Žena zmalovaná jako šašek

Nikdo z nás nemládne. Být mladý a dobře vypadat, nemusí být příliš těžké. Ale žena, jež má již své odžité, by měla zvažovat, kolik make-upu její tvář unese. Zda vůbec nějaký unese a zda je to hezké.

Motto "Jak jsi krásná, přítelkyně moje, jak jsi krásná, oči tvé jsou holubice pod závojem, vlasy tvé jsou jako stáda koz, které se hrnou z horu Gileádu." (Píseň písní 3 - 5, Krása milé, 4.1)

Nikdo z nás nemládne. Být mladý a dobře vypadat, nemusí být příliš těžké. Ale žena, jež má již své odžité, by měla zvažovat, kolik make-upu její tvář unese. Zda vůbec nějaký unese a zda je to hezké. Něco jiného platí o ženách, které pracují v show businesse. Tam je vše jinak.

Ale žena, která pracuje v odlišné sféře, by měla být uvážlivá, aby svým vzezřením nepůsobila jako zmalovaný šašek, jako zmalovaná maškara. Mělo by platit o všech ženách, které jsou v kontaktu s lidmi a objevují se dosti často na veřejnosti. Protože se u nich může stát, že způsobem, jakým řeší svou image, odpoutávají pozornost od toho, co říkají. Žena ve věku 50 + by se měla řídit zásadou, že čím méně, tím lépe. Je tím samozřejmě myšlena její vizáž, s níž vystoupí na veřejnosti. Není snad ošklivějšího pohledu na ženu, kdy dotyčná, případně její vizážistka, nesprávně odhadnou, nakolik líčení ženě prospěje. A tak se může stát, že místo úměrnosti se ženin obličej změní ve zmalovaný obraz, na němž se barvy vlivem potivosti roztékají, až přecházejí do čehosi nepěkného. Brutální čerň obočí, tučnou černou maskarou slepené řasy, silné oční černé linky, tmavé oční stíny, které působí, jako by dotyčnou někdo napadl a způsobil jí temné monokly, k tomu až přespříliš rudá rtěnka a obličej, jenž se leskne jak namaštěná cibule. Takto nalíčený obličej nepůsobí vůbec atraktivně a celková snaha ženy vypadat dobře docílí pravého opaku. Aby byl nepěkný dojem úplný, možno ještě přidat rudé umělé nehty, a jednomu se tak naskýtá pohled, který je jaksi odpuzující.

Coco Chanel kdysi prohlásila, že když se žena cítí špatně, měla by vypadat co nejlépe. Ale s tím, co znamená nejlépe, by se to nemělo přehánět, zvlášť když jde o ženu, která má už své nejlepší za sebou. Uléhá-li žena vedle muže, měla by mít vždy na mysli, jaký pohled mu poskytne, když ze sebe sundá veškerou tu fasádu make-upu a umělých nehtů, případně umělých řas či nastavených vlasů. Není nad přirozenost a s přibývajícím věkem nelze odváté mládí nahrazovat černí, která jen zdůrazňuje uvadlost pleti a dodává celkové vizáži tvrdost. Příliš temné oční stíny na vrásčitých víčkách nehovoří o kráse. Možná by si měla takto nalíčená žena dát na záda cedulku "Nikdo mě nezmlátil, je to moje image."

Čím víc na sebe stárnoucí žena naplácá make-upu, tím víc světu sděluje, jak už je stará. Snad je zbytečné psát o tom, že obličej připomínající Kleopatřinu posmrtnou masku nevypadá dvakrát přitažlivě. Takto nalíčený obličej by se mohl případně hodit někam do cirkusové manéže. Vhodnost správného líčení by si měly uvědomovat zejména ženy, které se často objevují na veřejnosti, přičemž nejde o žádné divadelní divy...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Vlachová | pondělí 17.6.2019 5:41 | karma článku: 17,39 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,40

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91