Mýty a legendy II (daňové přiznání na 1 stránku)

V tomto seriálu se zabývám názory, kterým věří významná část lidí. V minulém 1. díle jsem se věnoval tvrzením o údajné nevýhodnosti podpory investic pro české firmy a občany . V tomto díle proberu představy o zjednodušení účetnictví, redukcí stránek daňového přiznání.

Daňové přiznání na 1 stránku

I tento slib zazněl v Otázkách Václava Moravce Speciál z Olomouce. Je příznačné, že o tomto mluvil i kandidát na poslance, který na rozdíl od Václava Moravce nevěděl, že ne všichni podnikatelé musí podávat všechny přílohy daňového přiznání a tedy ukázal, že záležitosti nerozumí.

Protože mezi jednotlivými podnikateli existují značné rozdíly, nelze příliš daňové přiznání redukovat. Někteří podnikatelé při podnikání mohou mít nějaké zaměstnání, mohou mít příjmy z nájmu, nebo z příležitostních činností apod. Někteří účtují v podvojném účetnictví, jiní v jednoduchém, další využívají nákladových paušálů, někteří mohou mít daň stanovenou finančním úřadem. Většina živnostníků má příjmy ze zdrojů v ČR, někteří mají příjmy ze zahraničí. S některými zahraničními státy je uzavřena dohoda o zamezení dvojího zdanění.Těch možností je tedy velká řada.

Stávající tiskopis také pomáhá poplatníka při vyplňování navést ze známých příjmů a výdajů k výpočtu daňového základu a pak vlastní daně.

Ten kdo prosazuje zásadní redukci daňového přiznání, prosazuje asi i redukci odečitatelných položek. Ty ale mají své opodstatnění. Pomáhají například mladým rodinám řešit bytovou situaci, podporují poskytování darů humanitárním organizacím, podporují podnikání zdravotně postižených, nebo studentů apod.

Zjednodušení účetnictví bylo již realizováno za vlády ĆSSD zavedením výdajových paušálů.

V účetnictví není ani nejtěžší vyplnění daňového přiznání, jako správné stanovení příjmů a výdajů. Další ulehčení podnikatelů může spočívat ve sloučení jednoho přiznání pro potřeby jak finančního úřadu, tak zdravotního a důchodového pojištění. Na stávajícím tiskopisu pro finanční úřad pak ale několik kolonek přibude. Například název zdravotní pojišťovny i kolonky potřebné pro stanovení nové zálohy pojistného.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Hlavatý | středa 21.4.2010 6:31 | karma článku: 7,96 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42