Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sám sobě bachařem

Tak jsem konečně viděla dokument Heleny Třeštíkové René, o notorickém vězni a člověku, jaký by byl dříve označen za individuum práce se štítící. Tomu človíčkovi evidentně chybí kus mozku. Přemýšlím, jaký…

Film je ohromný, kouzelné je to prostříhání obrázků ze života Reného s politickým děním, s přísahami prezidentů a tak podobně. Na jeho obsahovou stránku ovšem reaguju podobně jako většina lidí, kteří ho zhlédli: neubráním úvahám na téma, v čem je problém, aneb proč tenhle týpek žije zrovna takhle a ne jinak. Zda má vůbec v životě volbu a proč mu jde všechno tak nějak šejdrem.

Nemyslím si, že jde o rebela, beatnika nebo něco podobného.  Nad svou situací má sice určitý nadhled a někdy mluví docela inteligentně, jenomže… proti čemu svým životním stylem vlastně protestuje? V kostce řečeno proti tomu, že úplně každý člověk, i ten, který vůbec nepracuje, nemá v naší společnosti velmi slušný životní standard. Zatímco ti, kdo kradou a loupí, si mohou užívat buď omezenou dobu (pokud to jako on dělají na nižší úrovni) nebo i celý život (pokud to dělají na skutečně kvalifikované a vysoké úrovni). Protestuje proti šedi, která čeká (aspoň na nějakou dobu) na nekvalifikovaného člověka bez známostí a styků, ještě navíc s kriminální minulostí. Už předem hlásá, že nedokáže vykonávat monotónní, špatně placenou práci ani jediný den, protestuje proti tomu, že musí mít trpělivost, než by se dostal do nějaké lepší situace, nevidí přes tu prvotní šeď žádné vzdálenější obzory. Jeho úvahy se točí v kruhu asi takhle: „Budu chodit do nudné práce, zařezávat osm hodin denně, a několik let šetřit na sedačku, pak několik let na auťák… není lepší najednou ukrást větší množství peněz a aspoň chvíli si užívat?“ – A to i když ho pak zabásnou. Vězení mu sice vadí, ale argumentuje tím, že v té base aspoň jasně ví, co má dělat, takže to pro něj svým způsobem  není zas tak strašné.

René snad není hloupý, ale ta jeho představa o nudné jednotvárné práci a šetření až do smrti je přece strašně primitivní. Jako by ho nikdo nikdy neseznámil s tím, že je potřeba nějakou dobu zatnout zuby a ovládnout se, a pak se věci začnou lepšit. V práci mu začnou věřit, dostane se do lepší pozice, zvýší si třeba kvalifikaci a tak dále. – To tajemství je jednoduché. My spořádaní občané, co nepácháme kriminální činy, fungujeme jako svoji vlastní bachaři.  Člověk se musí několikrát denně ovládnout a udělat něco, co se mu udělat nechce. Jenomže už má vybudovaný ten Pavlovův reflex, že se to vyplatí: zásah vnitřního bachaře – odměna – zásah vnitřního bachaře – odměna, a tak dále.

V téhle souvislosti se mi ještě vybavuje debata, která proběhla v mém oblíbeném časopise New Scientist: mají lidé svobodnou volbu? Když to domyslíte opravdu do důsledků, tak nemají. Vnitřní i vnější vlivy, které určují naše chování, jsou sice nesmírně složité, komplexní a propletené navzájem, ale například pevnou vůli, empatii nebo schopnost vidět věci v širších souvislostech máme dány jen v určité míře – a v situaci, kdy mají zafungovat, se to prostě projeví. Takový René v sobě může mít skrytý potenciál k přerodu – zasáhne ho nějaký vliv, který změní jeho životní cestu, třeba sexy blondýna nebo setkání s náboženskou sektou, a nečekaně mu nahodí mechanismus jeho vnitřního bachaře. Jenomže i tenhle potenciál k přerodu v sobě buď má nebo nemá, nejde o jeho svobodnou volbu.

Což je pesimistický konec této úvahy. Ani já nemám na výběr a musela jsem ji napsat.

Autor: Eva Hauserová | pondělí 27.6.2011 9:32 | karma článku: 21,16 | přečteno: 2649x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 478x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 910x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.