Život s hysterickou osobou

Chcete-li, aby se váš život podobal očistci, aby se stal opravdovým peklem, pak navažte vztah s hysterickou osobou. Ta už se postará, aby váš život chutnal hořce.

Motto "Lépe je bydlet v zemi pusté než se ženou svárlivou a zlostnou." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 21.19)

Chcete-li, aby se váš život podobal očistci, aby se stal opravdovým peklem, pak navažte vztah s hysterickou osobou. Ta už se postará, aby váš život chutnal hořce.

Čas od času se snad každému stane, že jej něco rozzlobí. Nejsme nadpřirozené bytosti, abychom dokázali zvládat cokoli s klidem Angličana. Nicméně pokud jde o hysterickou osobu, u ní jde o poněkud odlišné grády. Protože v případě hysterie jde o poruchu osobnosti, někdy může jít až o psychopatii.

Jak poznat hysterii, jak raději vycouvat ze vztahu s osobou, která trpí touto poruchou osobnosti. Hysterický jedinec neví, co je to odpovědnost za své chování, je citově prázdný a nedokáže navazovat dobré vztahy, ať již jde o práci, přátelství, je velmi konfliktní i v rodině. Jde o labilní osobnost, která se velmi ráda stylizuje do chudáčka, jemuž všichni ubližují. Nedokáže žít bez vyvolávání nových a nových konfliktů, za nimiž stojí vždy on či ona. Situace vyhrocuje takovým způsobem, že ztrácí kontrolu nad sebou, má potřebu teatrálnosti a exhibuje rád či ráda na veřejnosti. Ať lidé vidí, jaké protivenství jim jiní činí. To vše je ale z jejich strany pouhopouhá manipulace, neboť jako manipulátoři vynikají. Ve svých scénách napadají vulgárně jiné, viní je ze všeho možného, přitom si nejsou s to uvědomit, že za veškerými konflikty stojí jejich patologická osobnost. Mají potřebu házet věcmi, ať již doma, či z okna. Velmi často simulují různé zdravotní problémy, jsou schopni si zavolat záchrannou službu. Někdy je jejich simulace natolik silná, že si opravdu vlastní vinou zdravotní problémy přivodí.

Hysterické osoby obtěžují své okolí, nedokážou s nikým vyjít. Šíří pomluvy, lžou, jejich konání naplňuje rčení Zloděj křičí: "Chyťte zloděje." Za své partnery či partnerky si volí osoby snadno ovlivnitelné, ovládají jejich názory, jejich myšlení, v dlouhodobém vztahu připraví své protějšky doslova o identitu. Zvládnout vztah s hysterickou osobou vyžaduje velké potlačování vlastního já, což může vést k tomu, že jeden onemocní díky neutěšenému vztahu. Může mu selhávat srdce, protože srdce představuje centrum lásky, již hysterická žena či hysterický muž nejsou schopni dát. Jsou sebestřední, navíc názoroví egoisté, uznávají jen své pravdy. Patří rovněž mezi citové vyděrače, děti se v jejich rukou stávají rukojmím, kterým bojují proti svému protějšku.

Hysterická osoba si nechce připustit, že se za veškerými konflikty, které vyvolává, skrývá její psychické onemocnění. Jakoukoli psychoterapii či návštěvu psychiatra odmítá, k léčení ji může přimět jedině rozhodnutí soudu, z čehož plyne jediné. Vztah s hysterickou osobou se stává utrpením, a kdo si přeje prožít život v utrpení? Jedině bláhovec...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Vlachová | středa 23.9.2020 12:26 | karma článku: 20,62 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,40

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91