Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život v Africe 2 / Práce

Jak lidé v Zambii pracují je častá otázka, kterou mi lidé pokládají. V tomto článku bych se ráda zaměřila jaké druhy prací lidé v Africe dělají a jaká je jejich kultura práce.

Jak lidé v Zambii pracují je častá otázka, kterou mi lidé pokládají. První věc, kterou si musíme uvědomit, je že většina obyvatel Zambie a Afriky jsou malí farmáři (v mém předchozím článku Obyčejný africký život/Úvod do místního zemědělství jsem uváděla, že 85% aktivní pracovní síly je v zemědělství a pro více k tomuto tématu v tomto článku). V tomto článku bych se ráda zaměřila na jiné druhy prací, které lidé v Africe dělají.

Zambie je největším vývozcem mědi na světě a zároveň měď tvoří 70 % příjmu z exportu, nicméně zaměstnává méně než 2 % obyvatel. Velkým zaměstnavatelem je vláda. Jedná se o úředníky, policii, doktory, zdravotní sestřičky a učitele. Africké státy zaměstnávají o mnohem více vládních úředníků než Evropské státy. Po mnoho let bylo zaměstnání ve vládě vysněným povoláním a cesta k modernímu životu. Školy, které se zaměřují na medicínu a školství jsou v každém větším městě, jsou plné a relativně levné. V dnešní době Zambie zažívá přebytek vystudovaných učitelek a zdravotních sester, které čekají na umístění ve školách a nemocnicích. Jedná se o desetitisíce absolventů, kteří čekají i několik let než se uvolní místo v nějaké škole nebo nemocnici. Navíc toto zaměstnání není již výhodné ani finančně. Průměrná mzda není ani zdaleka dostačující pro uživení rodiny.

Další zaměstnání, které zažili boom v nedávné době jsou právníci, bankéři a účetní. Opět spousta škol založena a nespočet absolventů čeká na zaměstnání. Jedná se o lukrativnější zaměstnání, kde finanční odměny jsou vyšší než u státního zaměstnání, ale jedná se o velice nestabilní zaměstnání, jelikož mnoho firem se na nestabilním africkém trhu neudrží a to včetně bank!

Ráda bych se zastavila u pouličních zaměstnáních. Jedná se především o neoficiální podniky, takzvanou šedou ekonomiku na různých tržištích. Na trhu můžeme potkat více tradičnější povolání jako je truhlář, svářeč, krejčí, hospodský, obchodník, atd. Tyto podniky ve většině případů nejsou nikde oficiálně registrovány, neplatí žádné daně. Lidé vykonávající tyto povolání nemají většinou žádné učňovské vzdělání, jako tomu je u nás. Tato povolání se spíše přenášejí z generace na generaci a lidé se jim učí tradičním způsobem od rodičů a prarodičů. Překvapilo mě, jak málo učňovských oborů se zde nachází. Přesto jsou lidé v těchto oborech nejšikovnější, které jsem kdy potkala. Truhláři jsou v Zambii schopni zhotovit nábytek pro většinu domácností, jelikož se zde nachází asi pouze tři obchody s nábytkem v celé zemi.

Někteří odborníci poukazují na nutnost zvyšování zaměstnanosti. V případě Zambie (a Afriky vcelku) bych se snažila spíše podpořit rozkvět místního podnikání. Nejprve musejí být založené funkční a stabilní podniky, abychom mohli žádat zvyšování zaměstnanosti. Plození absolventů oborů, které potřebují zaměstnavatele naopak podporuje a zvyšuje nezaměstnanost.

Ten, kdo v Africe pracoval se jistě setkal s místní pracovní morálkou. To je druhá věc, která znemožňuje v Africe dlouhodobě udržet moderní společnosti. Pracovní morálka je zde nastavená tak vysoko, že v mnoha případech vede až k neefektivitě. Někteří lidé a podniky v takovém prostředí neumí pracovat a mají tendenci nastavovat autoritářský pracovní systém, který by vedl k větší efektivitě. Pokud se ale snažíme pracovat s místními lidmi s respektem, musíme se přizpůsobit tomu, jak je nastavená místní kultura práce.

Já jsem pracovala s mnoha místními zaměstnanci na různých pozicích od krejčího po projektového koordinátora. Jednu zásadní věc jsem se musela naučit a to, že negativní emoce a to především zlost a vztek do pracovního prostředí nepatří. Práce je tu pro mnoho lidí požehnáním, vysvobozením z chudoby a strádání. Mít možnost docházet do slušné práce je věc pozitivní a tak by se k ní mělo i přistupovat. Stres, jaký zažíváme v našich zaměstnáních v Čechách či v Evropě, jsem nikdy nezažila v Zambii či Africe. Co mě Afrika určitě naučila je to, že s negativními emocemi jako jsou výčitky, tlak a vztek bude mít vliv na výkon člověka v tom smyslu, že člověk udělá, co se po něm žádá rychleji, aby nebyl nátlakem. Ale mysl a hodnotu člověka to neposune dále. Naopak v dlouhodobém horizontu se vyplácí investovat do motivace lidí, protože to zvyšuje kvalitu práce.

Autor: Kamila Hejlikova | pátek 28.1.2022 9:30 | karma článku: 16,58 | přečteno: 769x
  • Další články autora

Kamila Hejlikova

Vzpomínky na Vánoce v Africe

Jak lidé slaví Vánoce na jiném kontinentě? Jsou bílé, slunečné, nebo úplně jiné? Něco málo ze vzpomínek na Vánoce v Zambii.

8.1.2023 v 8:35 | Karma: 19,68 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Afrika – vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá

Slova, která pro mě vystihují Afriku nejvíce jsou vzdálená i blízká, nezávislá a různorodá. Jak jsme slavili nezávislost v africké zemi, kde bydlíme.

11.11.2022 v 17:36 | Karma: 14,65 | Přečteno: 320x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Kulturní šok, česko-zambijská zkušenost

Překvapivě jsem zažila obrovský kulturní šok, když jsem po 2,5 letech života v Zambii odjela na návštěvu do rodných Čech.

3.10.2022 v 18:38 | Karma: 26,10 | Přečteno: 1363x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Zambie - země věčných úsměvů

Jaké je to žít v zemi, kde je pocit nespokojenosti tabu. Věčně stěžující si Češka se vyrovnává s odlišnou kulturou věčně spokojených lidí.

22.8.2022 v 18:50 | Karma: 14,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Cestování

Kamila Hejlikova

Tradiční africké slavnosti

Život a lidé v Africe se mění, rozvíjí a modernizují, tak jako ostatní oblasti světa. Představu měnící se Afriky bychom měli vždy mít na paměti a některé stereotypy o Africe jsou mylné.

15.7.2022 v 18:00 | Karma: 15,99 | Přečteno: 485x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 758x
Jsem Kamila Hejlík Tembo, jsem Česka žijící v Zambii. S rodinou žijeme v Livingstonu nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Zajímá mě psaní článků o Africe z hlediska kulturního a sociálního, ale také politického a mezinárodních vztahů. Vystudovala jsem kulturní a africká studia na UHK. Zaměřuji se také na témata zemědělství a klimatické změny v Africe.

Kromě toho máme s manželem organickou farmu, kde se snažíme budovat udržitelný život v souladu s přírodou.  Můžete mě sledovat na Facebooku a Instagramu Kamila Hejlik Tembo nebo naši farmu na Facebookové stránce Mosi-Oa-Tunya Organics.

Seznam rubrik