Porovnání ekonomických představ ČSSD a TOP 09.

V článku vysvětlím, proč ekonomický program ČSSD v době krize mi připadá mnohem odpovědnější, než třeba program TOP 09.

Stávající stav by se dal charakterizovat takto : Česká republika má podle statistických dat přebytek exportu nad importem. V ČR exportéři nakupují elektřinu, materiál, projekční práce a další dodávky, zaplatí zaměstnance a pojistné, když mají daňové úlevy, tak daně jenom některé, např. silniční…, vyrobí zde nějaké zboží a to vyvezou, prodají a přivezou devizy. Ty musí vyměnit za koruny, aby mohly zaplatit svoje nákupy v ČR. V úspěchu přilákaných proexportních investic je rozdíl proti Maďarsku, Řecku a Islandu.

V největším propadu je u nás vnitřní spotřeba. Na tu navazuje omezení investic. Bohatí díky reformě ušetřili na daních, ale investice nezvyšují. Vázne odbyt, výnos z investic klesá, investice se stávají rizikovější. Spořiví bohatí lidé proto nechávají peníze na vkladech v bankách. Komerčním bankám tedy zůstávají peníze, pro které nemají uplatnění. Tento „přebytek“ ukládají do centrální banky. Nebo centrální bance splácejí staré půjčky a nově si nepůjčují. Centrální banka stahuje peníze z oběhu. Centrální banka je ale taky stát. Když vkladatel půjčuje někam peníze, pak druhá strana se stává dlužníkem. Tady se stává dlužníkem tedy centrální banka, která musí za vklady vyplácet úrok. Centrální banka je ale taky státem.

Rozdíl mezi ekonomickými představami ČSSD a TOP 09 by se dal charakterizovat různým dopadem na obyvatele s nízkým příjmem a s vysokým příjmem. Samozřejmě bohatým více přeje TOP 09. ČSSD nutí bohaté k investicím, jinak by jim významnou část příjmu sebrali na daních. Tyto investice, ale mohou mít pozitivní vliv na hospodářství. Pokud těmito investicemi bude modernizace výroby, nebo nové služby. Osobní spotřeba bohatých není příliš závislá na daních. Uspořené peníze na daních v době růstu rizika návratnosti investic mnozí bohatí ukládají do bank. Komerční banky tento „přebytek“ vkladů ukládají na úrok do centrální banky. Ta tedy stahuje peníze z oběhu. Zvyšováním vkladů komerčních bank se zvyšuje zadlužení centrální banky a zvyšují se výdaje na úroky. Splacením starých úvěrů komerčních bank se snižují příjmy centrální banky z úroků.

ČSSD více pomáhá a méně zatěžuje obyvatele s nízkými příjmy. To má pozitivní význam na koupěschopnost a odbyt. ČSSD na jedné straně zvyšuje výdaje vlády. Na druhé straně pomáhá k oběhu peněz mezi občany a podnikateli, což zvyšuje podnikatelům příjmy a nakonec i daňový základ. Komerční banky tolik nepůjčují centrální bance, ale vládě. Místo jedné instituce státu se zadlužuje jiná, ale díky zvyšující se ekonomické aktivitě je dluh snadněji splácen. Uznávám, že moje tvrzení mají řadu omezení. Nelze podporovat nezaměstnané a zatěžovat pracující v takové míře, aby to demotivovalo shánět si práci. Nelze podporovat spotřebu obyvatel v takové míře, aby převládl import nad exportem a stát si na dovezené zboží půjčoval. Nelze zatěžovat bohaté takovými daněmi, aby nakupovaly ve větší míře podvodné poradenské služby firem, které jsou registrovány v daňových rájích. Myslím si, že ekonomické představy ČSSD tyto omezení nepřekračují. Otázkou je zda zrušením všech poplatků ve zdravotnictví nepovede k určitému zbytečnému plýtvání léky a jinými zdravotnickými výdaji.

Ekonomické představy TOP 09 povedou k omezování ekonomické aktivity, ke sníženému inkasu vlády (státu) a pojišťoven a ke zvyšování zadlužení centrální banky, což je taky stát. Dalším rizikem je rozpad sociální soudržnosti.

Poměrně úspěšnému postupu proti krizi v zahraničí se podobá více přístup ČSSD.

Možná někoho napadla otázka, proč porovnávám představy ČSSD s TOP 09, a ne s největším politickým konkurentem ODS? Tak jako v otázkách ve vztahu k EU je ODS zcela nejasná, v některých sociálních a ekonomických otázkách je méně pravicovější a jasnější než TOP 09. Celkově lze ale napsat, že se mnoho neliší, že ODS je TOP 09 02. Z nedávného televizního vystoupení pana Nečase ohledně „montoven“ vyplývá, že pan Nečas základní věci není schopen pochopit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Hlavatý | pátek 2.4.2010 11:03 | karma článku: 19,15 | přečteno: 2029x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42