Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Herničková kocovina

Až nedávno jsem sebrala křehkou mateřskou sebedůvěru a vzdala nikdy nevypsanou soutěž o to, čí dítě má doma nej hračky.

K tomuto rozhodnutí mě dovedl můj devatenácti měsíční syn. Ještě před tím jsem ale v několika návalech objednala hračky za pár tisíc. Škoda jen, že se mi silikónové kostičky nezapletly pod nohy, když jsem si šla pro platební kartu. Takže asi tak: Když jsem konečně pořídila tu nejvíc Montessori hračku, co je zároveň nejvíc senzorická a interaktivní, Adamovi se protočily zorničky a dál pokračoval ve hře s cedníkem. Potom jsem koupila tu nejvíc didaktickou hračku, co rozvíjí jemnou motoriku a zároveň píská. Adam jen odešel z místnosti a s potěšením za sebou zavřel dveře. Je snad moje dítě divný? Nebo stojí celý tenhle křehký svět hraček na tak nestabilních pilířích, jako je fakt, že stavebnice vláčkové dráhy od lega Duplo obsahuje figurky strojvedoucího, figurky cestujících a figurku veverky? 

Pojďme se na to podívat trochu podrobněji a vrhněme se rovnou do epicentra. Konkrétně do tmavého koutu nějaké restaurace nebo kavárny. Linou se odtamtud různé zvuky – smích se mísí s pláčem a vše podbarvuje robotický zpěv. Občas vyšlehnou plameny a zahouká požární vůz. Ano, jsme v herničce.

Lhala bych, kdybych tvrdila, že tyhle místa někdy nevyhledávám. Je prostě fajn si občas dát kafe, kdy sedíte jen vy sama na své židli a když máte štěstí, sdělíte souvislou větu své kamarádce. Poslední slovo možná zapadne v řevu nějakého dítěte, ale to oželíte.

Před nějakou dobou jsem dokonce vyrazila s Adamem na čtyřdenní pobyt do hotelu vyhlášeného tím, že má hned několik herniček. Dovolím si zde malý úryvek z mého deníčku:

Den 1.: Jsme na místě. Paráda! Tolik aktivity boardů na stěnách! Jsou všude: na chodbách, podél schodů a dokonce i v jídelně. Úplně nejlepší je to, že venku je pískoviště s velkým bagrem na mince a stan plný odrážedel a kol. O kus dál jsou prý živí poníci ve výběhu. Tady určitě nejsme naposledy!

Den 2.: Activity boardy na stěnách chodby Adama zaujaly natolik, že skoro nestihneme dojít na snídani. Dopoledne vyrážíme hledat bazén, ale zasekneme se v jedné z herniček v druhém patře, která je plná míčků. Adam je všechny vyházel a já to musela uklízet. Chtěla bych se jít podívat na poníky, ale nakonec zůstaneme ve velké herně. Adam mi přijde dnes roztržitý.

Den 3.: Před snídaní musím odtáhnout plačícího Adama od Activity boardů na chodbě. Adam je sice hladový, ale neokáže se pořádně najíst. Nechápu, proč museli dávat všechny ty hračky i do jídelny!? Venku objevíme bublinu na hopsání, z které je Adam nadšen, takže k poníkům zase nedojdeme. Dávám si kolu.

Den 4.: Na poníky seru. Adam dopoledne zase hopsá na bublině a pak odjíždíme. Jsem vyčerpaná.

Chvíli jsem se cítila, že jsem jako matka selhala, když jsem si pobyt na tak báječném místě dostatečně neužila. Objektivně musím připustit, že je to tam pro děti fakt vyladěný a mezi matkami se těší velké oblibě. Takže: Jsem snad nějaká divná matka? 

Záhy jsem ovšem našla útěchu v jedné knize, kterou bych pracovně nazvala Biblí mateřství. Tam jsem se dočetla o termínu „herničková kocovina“. Je to vlastně hrozně jednoduché: Přemírou podnětů zahltíme své smysly a pak je nám z toho tak trochu zle. Představte si to malé bezbranné dítě v obrovském množství hraček a bezradnou matku, která navíc dělá všechno proto, aby dítěti náhodou něco z toho neuniklo. Jasně, každý jsme jiný a máme hranici, jaké množství hraček sneseme, někde jinde. Někdo blije po pár autíčkách, někdo až v DinoParku.

S Adámkem sedíme doma na zemi vedle Montessori domečku. Děláme, že pijeme čaj z prázdnýho hrnku. Adámek si hrníček nakloní až na nos, nahlas usrkne a udělá aaah, jako když polyká něco dobrého. Pak se na mě zaculí a podá mi hrníček. Já udělám to samé a vrátím mu hrnek a tak pořád dokola. Usmíváme se na sebe a je nám spolu dobře. Montessori domeček ví, že nemá šanci. Je to jen hračka, společný rituál je daleko víc.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Opršalová | pondělí 5.2.2024 14:41 | karma článku: 18,37 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Helena Opršalová

Fixovaný zlobílek

Sedím sama v koutu restaurace. Manžel právě odlezl i s talířem a někde mezi barem a záchody se snaží nakrmit zdrhající dítě.

25.3.2024 v 14:09 | Karma: 13,30 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Homo žabákus

Vědci zapomněli na jedno vývojové stádium. Nastává zhruba v období, kdy si dítě začíná mazat jogurt do vlasů a namísto, aby tabulkově lezlo, tak si vesele skáče.

9.1.2024 v 13:48 | Karma: 13,00 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Láska mateřská

„Ty s tím ale krásně mlátíš, miláčku“, říkám a sleduji, jak se Adam snaží udělat co nejvíc rýh do podlahy. Svým blinkámím potom poctí koberec, který už nikdy nebude jen obyčejný koberec. Zůstane babičce na památku.

14.11.2023 v 15:52 | Karma: 12,88 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ona

Helena Opršalová

Zrození matky

Přijde mi další zpráva. Otřu si slzy, abych viděla, kdo mi gratuluje k narození potomka. Adámek mezi tím zesílí svůj křik do řevu a já propuknu v hysterický pláč. Jeho asi bolí bříško, mně zřejmě skončil život.

25.10.2023 v 10:36 | Karma: 18,24 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Politici si na Vítkově připomenou výročí konce války, Pavel jmenuje generály

8. května 2024  8:50

Lidé si ve středu na různých místech Česka připomenou výročí konce druhé světové války. Nejvyšší...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 13,30
  • Průměrná čtenost 447x
Narodila se v roce 1987 v Praze. Vystudovala Hispanistiku a Latinskoamerická studia na Univerzitě Karlově a dnes působí jako učitelka španělštiny na základní škole. Literárně tvořit se pokouší už od dětství, kdy její povídky mnohdy vyděsily i učitelku literatury. V té době byla přesvědčená o tom, že za konečnou stanicí metra existuje jiný svět a taky o tom psala. Dnes se drží více při zemi, stále se ale řídí pravidlem, že papír snese (skoro) vše.

Seznam rubrik