Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na nás si nepřijdou, máme svoji vlastní měnu!

Doplňkové měny – komplementární k těm oficiálním - mohou fungovat lokálně a pomáhat tak vyrovnávat otřesy ekonomiky. Patří mezi ně i kryptoměny, ale směna produktů může mít i mnoho jiných podob.  

Do toho všeho jsem nahlédla na konferenci, kterou pořádala na pražské Kotlasce ve čtvrtek 12. května iniciativa Slušná firma. Přiznávám, že mě ohromilo, jak široce rozvětvená a propracovaná už ve světě tahle tématika je.

Už řadu let mě z ekologicko-sociálních pohnutek zajímaly sítě LETS (Local Exchange Trade Systems), kdy můžete směňovat své produkty a služby za produkty a služby jiných lidí a používáte k tomu místní měnu. Sama jsem zapojená do pražské sítě Pralets, kde se platí měnou zvanou pražce. Naopak kryptoměnám vůbec nerozumím a zachovávám si vůči nim jakousi primitivní sedláckou skepsi, ale chápu, že jiným lidem mohou vyhovovat.

Co tedy na konferenci zaznělo:

Slovenský ekonom David Sulík nás důkladně uvedl do problematiky, seznámil nás s historií doplňkových měn, situací ve světě a s různými konkrétními příklady, co se kde děje.

Rozlišil ekonomiku egoistickou (to je ta současná většinová, která nefunguje už proto, že je založená na neustálém růstu, který v reálu nelze realizovat, takže to vede k soupeření o zdroje) a ekonomiku altruistickou, kterou se právě pokoušíme vytvořit!

Lépe je používat pojem „doplňková měna“ než „alternativní měna“, protože „alternativní“ může naznačovat určitý konflikt, soupeření s oficiální měnou – a tak to vůbec být nemusí, naopak, ideální je souběh obou měn. (Ještě kdyby ta oficiální měna nebyla tak egoistická a destruktivní…)

S myšlenkou LETS přišel v roce 1983 Michael Linton, který tak reagoval na potřebu mít nějaké komunitní (ve smyslu obecní) ekonomické systémy doplňující ty oficiální. Komunita pak není závislá na financování zvenčí a může rozkvétat díky tomu, že v ní kolují produkty a služby, aniž by zisky byly odsávány ven.

V praxi si zřídíte účet (dnes k tomuto účelu existuje počítačový software, ale jde to dělat i bez počítače) a nabídnete své produkty a služby (to, čím se živíte, nebo cokoli od hlídání dětí přes zapůjčení motorové pily po přenechání knížek, které už nechcete). Do začátku získáte nějaký kredit, například v pražském Praletsu pět tisíc pražců, takže můžete hned nakupovat. No, a pak poskytujete a získáváte produkty a služby v místní měně… a zároveň kontaktujete své sousedy, pomáháte si navzájem a stmelujete místní komunitu. Právě tenhle aspekt – napomáhání lokalizaci a utváření organických, zdravých a spolupracujících místních komunit – je podle Tomáše Hajzlera, zakladatele Slušné firmy, na celé věci klíčový.

David Sulík probral i otázku, zda mohou být doplňkové měny trnem v oku bankám, zejména centrální bance. Stát se to může a může to vést až k zákazu doplňkových měn, ale z právního hlediska lze tvrdit, že jde o dárkové poukázky, nebo v případě, že má měna podobu mincí, že jde o pamětní mince.

Dalším řečníkem byl Daniel Bezányi, což je výrazný vizionář a kladl důraz na důležitost představ, které si předem vytváříme, když chceme stávající finanční systém proměnit v etičtější. Velmi zhoubně působí existence úroků, představa věčného růstu (dokonce exponenciálního) a praxe půjčování peněz, které vlastně neexistují a je teprve potřeba je vygenerovat – to vede k exploataci lidí i přírodních zdrojů, a také k věčnému pocitu nedostatku a k soupeření o zdroje. Žádoucí je, aby se peníze nehromadily; systém lze nastavit tak, aby peníze „stárly“ a časem ztrácely hodnotu; když je po nějaké době neutratíte, musíte je nechat opatřit kolkem, a tím prodloužit jejich platnost. To je pravý opak úroků a peníze stále svižně kolují.

Třetí mluvčí, Jakub Lanc, pojal téma nejabstraktněji a v nejširších souvislostech. Na posluchače se hrnuly pojmy jako design regenerativních financí, kterým se už dnes zabývají celé instituce, kryptoekonomika, tokeny, decentralizované finance, peer-to-peer účtování… když chcete do problematiky proniknout víc a „neobjevovat Ameriku“, doporučoval třeba knihu People Powered Money. Pokud vás tato oblast zajímá, nebo pomýšlíte na to, že byste v tomto směru něco sami podnikli, můžete se ponořit do opravdu komplexních studií.

 

Zkušenosti z terénu a z DIY měřítka

Po Jakubovi jsme pak debatu snesli na zem my z Praletsu, tedy pražské sítě LETS – kolegové Michal Knížek, Pavel Kučmaš a já. O zkušenostech „z terénu“ mluvil i Petr Jelínek z brněnského LETS Rozleť se.

V zásadě je to tak, že když vás myšlenka LETS nadchne, založíte příslušnou skupinu a všechno rozběhnete, nějakou dobu je pohonnou hmotou všech aktivit nadšení. Podobnou dynamiku má možná veškerá lidská činnost, kterou bych označila jako neziskovou. LETS systémy totiž v našich podmínkách pořád zůstávají na úrovni idealistického hobby a mají opravdu velmi, velmi doplňkový charakter, na rozdíl od komunit postižených například vysokou nezaměstnaností, nebo naprostým nedostatkem peněz k investování; tam mohou tyto měny lidem opravdu pomáhat, aby se uživili.

Takže když se počáteční nadšení vyčerpá, což může trvat několik let, nastane určitá únava. Nejaktivnější „tahouni a pošťuchovači“, kteří ve skupině „udržovali cvrkot“, se třeba musí intenzivněji věnovat rodině, nebo je prostě to neustálé dodávání energie do systému unaví; je potřeba předat štafetu někomu, kdo přijde s novými podněty a možná nastavení systému pozmění.

Bylo by tedy dobré aktivně získávat nové mladé členy – a já myslím, že nejen mladé, ale snažit se o pestrost čili diverzitu (což říkám z pozice čilé důchodkyně); je důležité, aby se ze skupiny nestal uzavřený klub několika rodin, které se navzájem dobře znají a už se ani nesnaží zvát mezi sebe někoho nového. Další důležitá věc, která s tím také souvisí, jsou osobní setkání, aktivity „naživo“, tedy nejen výměny přes online síť a s předáváním produktů přes truhly. Truhly jsou úložná místa, kam věc dáte a někdo jiný si ji kdykoli vyzvedne, což je praktické, ale moc to nepomáhá vytváření vazeb.

Důležitou roli pro svěžest fungování LETS má podle mě i velikost území, kde síť funguje. Shodli jsme se, že nejen Praha, ale i Brno a České Budějovice jsou na to prostě moc velké. Ideální je, když členy své skupiny znáte více či méně dobře osobně a můžete k nim během chvíle zaskočit a něco si povyměňovat nebo s něčím pomoci. Ten důležitý pocit místní komunity můžete mít daleko spíš v rámci nějaké pražské čtvrti, třeba v mém případě na Hanspaulce.

 

Nešlo by to vůbec bez jakékoli měny?

Je pravda, že dnes už existuje spousta facebookových skupin a webů, kde můžete nabízet a poptávat produkty a služby – různé bazárky, swapy, sousedské skupiny, „vše zadarmo“, „vše za odvoz“ a podobně. Dokud mají tyhle výměny hobby charakter, skutečně je stačí uskutečňovat úplně zadarmo, za čokoládu nebo za vyhlídku, že budou třeba někdy oplaceny. A nemusíte se obtěžovat s administrativou kolem placení doplňkovou měnou, i když jde o úkon velmi jednoduchý. Možná že i v tomhle je důvod, proč u nás sítě LETS v současnosti neprodělávají nějaký prudký rozvoj.

Daleko důležitější začnou být v případě, že chcete navazovat a rozvíjet sousedské vztahy tam, kde ještě neexistují nebo jsou slabé, a pak hlavně a především ve chvíli, kdy se ekonomika začne otřásat a hroutit a lidé se budou muset daleko víc spoléhat sami na sebe a své místní společenství.

 

Autor: Eva Hauserová | pondělí 16.5.2022 8:18 | karma článku: 10,08 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Komunitní energetika může pomoci v krizi

Na konferenci pořádané Nadací Partnerství jsem se dověděla, jak je to s rozvojem komunitní energetiky u nás, k čemu by byla dobrá a kde to vázne.

4.11.2022 v 8:47 | Karma: 9,20 | Přečteno: 469x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co dělat proti konfliktům ve skupinách

V poslední době se objevuje trend nahrazovat tradiční hierarchické uspořádání lidských skupin společným rozhodováním na principu poradních kruhů, kde dostane hlas a je vyslyšen a respektován každý člen uskupení.

5.10.2022 v 8:08 | Karma: 8,38 | Přečteno: 433x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma: 11,18 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Energetika

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

Na jedné z eko akcí, které objíždím, jsem narazila na neuvěřitelné výsledky ruského trollení. Až do této chvíle jsem proruskou propagandu ignorovala – jak člověk už tak doufá, že když si něčeho nebude všímat, samo se to vytratí...

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Eva Hauserová

Z německého koncentráku do sovětského Ruska

Evelina Merová byla ještě jako dítě a dospívající dívka vězněna v nacistických koncentrácích, jako válečný sirotek se dostala do Leningradu a prožila tam většinu života. Její vzpomínky jsou dojemné, fascinující - a také varovné.

1.6.2022 v 8:25 | Karma: 23,02 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.