Pravičáci jsou prý méně inteligentní než levičáci

Podle kolegy blogera Kucharovice to zjistili kanadští vědci. Studii jsem nečetl, budu tedy věřit, že závěry uvedené jmenovaným kolegou jsou aspoň trochu relevantní. Je tu však jeden drobný problém, se kterým se musíme nějak popasovat...

Pochybuju, že pojetí levice v Kanadě je stejné, jako pojetí levice u nás. Silně se kloním k tomu, že zde bude velmi podstatný rozdíl. Tedy nelze závěry z kanadského prostředí jen tak mechanicky přenést k nám.

Zapomeňme na to, jak jednotlivé strany samy sebe vymezují na ose pravolevosti. To možná platí v naší kotlince, ale v jiných zemích by se dost podivovali, cože se to u nás v politice hemží. Abychom mohli dospět ke srovnání, jak vnímají v Kanadě levici, musíme na to z druhé strany. Tedy podle toho, jaké strany volí lidé více inteligentní, a jaké méně inteligentní.

Bohužel, nepodařilo se mi najít žádný průzkum, kde by bylo vyjádřené IQ voličů. Ale existují průzkumy, které ukazují preference podle vzdělání. Zde bych si dovolil poznamenat, že dosažené vzdělání nevypovídá vždy o inteligenci jednotlivce, ale obecně lze říct, že k dosažení určitého stupně školy je přece jen nějaká minimální inteligence nutná. V rámci statistik tedy můžeme použít zjednodušený pohled, čím vyšší vzdělání, tím vyšší inteligence. Hledejme tedy průzkumy preferencí podle vzdělání. Odkazy na článek kolegy blogera a na průzkumy jsou pod tímto článkem.

Průzkum, který se mi podařilo najít, není sice nejnovější, jsou v něm zastoupené jen parlamentní strany té doby, můžeme tedy určit tu pravou levicovou stranu aspoň z takto zúženého výběru. Ani mě nepřekvapuje, že vítězem na nej- levicovou stranu je ODS, podle měřítek kanadských poměrů. Strana sice s lehce pravicovou předvolební rétorikou, v praxi však dělá jasnou sociálně demokratickou politiku. Dnes by možná v žebříčku zvítězila prapodivná TOP09, ale nechci se pouštět do zbytečných spekulací, protože to je strana sešitá rychlou jehlou pro recyklaci politiků, kteří by jinde patrně už neměli šanci.

Sečteme-li střední vzdělání s maturitou a vyšší, pak ODS má největší podíl inteligentních voličů - téměř 60%. ČSSD jsou v těsném závěsu za zelenými, s výsledkem něco přes 50%. Komunisti jsou jasným propadákem, to už není ani levice, ale totalitní strana pro jednoduché lidi.

Vzkaz jednoduchým lidem, kteří budou mít cukání mě ihned někam zařazovat: nejsem voličem žádné z levicových ani totalitních stran. A jak jsem zmínil, ODS považuju za levicovou stranu, průzkum to potvrzuje.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 11.2.2012 18:14 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69