Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

600. výročí bitvy u Grünwaldu a české souvislosti

Včera bylo 600. výročí jedné z největších bitev středověku. Bitva u Grünwaldu 15.7.1410 měla ohromný význam pro Polsko a okolní evropské země. Díky ní se stabilizoval polsko-litevský unijní stát a zastavila se rozpínavost Řádu německých rytířů.(1.)

Odhady počtu vojsk se značně liší, některé německé zdroje uvádějí milionovou armádu polsko-litevské unie, střízlivější odhady historiků uvádějí počet polsko-litevského vojska na 20.000-30.000. Řád německých rytířů měl vojsko pravděpodobně méně početné, bylo ale lépe vyzbrojené, zvláště mělo drtivou převahu v kanonech.  (2.)

Polsko-litevským vojskům velel polský král Vladislav II. Jagellonský, který pocházel z litevského panovnického rodu. Po přijetí křesťanství a sňatkem s dědičkou polského trůnu Hedvikou se stal r.1385 polským králem. Po nějaké době se usmířil se svým bratrancem Vytautem, čímž Litva získala svébytnost.

Na polsko-litevské straně stáli též početná ruská vojska ( Smolenské prapory), Tataři, Valaší a další žoldnéři, mezi nimi asi 3000 – 4000 Čechů a Moravanů. Ty vedl Jan Sokol z Lamberka a měl být mezi nimi i Jan Žižka z Trocnova. Dobové záznamy nehovoří ovšem o přílišné statečnosti Čechů. Část polsko-litevského vojska byla prý složena ze sedláků. Polský král využíval služeb velkého množství špehů.

Na straně Řádu německých rytířů vedle řádových rytířů sloužili žoldnéři z řady zemí západní a střední Evropy, včetně zemí Koruny české, především ze Slezska, Lužice a Braniborska.. Dohodou s uherským králem Zikmundem si Řád německých křižáků zakoupil spojenectví s Uherskem, nicméně pomoc zdaleka neodpovídala investovaným 40.000 zlatým.

Ještě před bitvou 24.6. prostřednictvím českých poslů bylo sjednáno příměří. To ale obě strany využily k posilování vojsk a k postupu k budoucímu bojišti.

Před bitvou podle legendy ukázal velitel Řádu Ulrich von Jungingen značnou dávku namyšlenosti, když poslal polskému králi dva rytíře s obnaženými meči, protože prý nemá nikoho, kdo by bojoval po jeho boku. (3.)

Bitva byla zahájena útokem unijních vojsk, nejprve probíhaly srážky mezi lehkou jízdou. Střelba z řádových kanonů selhala, nejspíš z důvodu předcházejícího deště a navlhnutí střelného prachu. Litevcům se podařilo rozmetat křižácké pěšáky a zničit děla. Postupně se ale začala situace na bojišti obracet. Do bojů zasáhla druhá formace křižáků a začala Litevce vytlačovat. Část Litevců se dala na útěk, jiné prameny mluví o předstíraném ústupu. Ustupovaly i polské a hlavně tatarské prapory. Zastavit postup křižáků se podařilo za pomocí tří smolenských praporů, jeden z nich byl téměř celý zničen. (4.) Tato akce ale pomohla polskému králi nasadit na ohrožený úsek zálohy a přejít do postupného protiútoku. Mezitím velké škody křižákům nadělal pěší pluk. Podařilo se opět zformovat prchající Litevce a vpadnout s nimi křižákům do zad. Bitva skončila dobytím křižáckého tábora a pronásledováním prchajícího nepřítele.

Následně polský král obsazoval řadu křižáckých hradů a několik měst, včetně Malborku. Pak se rozhodl pro odchod. Řád se pokusil dobýt své pozice zpět, čímž došlo k několika bitvám, nakonec byl ale uzavřen mír. Podle této dohody musel Řád zaplatit vítězům 100.000 hřiven pražských grošů reparace.

Vedle finanční ztráty znamenala porážka pro Řád německých křižáků ohromné početní oslabení, čímž se nadlouho zastavila další expanze Řádu. (5.)

 

Dodatky:

1. 15.8. je výročím zahájení ještě jedné významné a pro Němce neúspěšné bitvy, která změnila mapu Evropy. Šlo o druhou bitvu na Marně. Tato bitva rozhodla o výsledku 1. světové války.

2. Pro srovnání. Křižáků v Bitvě na Vítkově v r. 1420 se odhaduje na 30.000, Prahu prý hájilo asi 9.000 obránců.

3. Podobné ukázky arogantnosti a namyšlenosti křižáků nebyly v této době výjimkou. Příkladem je výhružný dopis Johanky z Arku husitům, která v 19 letech slibovala to, co se nepodařilo velkým intervenčním armádám,tj. vyhubit husity. Přitom nikdy nevelela žádné významnější armádě. Příznačné je, že brzo nato byla sama označena za kacířku a upálena.

4. Hrdinná účast Smolenských praporů byla později využívaná sovětskou propagandou, která ji vykreslovala jako ruskou pomoc proti Teutony utlačovaným Slovanům. Tomuto tvrzení příliš neodpovídá skutečnost, že Smolensk byl kdysi součástí litevského státu, čímž bojovníci vlastně bojovali za svého panovníka. A později právě z východu probíhala expanze, která měla za výsledek ztrátu Smolenska.

5.  Řád německých rytířů díky oslabení nemohl o pár let později výrazněji zasáhnout do husitských válek. Do těchto válek nechtěl zasahovat ani polský král. V r. 1432 ovšem uzavřel s husitskými vojsky dohodu, na základě které husitské vojsko vyhlásilo nepřátelství Řádu a v r. 1433 se Sirotci zúčastnili úspěšného tažení polské armády. Při zpáteční cestě byli Sirotci ale přepadeni a značně zdecimovány. To pomohlo k rozbrojům mezi husity a vedlo až k bitvě u Lipan

Autor: Václav Hlavatý | pátek 16.7.2010 17:26 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1362x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Můj kandidátský projev na řadového člena ČSSD.

Dobrý den vážení přátelé. Že situace ČSSD je velmi špatná, se nemusíme dlouze přesvědčovat. Máme málo času, zvláště dnes v době rokování, nemusíme ztrácet čas rozdáváním růžových brýlí.

18.2.2018 v 17:02 | Karma: 11,71 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika

Václav Hlavatý

Švihlíková, Keller a zápas za změnu zahraniční orientace naší země

Původně jsem chtěl v komentáři jen reagovat na jeden článek paní Švihlíkové. Paní Švihlíková zde píše, že zde jsou jakési "elity", prý umlčují nepohodlné názory a že výsledek voleb prý ukázal, jak chybné mají "elity" názory.

1.1.2018 v 8:28 | Karma: 37,44 | Přečteno: 5276x | Diskuse| Politika

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

V blížících parlamentních volbách kandiduje i nová volební strana Referendum o Evropské unii. Založená, jak to v ČR bývá zvykem, starými politiky, kteří neuspěli jinde.

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

Občas je slyšet názor, že EU je horší než RVHP. Pokusím se porovnat. EU navazuje na ekonomické uskupení evropských demokratických zemí EHS, čímž prohlubuje ekonomickou integraci na integraci států.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97 | Přečteno: 1306x | Diskuse| Ekonomika

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

Jak by to u nás vypadalo 2 roky po vystoupení z EU ? Jak by vypadla naše „šťastná“ budoucnost bez EU.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42 | Přečteno: 967x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1719x
Žiji na venkově, živím se hlavně pěstováním brambor. Zajímám se o ekonomii, politiku, historii, sport ...