Máslo story

Máslo za 36.90 Kč. No nekupte to. Kamarádka mi ukázala leták jednoho ze supermarketů, nabízel máslo za příznivou cenu. I vydaly jsme se na misi za cenově zvýhodněným máslem.

Motto "Dobrá je moudrost, jakož i dědictví, užitečná těm, kdo vidí slunce, být ve stínu moudrosti je jako být ve stínu peněz, avšak užitečnější je poznat moudrost: ta zachovává život tomu, kdo ji má." (Kazatel 6 - 7, Zamyšlení nad životem, 7.11, 7.12)

Máslo za 36.90 Kč. No nekupte to. Kamarádka mi ukázala leták jednoho ze supermarketů, nabízel máslo za příznivou cenu. I vydaly jsme se na misi za cenově zvýhodněným máslem.

Člověk by nevěřil, že může prožívat okamžiky štěstí, když se mu podaří koupit něco zlevněného v dnešní předražené době. Jenže. Koupit v dnešní době máslo, které je v akci, nemusí být až tak jednoduché. Když jsme s kamarádkou přišly do supermarketu, myslely jsme si, že třeba už zlevněné máslo mít nebudou. Ale měli. V tomto směru žádné překvapení. Zato když jsme se podívaly na cenu, stálo tam 56.90 Kč, to už překvapení bylo. Přitom leták ukazoval cenu o 20 Kč nižší. Protože jsem se nemínila jen tak vzdát, vzala jsem jednu kostku másla a šla se zeptat pokladní. Ta mi sdělila, že sleva platí pro ty, kteří mají aplikaci tohoto supermarketu v mobilu. Tu jsme ani jedna neměly. Napadlo mě rychle si aplikaci do mobilu stáhnout. Zadařilo se. Chtěla jsem pomoci kamarádce i s jejím mobilem, jenže u ní stahování nešlo. Zřejmě neměla data...

Dala jsem si do vozíku šest kostek másla, víc jich povolených nebylo, a šla k pokladně. Ukázala jsem pokladní aplikaci, jenže po mně chtěla QR kód, který jsem neměla, protože jsem nesplnila veškeré náležitosti, které po mně stažená aplikace požadovala. Takže nic. Máslo zůstalo u pokladní. Když jsem viděla, jak to kamarádku mrzí, řekla jsem jí, ať nezoufá, že je vedle obchod s elektronikou a tam nám s propadenou aplikací dozajista pomůžou. Mezi zaměstnanci této prodejny jsem zahlédla jednoho ze svých studentů, zřejmě byl na letní brigádě. Hnala jsem se k němu, ale teprve když jsem k němu přišla blíž, zjistila jsem, že to je někdo jiný. Nicméně jsem mladíka oslovila s prosbou, zda by mi mohl pomoci dokončit aplikaci onoho supermarketu. A mladík pomohl. Za jeho asistence jsem musela k tomu, aby byla aplikace funkční, doplnit své jméno, věk, emailovou adresu, své bydliště, heslo, které budu k aplikaci používat...Nevím, komu tím jeden prospěje, když musí o sobě uvádět své osobní údaje, aby si mohl zakoupit něco v akci.  Teprve až když jsem na sebe naprášila všechno možné, se mi otevřela cesta k tomu, abych si mohla zakoupit zlevněné máslo.

I vrátily jsme se s kamarádkou zpět do supermarketu, kde jsem ještě potřebovala pokladní, aby mě navigovala k QR kódu, bez něhož by sleva možná nebyla. Po tomto martyriu bylo možno šest kostek zlevněného másla zakoupit. Vzhledem k tomu, že kamarádka má hodně rozvětvenou rodinu, nechala jsem jí všechno máslo. Mně o ně na rozdíl od ní tolik nešlo.

Mise za zlevněným máslem splněna. Mám-li to celé shrnout, musím konstatovat, že se stále více a více stáváme otroky informačních technologií, což ve mně vytváří pocit, že se ze mě stává čím dál větší blbka. Ale v porovnání s těmi, kteří cele propadli a propadají informačním technologiím, se domnívám, že jednou dopadnu lépe. Sice někdy jako blbka, ale neohrožená digitální demencí, jíž jsou všichni ti, kteří stále méně využívají svého selského rozumu, ohroženi...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 7.7.2022 6:16 | karma článku: 32,61 | přečteno: 1687x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,22

Helena Vlachová

Ze školních lavic

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91