tyrani mezi námi, aneb jsi NEONACISTA!

Ve společnosti je stále nějaké procento lidí, kteří mají sklony jiné lidi různým způsobem tyranizovat. Zpravidla na základě nějakého svého komplexu spojeného s předsudečnou nenávistí (hehe) k lidem, kteří smýšlejí jinak.

S tím nic neuděláme, protože toto množství je v čase patrně přibližně konstantní, podobně, jako množství lhářů, zlodějů, psychopatů a podobně. Takže jde jen o to, jakou dostanou příležitost. Za komunistů měl tento typ lidí příležitosti velmi rozsáhlé, například jako donašeči pro StB, nebo v pomocné stráži VB (pro mladší ročníky - veřejná bezpečnost, dnes policie) a podobně. Zkrátka, pokud se chtěl nějaký zakomplexovaný zmetek někomu pomstít, měl nepřeberně možností. Takto funguje totalita - nejen politickou, ale také sociální tyranií. Ty dvě jsou sestry, přičemž sociální tyranie je z nich ta horší.

Učebnicovou ukázkou sociální tyranie je například hnutí #metoo - nějakým sprostým a vylhaným nařčením vás někdo může zlikvidovat nejen společensky, ale také dohnat k sebevraždě. U nás jsme za tímto trendem naštěstí zatím poněkud zpoždění - přeci jen, ještě je tu živá zkušenosti z komunistické totality. Ale lze pozorovat, že i u nás lidé trpící nenávistí k jinak smýšlejícím dostávají opět postupně svou příležitost a vystrkují růžky. Zatím takové tyranizování probíhá na úrovni nálepkování (všichni jistě znáte - ani nevíte jak, stanete se náhle neonacistou, xenofobem atp.). Mám však vážnou obavu, že nebude trvat dlouho a opět se dopracujeme k čarodějnickým procesům. Jen za to, že máte jiný názor, než sociální tyran.

Já už tu mám svůj fan-klub sociálních tyranů, kteří mě takto nálepkují zcela bezostyšně a zjevně i bez znalosti problematiky. Zkrátka, jen na základě jakési podobnosti jsou se svým hodnocením hotovi a stávám se nepřítelem téměř lidstva, potenciálním vrahem - zkrátka neonacistou. Že k takovému odsudku musí být současně splněno více znaků současně, je nezajímá. Zkrátka jsem neonácek a hotovo. Jak sleduji názory jiných lidí, podle takovýchto kritérií je přibližně polovina dospělých obyvatel této země neonácky - jen jsou mnozí zatím neviditelní tím, že své názory neprezentují tak nahlas, jako já. Je-li tu tolik neonácků, pak je to důvod k zamyšlení...

Tyrani si myslí, že bychom se nad sebou zamyslet měli my (dle jejich ukvapeného a křivého soudu) neonáckové. Jenže při takovém počtu je to spíš naopak - nad sebou by se měli zamyslet ti sociální tyrani, protože taková tyranie se jednou může snadno obrátit proti nim a oni sami se stanou obětmi jiných tyranů. Stejně, jako čarodějnickým procesům podlehli i mnozí z těch, kteří jiné označovali za čarodějníky.

Už mě ten můj fan-klub nebaví a začal jsem ho řešit. A hle, co jsem se dozvěděl z místa, které by to mělo řešit - cituji doslovně: "Vaše společná diskuse totiž vznikla na základě toho, že  v diskusi operujete čistotou národa." No nevím, buďto jsem nesvéprávný, že nevím co píšu, nebo tu někdo zkrátka velmi sprostě lže. Protože nevím nic o tom, že bych kde něco takového tvrdil, a to ani v zastřeném smyslu. Ani v soukromí, natož veřejně. Sociální tyrani použili nějaké oslí můstky a zkratky, jinak by se k takové sprosté lži nemohli dopracovat.

K tomuto tématu doporučuji jednu pěknou přenášku, kterou naleznete zde: 

Vyjímám pár zajímavých myšlenek:

K potenciálně totalitní ideologii: "Můžeme mít krásně vystavěný obraz budoucí utopie, ale pokud bude fungovat pouze na papíře a nebude lícovat s lidskou povahou, tak nemá žádnou šanci na úspěch a s tím větší pravděpodobností povede k nějaké formě totality." Mám za to, že tento výrok sedí na současnou multikulturalistickou ideologii jako zadek na hrnec.

"Zahnívání (dle kontextu přednášky: co si myslí malá část lidí) hrozí především v situaci, kdy se za vyřčení určitého přesvědčení trestá."

"Lidé se urážejí a zesměšňují ne proto, aby druhého přesvědčili, ale proto, aby signalizovali loajalitu vůči vlastní skupině ... urážení vede k tomu, že se uražení ještě více radikalizují."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 12.3.2020 21:07 | karma článku: 29,23 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69