Některé části Agofertu budou uzavřeny, tvrdí Prymula

No, vlastně, on to neřekl přímo takto, tvrdí trošku něco jiného: "Fungovat by podle něj měla ta část ekonomiky, která generuje nejvyšší profit, aby kompenzovala části, které jsou zavřené."

Aspoň podle tohoto článku. Můj selský rozum však říká, že co je dotované, je neefektivní. Pokud by to bylo efektivní, nebyl by důvod to dotovat. Tedy dotace je vlastně jakousi kompenzací za neefektivitu. O zavřených podnicích Prymula říká, že jsou kompenzované. Možná se mnou asi nebudou všichni majitelé zavřených podniků zcela souhlasit, ale držím se toho, co Prymula (dle článku) tvrdí. Pokud jsou některé části Agrofertu kompenzované, měly by tedy být logicky zavřené (respektive by neměly fungovat, dle tvrzení z perexu). Pokud nejsou zavřené, měly by fungovat tak, aby dokázaly kompenzovat jiné. Kompenzace (dotace) pro fungující podniky v dnešní situaci totiž nedává smysl, je to drahé a prostředky pak chybějí těm subjektům, které byly uzavřeny direktem.

Takže kdy už konečně skončí dotování neefektivní části ekonomiky, aby ta efektivní část měla víc šancí se rozvíjet? Přesně podle slovy bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana: "Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 14.12.2020 19:37 | karma článku: 19,31 | přečteno: 466x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69