V Příbrami chlapa z Koločavy rozhodně nezabili

Zabili, zabili chlapa z Koločavy, zní českými divadly již od 70. let minulého století. V posledních letech se tak děje čím dál častěji a je velmi dobře, že Balada pro banditu se stále těší diváckému zájmu. Nejnověji se do kultovního muzikálu pustili v Divadle A. Dvořáka v Příbrami. V režii Milana Schejbala vznikla další verze Balady pro banditu, kvůli které stojí za to vyrazit na výlet.

Psát cokoliv o ději Uhdeho muzikálu Balada pro banditu mi přijde jako nošení dříví do lesa, protože jste slavný příběh o lásce Eržiky a loupežníka Nikoly Šuhaje jistě vyslechli již mnohokrát. Mnohem raději vás nalákám na krásné příbramské zpracování.

Balada pro banditu je v podání příbramských herců veselou i dojemnou podívanou, z níž budete odcházet s pocitem příjemně stráveného večera. Pochvalu zaslouží všichni zúčastnění, ráda bych vás však speciálně upozornila na ústřední dvojici. Dokonalé souznění Eržiky v podání Anny Fixové a Nikoly, jehož ztvárnil Pavel Batěk, vás dozajista uchvátí. Na obou je vidět, jak si své role užívají, doslova si krásný příběh na jevišti odžijí. Anna Fixová dala své Eržice přesnou míru bojovnosti, odvahy a přitažlivosti, abyste si ji zamilovali. Pavel Batěk vtiskl Nikolovi mužnost, stoický klid i jiskru rošťactví, které nejednu divačku rozhodně uhranou.

Příbramští herci jsou velmi všestranní. Mimo svých činoherních výstupů skvěle zvládají i zpěv, například při písních v podání Anny Fixové mi běhal příjemný mráz po zádech. Za zmínku také stojí stepařské umění Mageriho (Martin Dusbaba). Někteří herci se dokonce přidávají i ke kapele. Živá hudba je dalším pozitivem příbramské inscenace. Hudební aranžmá není úplně klasické a Baladě to slouží ku prospěchu. Určitě si užijete třeba jazzovou verzi písně "Tmavá nocka", která zaznívá z úst Morany (Kateřina Fixová).

Poslední, nač bych vás chtěla upozornit, jsou kostýmy z dílny Agnieszky Páté-Oldak. Tato scénografka a kostýmní výtvarnice znovu a znovu dokazuje, jak dokonale umí proniknout do hry a vytvořit krásné kostýmy, které jsou zároveň funkční a příjemné pro herce. Pro Banditu pro banditu v Příbrami vytvořila skvělou sérii kostýmů v jednoduché kombinaci černé, bílé a béžové.

Ústřední a velmi zlidovělá píseň "Zabili, zabili" se táhne inscenací jako zlatá nit, v podání různých postav a s rozličnou naléhavostí ji tedy slyšíme hned několikrát. A i když Nikola Šuhaj zemře ranou Derbakovy sekery, v Příbrami rozhodně dokazují, že svou inscenací chlapa z Koločavy nezabíjejí, spíše naopak.

Autor: Helena Herynková | pondělí 5.1.2015 11:57 | karma článku: 12,01 | přečteno: 921x