Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Životní strategie malé kočičky

Do našeho spokojeného života se třemi kočkami se přihnala bouře. Najednou jsme v bytě hostili hned šest koček! A vůbec to nedopadalo dobře...

Naše sousedka paní Jarmila po dlouhá léta provozovala takový malý domácí dobročinný kočičí útulek – ujímala se různých zatoulaných nebo vyhozených koček, často ve zuboženém stavu, které se po okolí našly. Na rozdíl od nás s naším limitem tří kočičích „systemizovaných pracovních míst“ nijak stav koček neomezovala, jelikož je daleko soucitnější nežli my. Když jsem tím pádem v listopadu hledala nový domov pro krásné želvovinové koťátko (které mě obzvlášť bralo za srdce, jelikož mi jeho kožíšek připomínal mou dávnou milovanou kočku Grušenku), můj přítel rázně odmítl myšlenku, že bychom se kočičky ujali, zatímco paní Jarmila se nad ní slitovala. Tím stav jejích koček stoupl na pět.

Jenomže paní Jarmila byla také poslední nájemnicí sousedního domu, která ještě platila nízké regulované nájemné Městské části Praha 6 - ostatní byty byly jistě velmi lukrativně rozprodány (jde o Hanspaulku, tradiční prvorepublikovou vilovou čtvrť, do které se v poslední době stále znatelněji zakusují zuby developerů, spekulantů a boháčů). No a Městská část na paní Jarmilu vyvíjela obrovské tlaky, aby se půvabného podkrovního bytu vzdala a přijala náhradní byt. Došlo na soudy, které pravděpodobně nerozhodovaly úplně spravedlivě, ale je to zamotané a úplně do toho nevidím. Tuším, že prvotním důvodem bylo vynechání placení nájemného kvůli nemoci – a i když to paní Jarmila brzy doplatila, už se to vezlo... Každopádně všechno skončilo exekučním vystěhováním z bytu. Paní Jarmila měla lékařské potvrzení, že je nemocná, a doufala, že se vystěhování ještě odloží, ale neodložilo – přednostně jí vystěhovali postel, aby měla kde ležet, a převezli jí věci do náhradního malého bytu v Břevnově, kde ovšem nejde elektřina ani plyn, čili je nevytopený a neobyvatelný.

Paní Jarmila tedy přespala provizorně na gauči u známých a já jsem s ní následujícího dne do vystěhovaného bytu ještě zašla – paní z Městské části nám odemkla, pochytaly jsme tři z koček, které zůstaly v prázdném bytě opuštěné přes noc a určitě už musely panikařit, zbylého kocoura jsme tam musely ještě nechat, protože se skryl v haraburdí na půdě, a pátá kočka to všechno přežívala na zahradě – takže jsem si tři z jejích koček odnesla domů. Všechno to byly holky – osmnáctiletá tříbarevka Laďka, roční mourovatá Karamelka a osmiměsíční želvovinová Pepička.

První den byly pochopitelně celé vyplašené, snažily se vylítnout pootevřenými dveřmi, Pepička zalezla do nejtemnějšího kouta a vylezla až v noci, a na potkání syčely na naše kočky a dokonce i na sebe navzájem… druhý dne si trochu zvykly a všechno by šlo, kdyby k večeru nezačaly systematicky vyhazovat z bytu naše tři kočky!

Nové kočky totiž neuměly používat kočičí průlezy a byly tím pádem v bytě uvězněné (pustit na zahradu jsem je nechtěla, neuměly se k nám vrátit a snažily by se vracet do vedlejšího domu ke svému původnímu bytu). Když se naše kočky doma setkaly s terorem a vyhazováním, kvůli klidu těmi průlezy radši utekly ven. Jenomže z toho byly hrozně rozhozené a nešťastné - jejich teritorium obsadili vetřelci. Cizí kočky při vyhazování spolupracovaly a vytvořily dvou- nebo tříčlennou mručící a ječící smečku. Když to trvalo už druhou noc, začalo mi být našich koček opravdu líto - vůbec nemohly tušit, jestli se tahle situace v budoucnu zlepší nebo ne. Jako nejagresivnější ze všech se projevila droboučká Pepička – ta vylítla s mohutným skřekem a mručením i na našeho velkého kocoura Ambrože, zřejmě jí bylo úplně jedno, že by ji „přepral“, hlavně když ho zažene pryč.

Ach jo! Jak moc bych chtěla Pepičce vysvětlit, že tenhle krátkodobý úspěch ve skutečnosti znamená dlouhodobé potíže. Moc ráda bych si ji nechala jako naši kočku číslo 4, a už jsem se k tomu přikláněla – je roztomilá, plachá, polodivoká, když večer vylezla z úkrytu, pobíhala bytem jako nějaký skřítek, a přitom se se mnou chvílemi vehementně mazlila, jako by hledala životní jistotu – a navíc je to moje „vina“, že jsem ji paní Jarmile dohodila - ale tohle by bohužel nešlo. S takovou agresivitou by se náš ekosystém koček a lidí nevyrovnal.

Napadá mě, že s některými lidmi je to podobné – agresivní chování jim krátkodobě přinese určité výdobytky, ale nevěřím, že jim dlouhodobě nějak moc prospěje… protože kolem sebe šíří nepohodu, která se pak dominovým efektem může neblaze šířit dál.

Pepička – a stejně i Karamelka – by byly skvělé kočky do domácnosti, kde by byly jako zástupkyně kočičího národa samy. Potřebují svoji vlastní rodinu a domov. Jsou milé, přítulné a čistotné. Ale nejsou to kočky pro život ve smečce…

Třetího dne pro nás a naše kočky všechno skončilo a ulevilo se nám – paní Jarmile nějací hodní lidé nabídli na pár dní byt a ona si své kočky odnesla. Naše kočky ale ještě teď podezíravě chodí po bytě a všechno očichávají...neskrývají se tady někde vetřelci?

A mně se na duši usadil smutek – z čeho vlastně? Z toho, jak i v naší zdánlivě tak blahobytné době může lidi i kočky potkávat hodně strastiplný osud.

P. S. Na fotce není Pepička, tu se mi vyfotit nepodařilo, ale Karamelka.

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 1.4.2019 8:27 | karma článku: 15,75 | přečteno: 448x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Komunitní energetika může pomoci v krizi

Na konferenci pořádané Nadací Partnerství jsem se dověděla, jak je to s rozvojem komunitní energetiky u nás, k čemu by byla dobrá a kde to vázne.

4.11.2022 v 8:47 | Karma: 9,20 | Přečteno: 469x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co dělat proti konfliktům ve skupinách

V poslední době se objevuje trend nahrazovat tradiční hierarchické uspořádání lidských skupin společným rozhodováním na principu poradních kruhů, kde dostane hlas a je vyslyšen a respektován každý člen uskupení.

5.10.2022 v 8:08 | Karma: 8,38 | Přečteno: 433x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma: 11,18 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Energetika

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

Na jedné z eko akcí, které objíždím, jsem narazila na neuvěřitelné výsledky ruského trollení. Až do této chvíle jsem proruskou propagandu ignorovala – jak člověk už tak doufá, že když si něčeho nebude všímat, samo se to vytratí...

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Eva Hauserová

Z německého koncentráku do sovětského Ruska

Evelina Merová byla ještě jako dítě a dospívající dívka vězněna v nacistických koncentrácích, jako válečný sirotek se dostala do Leningradu a prožila tam většinu života. Její vzpomínky jsou dojemné, fascinující - a také varovné.

1.6.2022 v 8:25 | Karma: 23,02 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.