Yrsa, pro tentokrát mimo sérii

Mám ráda, když se islandská spisovatelka Yrsa Sigurdardóttir utrhne ze sériových příběhů a pozve nás na pořádnou duchařsko-thrillerovou jízdu. A přesně taková je Kořist.

Nedaleko islandského ledovce zmizeli, a následně za strašných okolností zemřeli, čtyři nezkušení turisté. No, možná jich bylo spíš pět, protože bez průvodce by se asi do tak nehostinného mrazu nevydali. Každopádně byla nalezena čtyři zubožená, mrtvá těla. Co se jim muselo stát, že prakticky jen v prádle vylezli z relativního pohodlí stanů, vstříc kruté smrti umrznutím?

Po jejich stopách (které spíše tuší, než dokážou sledovat) se vydává skupina dobrovolných záchranářů v čele s Johannou, manželkou místního policisty. Johanna má plnou hlavu starostí, a to je jistě důvodem, že nechává nezamčené domovní dveře. Bednu na deky na terase neustále otevírá protivný vítr a sousedovic pes vrčí uprostřed zahrady na vetřelce, kterým určitě byla veverka, co už se dávno schovala. Nebo si s nimi někdo hraje?

Mezitím se, na bohem zapomenuté radarové stanici na pobřeží, nový zaměstnanec Hjörvar nemůže zbavit pocitu, že jej cosi pozoruje, či dokonce pronásleduje. Jistě se ale jedná o stres nebo halucinace ze samoty, Hjörvar se přece nezbláznil, jako jeho předchůdce.

Říkáte si, že jsem vám moc nevysvětlila, o co v nové knize od islandské královny krimi jde? Nechci vás totiž připravit ani o vteřinu napětí a zábavy, kterou Kořist nabízí. Yrsa Sigurdardóttir tentokrát bere čtenáře do nejopuštěnější islandské divočiny, aby zde rozehrála snad své doposud největší divadlo. Děj se zběsile střídá z několika pohledů a časových linií, aby vás nutil načít další a další kapitolu, až se bez dechu dostanete k poslední tečce. Připravte se na skutečnou jízdu, Kořist je tentokrát mnohem víc horor než thriller a vyšetřování často ustupuje (či je spíše prostoupeno) nevysvětlitelnými jevy, z nichž vám půjde hlava kolem.

Vřele doporučuji knihu Kořist číst za bílého dne, ideálně někde mezi spoustou lidí. Ne jako já, o samotě v domě, kde se ozývají zvuky a čas od času se s nožem v ruce jdete podívat vedle do místnosti, jestli tam není duch.

Kořist udělá neskonalou radost všem milovníkům skvěle napsaného hororového thrilleru, a samozřejmě Yrsiným fanouškům, jimž v knihovně rozhodně nesmí chybět.

 

Autor: Helena Herynková | sobota 12.8.2023 11:03 | karma článku: 7,27 | přečteno: 133x