Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závidím Josefu Formánkovi!

Právě se prokousávám románem Prsatý muž a zloděj příběhů od Josefa Formánka. Koupila jsem si ho, protože měl obálku opatřenou papírovou páskou hlásající, že je to již osmé vydání nejúspěšnějšího českého románu posledního desetiletí a že se ho prodalo 45 000 kousků. Zvědavost mi nedala...

Navíc jsem ve feministických  kruzích zaslechla, že začátek románu je výrazně protiženský a manžel tu vlastně uniká před svou ženou a nudou všedního života. Takže jsem se rozhodla, že se konečně přesvědčím na vlastní oči, jak to je. Zjistila jsem, že hlavní hrdina (a konečně asi ani autor sám) nezevšeobecňuje svoje manželské potíže natolik, aby tvrdil, že všechny ženy utlačují své muže, brání jim v rozletu a nutí je žít k ukousání nudně. Ostatně autor se docela snaží být empatický a v textu je několik momentů, kdy se pokouší vidět situaci z hlediska chudinky manželky, od které hrdina stále utíká a „dělá si co chce“ – to jest riskantně se zadlužuje v podnikání, je workaholik, ale když už je toho všeho na něj moc, potlouká se po hospodách, adrenalinově jezdí na motorce a provozuje sex s náhodnými známostmi – prostě jako manžel je to opravdový dáreček. Na druhé straně manželka také nevyniká v umění vyjednávání a komunikace a její rejpání je jednou označeno jako „feministické“. Nicméně všechno dohromady mě to nerozzuřilo, připadá mi to totiž jako upřímná zpověď. Navíc je to psychologicky zajímavý vhled do duše poněkud nezralého muže, který zřejmě opravdu potřebuje žít primitivněji a zemitěji, než jak to umožňuje naše civilizace, takže když se celý vyčerpaný, pokousaný od komárů, v horečkách a s průjmy plazí z posledních sil džunglí, zřejmě má teprve opravdu pocit, že žije. Zhruba ve třetině se totiž román mění v cestopis líčící, co potkalo skupinku kamarádů na jakémsi indonéském ostrově, a porovnává život v tamějších přírodních kmenech s životním stylem severních Čech.

Kniha není špatná, její styl je spíše popisný než nějak propracovaně literární a po celou dobu vás neopustí pocit, že čtete velmi upřímnou zpověď. Na druhé straně si ale myslím, že knih srovnatelných co do tématu i stylu u nás musely v uplynulém desetiletí vyjít desítky. Takže Josefu Formánkovi ten úspěch opravdu závidím a ptám se, čím to. Tipovala bych, že je to mužský příběh o úniku, který má v sobě cosi až archetypálního. Odtud jeho přitažlivost.

Zrovna předevčírem jsem byla na diskusi genderové agentury Gita a bavily jsme se s feministickou žurnalistkou Kateřinou Jonášovou a dalšími o tom, zda by v ženských časopisech mohla být také nějaká náročnější, nebo řekněme proženská, témata. Jako třeba otázka, proč nemáme víc žen v politice a proč se jim tam evidentně nechce. Mně osobně z té diskuse vyšlo, že pokud čtenáři mají něco kupovat ve větším nákladu, musí se to trefit do jakýchsi „škatulek“, „šuplíků“, které už mají předem připraveny v hlavě, neboli do způsobu, jak strukturují svět. A otázka žen v politice většinu žen zas tak moc nepálí, navíc nad takovým časopisem si chtějí odpočinout a nikoli se politicky aktivizovat.

Proč se o tom zmiňuju v souvislosti s Josefem Formánkem: zjevně se trefil do nějaké struny, nějakého „šuplíku“ v současné mužské duši. I když by to chtělo ověřit, zda jeho čtenáři jsou skutečně většinou muži. Co když ne?

    

Autor: Eva Hauserová | neděle 23.12.2007 8:27 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1934x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 485x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 699x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  9:57

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.