Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Homo žabákus

Vědci zapomněli na jedno vývojové stádium. Nastává zhruba v období, kdy si dítě začíná mazat jogurt do vlasů a namísto, aby tabulkově lezlo, tak si vesele skáče.

Teprve nedávno se z našeho měsíčního miminka stalo roční. Máme doma batole, které je stále k zulíbání a o kterém jsem přesvědčená, že nikdy nebude zlobit. Svými šesti zoubky zvládne odhryznout kůrku chleba a po chvíli ji s velkými ovacemi vydávit. Čile s námi komunikuje, jeho nejoblíbenější slovo je mamamama, takže máma. A chvílemi je natolik samostatný, že jsem si začala opět holit nohy.

Ale ano, přiznávám, i když je to stále nevinný tvor, často v tom jeho širokém úsměvu zahlédnu lavinu šibalství. V očičkách mu to jen jiskří a při mém „ne“ někdy propuká v hlasité řehtání. Nemyslím si, že bychom měli výchovný problém, ale i tak jsem si řekla, že bych se měla začít věnovat problematice výchovy.

Zatím jsem dospěla k následujícímu. Chtěla bych, aby Adam vyrůstal v prostředí pozitivních emocí a mohl objevovat svět při volné hře. Někdy ze mě sice vypadne: „Neolizuj ten vysavač!“ nebo: „Nekousej do té klaviatury!“ ale po většinu času se mi daří nabízet alternativy namísto zákazů. Například: „Ty by sis rád obmotal kabel kolem krku? To není dobrý nápad, na - tady máš raději šátek.“ Případně: „Ty bys chtěl mlátit tím pohrabáčem do okna? Na – vezmi si na to raději dřevěnou hračku.“

V poslední době jsme také přečkali několik nemocí. Zjistila jsem, že i docela racionálně uvažující člověk se může stát nesmyslně hysterickým z minuty na minutu. Respektive ze sekundy na sekundu, tak dlouho totiž trvá, než vám zapípá bezkontaktní teploměr. Dodnes mám v živě paměti, jak to bylo poprvé. Uložili jsme hořícího Adama a já jsem pak chodila zmateně po chodbě našeho domu a u schodů si nenápadně připravovala hromádku, kterou rychle popadnu, až pojedeme v noci na pohotovost. Na druhý den jsme se probudili všichni ve svých postelích a po pár dnech jsem konstatovala, že Adam měl rýmu.

Dnes už je to o něco lepší. Snažím se v podobných chvílích postupovat systematicky a to mě udržuje trochu v klidu. Zvládli jsem, myslím, také ustát lehkou paniku týkající se Adamova motorického vývoje. Je totiž fakt, že na sklonku desátého měsíce Adam nelezl ani se neplazil, nýbrž ve svém autovajíčku se houpal tak divoce, až se posouval z jednoho místa na druhé. Navštívili jsme tedy paní fyzioterapeutku. Přísně si nás změřila a zvedla fyzioterapeutické lehátko.

A tak se stalo, že křičící Adámek balancoval v nákroku na okraji lehátka. Já ho dvěma prsty každé ruky přidržovala na bocích, aby se nezřítil. Dalšími prsty jsem mu tiskla kolínko ke stehýnku a druhou nožičkou lehce houpala v boku. Zrovna jsem si sfoukla pot z čela, když se ozvalo: „To je moc, houpejte míň.“ A tak jsem skoro nehoupala, ale aspoň dělala, že houpu. Pak přišlo: „Teď zatlačit do třísla“.  Vytáhla jsem z rukávu další ruku a tlačila. Nakonec jsem ještě ohnula palcem doprava, vydechla doleva a bylo hotovo.

Adam se skutečně brzy začal pohybovat směrem kupředu pomocí mohutných žabákovských výskoků. Možná jsem houpala málo nebo tiskla moc, těžko říct. V další fázi jsme se tedy zaměřili na úpravu prostředí, rozuměj z obývacího pokoje se stalo cvičiště plazících se dětí. Adam si sice občas matrace odsunul, polštáře odhodil, svíčky sfouknul a ve svých teplácích s pneumatikou na kolínkách si vesele odžabákoval do pryč, ale my jsme vytrvali. Zasáhla jsem až ve chvíli, kdy začala babička stavět z matrací poschoďovou věž.  

Dnes Adam leze tak roztomile, že jsem z toho naměkko. Nadále si sice žabákuje z radosti, ale to mu tolerujeme. Než přijdou jeho první krůčky, ještě asi uběhne dost času. To ale nevadí. Čas nezastavíš a úplně stačí, že na mě občas nad ránem vykukuje z postýlky velkej kluk a přitom jsem večer ukládala miminko. Některé změny se dějí fakt rychle. Už vím, že není kam spěchat. Naopak. Je čas slitovat se nad každou slzičkou, obdivovat každý metr na kolínkách a radovat se z každého drobku pod jídelní židličkou.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Opršalová | úterý 9.1.2024 13:48 | karma článku: 13,00 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma: 13,30 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Herničková kocovina

Až nedávno jsem sebrala křehkou mateřskou sebedůvěru a vzdala nikdy nevypsanou soutěž o to, čí dítě má doma nej hračky.

5.2.2024 v 14:41 | Karma: 18,37 | Přečteno: 524x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Láska mateřská

„Ty s tím ale krásně mlátíš, miláčku“, říkám a sleduji, jak se Adam snaží udělat co nejvíc rýh do podlahy. Svým blinkámím potom poctí koberec, který už nikdy nebude jen obyčejný koberec. Zůstane babičce na památku.

14.11.2023 v 15:52 | Karma: 12,88 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Zrození matky

Přijde mi další zpráva. Otřu si slzy, abych viděla, kdo mi gratuluje k narození potomka. Adámek mezi tím zesílí svůj křik do řevu a já propuknu v hysterický pláč. Jeho asi bolí bříško, mně zřejmě skončil život.

25.10.2023 v 10:36 | Karma: 18,24 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:45

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Politiky AfD napadla ve stánku skupina jejich odpůrců s transparentem

9. května 2024  10:35

Ve Stuttgartu, hlavním městě spolkové země Bádensko-Württembersko, byli napadeni dva politici...

Poškodí to demokracii nejvíc od roku 1989, říká Schillerová o návrhu koalice

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Moskvou burácely tanky. Putin v projevu obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  10:32

Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ve čtvrtek ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 13,30
  • Průměrná čtenost 447x
Narodila se v roce 1987 v Praze. Vystudovala Hispanistiku a Latinskoamerická studia na Univerzitě Karlově a dnes působí jako učitelka španělštiny na základní škole. Literárně tvořit se pokouší už od dětství, kdy její povídky mnohdy vyděsily i učitelku literatury. V té době byla přesvědčená o tom, že za konečnou stanicí metra existuje jiný svět a taky o tom psala. Dnes se drží více při zemi, stále se ale řídí pravidlem, že papír snese (skoro) vše.

Seznam rubrik