Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem (hrome vlastně?) pracovala v ženském časopise

Moje kariéra v ženských časopisech se chýlí ke konci, s tím, jak mi odtikává výpovědní lhůta. Přesto vůči těmto často zatracovaným tiskovinám necítím zášť a opovržení. Na ženské časopisy bývá kydána hana s tím, že ve svých čtenářkách ještě utvrzují jejich (beztak dost silné) slepičí sklony. Jenomže mně stejně připadá, že je na nich rozhodně víc pozitivního než negativního.

Právě jsem si nalepila na zuby bělicí proužky Rembrandt, které jsme dostali (nebo dostaly, přesněji řečeno) do redakce na vyzkoušení. Hm. Trochu to pálí do jazyka, asi v nich bude nějaká (víceméně) žíravina. Musím to půlhodinku vydržet a doufat, že na mě do té doby nikdo nepromluví, protože bych nemožně šišlala.

Tak tedy jak je to s těmi ženskými časopisy. Když je bráním, vždycky uvedu jako protipól časopisy mužské – tam máte explicitně natvrdo sex ve všech podobách, mužskou soutěživost, sporty, auta, možná zbraně, pubertální humor... jako by si tam mužští vynahrazovali to, co jim v šedé skutečnosti chybí k tomu, aby jejich život byl jediná dlouhotrvající bondovka. Ženské časopisy mají radikálně jinou atmosféru – jako když se sleze pár kamarádek a rozebírají mezi sebou vztahy, životní příběhy, vaření, zdraví a parádu. Což mi připadá úžasně příjemné a na rozdíl od těch mužských hobby i neškodné, dokonce všeobecně prospěšné.

Pak samozřejmě existují časopisy aspirující na vyšší úroveň poskytovaných informací, kde byste se měli dozvídat něco objektivního o světě kolem sebe. Často ale mívám pocit, že ani v nich výběr témat zrovna neodpovídá tomu, co je v okolním světě nejzajímavější, co takříkajíc „hýbe světem“. Osobně mám pocit, že politika, tak jak se u nás pojímá, je dokonale nudná a znechucující záležitost. A tak mě už ani příliš nezajímají různé (další a další) drobné skandálky kolem ní. A pak jsou tady nejrůznější „kauzy“ čili vyhrocování věcí do konfliktů, interpretace světa, která neodpovídá jeho mnohotvárné, pestré, komplexní podobě. Příliš často je znát osobní názor autora, který překrývá to, co je na daném tématu skutečně zajímavé.

Ženské časopisy ani neaspirují na poskytování nějakého objektivního pohledu na svět, ale aspoň se nepřetvařují. Na jedné straně ten svět kapku redukují, ale na druhé straně se dá říci, že vytváření jakousi jeho idylickou, pozitivně laděnou verzi, což čtenářky jistě inspiruje, aby kolem sebe šířily pozitivní myšlenky a pohodu. Právě z tohoto důvodu jsem v ženském časopise opravdu chtěla pracovat, měla jsem pocit, že můj život tak bude příjemnější (nádavkem k tomu, že se mi nezavaří mozek). Jenomže... no jauvej, ten bělicí proužek je fakt dost nepříjemný. Ještě to ale musím vydržet deset minut.

Jenomže. Často se říkává, že  ženské časopisy vedou svoje čtenářky k nerealistickým nárokům na vlastní váhu, postavu, vzhled vůbec, ale tohle všechno ve skutečnosti nedělají články, ale reklama. Modelky opravdu mohou působit nerealisticky (taky že jsou upravované Fotoshopem), a reklamní výzvy, že si rozhodně musíte koupit ten přípravek proti celulitidě za dva a půl tisíce, jsou samozřejmě taky dost odtržené od života. Jenomže ta reklama právě časopisy živí, a tak se s tímhle nic nenadělá. Čtenářky musí neustále NĚCO kupovat, aby se roztáčela kola ekonomiky. Musím přiznat, že tohle se mi osobně příčí a často bych nejradši čtenářkám poradila, ať toho nakupují co nejméně, což bohužel nejde. Mimochodem – slyšela jsem, že zisky farmaceutického průmyslu v současnosti převýšily zisky zbrojního průmyslu. A právě farmaceutický plus kosmetický průmysl vlastně „jistí“ existenci ženských časopisů. Takže z tohohle zjevně není úniku.

Ledaže – jak jsem tady psala minule – by se člověk živil z nějakého grantu EU (tedy z peněz vyprodukovaných již roztočenou ekonomikou EU) a pracoval na skutečně prospěšných a bohulibých (bohynilibých) záležitostech. Anebo byl sám sobě manažerem v nějakém bohynilibém podnikání.

Uvažuju o tom.

Tak, konečně si jdu ty bělicí proužky sundat!

 

Autor: Eva Hauserová | sobota 24.11.2007 10:12 | karma článku: 25,72 | přečteno: 5949x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,85 | Přečteno: 485x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 579x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 699x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:47

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září na...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.