O estébáctví

Jak vidno, už zřejmě neplatí to, co tu platilo. Už zřejmě nejsou zapotřebí žádná lustrační osvědčení, do vysoké politiky pronikli ti, kteří měli co do činění s StB.

Motto "Odvracej svá ústa od falše a od svých rtů vzdal neupřímnost." (Přísloví Šalamounova, První sbírka, Nabytí moudrosti, 4.24)

Jak vidno, už zřejmě neplatí to, co tu platilo. Už zřejmě nejsou zapotřebí žádná lustrační osvědčení, do vysoké politiky pronikli ti, kteří měli co do činění s StB. Přinesli s sebou své praktiky a prochází jim to. Smysl pro nefér hru, ignorování demokratických principů a prosazování zlé vůle.

Znám příběh muže, jehož rodina si vytrpěla své pod komunistickou nadvládou. Dědeček tohoto muže byl živnostníkem, krejčím, po roce 1948 se soudruzi spolu StB této rodině mstili. A to komunisté v roce 1946 slibovali, že živnostníky ponechají. Jenže opak byl pravdou. O tom vypovídá i život zmiňovaného muže. Jeho dětství se neslo ve strachu a obavách. Že bude rodina v noci probuzena esébáky, kteří je pravidelně navštěvovali, vždy jim převrátili byt vzhůru nohama, vyhazovali jim věci ze skříní, ze zásuvek na jednu hromadu a pak odešli. Chlapec trpěl strachem, jak bude moci jít ráno do školy, když se vše změnilo v jeden velký nepořádek, jak najde své učebnice a sešity, když bylo vše naházeno na jednu hromadu. Rodina měla své příbuzné v západní Evropě, proto byla pro soudruhy i estébáky velmi nepohodlnou. Připravovala se na emigraci, ale přišel Listopad 1989 a vše se vyřešilo. Ustaly noční vpády estébáků.

Když se ale podíváme na současnou situaci, jsou důvody, proč se cítit v obavách. Zatímco ještě nedávno platilo, že je pro výkon vládní funkce zapotřebí čisté lustrační osvědčení, toto najednou neplatí. Premiér v demisi nemá vyřešenou svou minulost, pokud jde o jeho spolupráci s StB, ale prezidentu Zemanovi toto nevadí. Opět se opakuji v tom, že nám chybí německá důkladnost. Němci si po válce dali tu práci, aby svou zemi vyčistili od nacistů a jejich konfidentů, u nás toto neplatí. A proto se plácáme v neustálých problémech, vrací se nám, že jsme s komunisty a důvěrníky StB neskončili.

Můžeme se setkat se spoustou dokumentů, pokud jde o druhou světovou válku. Vzestup a pád Adolfa Hitlera je jedním z příkladů. Ale proč tu není víc dokumentů o komunistických zločinech, o StB a jejích důvěrnících? Že by to někomu vadilo? Musí to vadit všem těm, kteří nesou zodpovědnost za stav naší země od roku 1948, což jsou soudruzi, ti bývalí i současní. A k nim můžeme přidat konfidenty StB, kteří tu stále jsou a mají vliv na to, co se u nás děje...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | pondělí 7.5.2018 5:45 | karma článku: 28,26 | přečteno: 878x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,22

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91