Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lze o ekologických otázkách mluvit normálně a nepitvořit se?

Ekologické sdružení Arnika vydalo příručku Jak žít dobře, zdravě a ekologicky šetrně. Novinář Tomáš Feřtek šel knížce za kmotra a vzápětí napsal kritickou reakci nazvanou Mám se oběsit na konopném provazu? aneb O zelené osvětě. Na veskrze seriózní a objektivní příručku zareagoval emotivně, dotčeně, ale možná jako typický Čech.

Jak Feřtek sám říká, příručku načetl „fastfoodovým“ způsobem a usoudil, že je toho na jednoho až moc najednou. „Zelení osvětáři si to možná vždycky neuvědomují, ale máloco je tak demotivující, jako maximalismus v nárocích spojený s katastrofickým pohledem na svět,“ říká. Jenže příručka se nesnaží strašit, vyhrožovat a burcovat, prostě jen konstatuje, jaký je stav věcí a jaké máme volby. Na rozdíl od Tomáše Feřtka není vůbec emotivní. Jejím základem je britská publikace Resource Kit on Sustainable Consumption and Production (tedy Soubor návodů pro trvale udržitelnou spotřebu a produkci), kterou lidé z Arniky přizpůsobili našim podmínkám. Zdá se mi, že v Británii (a stejně tak v Německu, Rakousku, Skandinávii...) lidé nezpochybňují smysl ekologické osvěty tak jako u nás a nepřipisují ekologickým aktivistům katastrofickou mentalitu nebo nerealistickou náročnost. Všichni přece v téhle oblasti děláme jen kompromisy. Lidi žijící v ČR, jejichž ekologická stopa je tak nízká, aby odpovídala celoplanetárnímu průměru včetně Třetího světa, bychom asi mohli spočítat na prstech obou rukou. Kompromisy dělají i ti nejnadšenější ekologičtí aktivisté; a vůbec nežijí ve stavu neustálého hysterického, neurotizujícího volání na poplach, naopak, snaží se po kouskách uskutečňovat vizi klidnějšího, zdravějšího a méně konzumního světa.

Feřtek označuje příručku za „přesvědčování přesvědčených“, s tím, že nikdo jiný než ekologové ji číst nebude. Zapomíná, že existuje rozsáhlá oblast ekologické výchovy a osvěty, která pracuje především s dětmi a mládeží, a že i starší generace občas potřebuje nějaký zdroj informací z této oblasti. A příručka je podává hezky přehledně seřazené. Příčí se mi Feřtkovo tvrzení, že bychom měli být taktičtí a opatrní a neříkat raději celou pravdu najednou, abychom náhodou někoho neodradili. Jasně, takhle příručka není určená pro průměrného českého konzumně žijícího čtenáře bulváru, ale přesto má ve společnosti své místo. Konzumním čtenářům bulváru je potřeba nabídnout něco jiného, a tady Feřtek přináší vcelku soudné návrhy. Navrhuje místo „zelené ideologie“, před kterou lidé prchají, nabízet  „zájmové balíčky“ typu: Chcete ušetřit peníze? Chcete být zdraví? Chcete něčím přispět v boji s globálním oteplováním? Chcete pomoci nebožákům ve Třetím světě? Chcete provozovat domácí kutilství vtipně, levně, zdravě...? A tak dále.

Složitě nebo jednoduše?

Feřtkova kritika obsahuje logický rozpor: tento důkladný způsob ekologické osvěty označuje za příliš složitý, drtí ho a neurotizuje. Volá po větší jednoduchosti a přístupnosti. Zároveň ale prohlašuje, že tato problematika je vlastně složitější, než jak je hlásána, a většina eko návodů má nějaký háček (například – máme kupovat biopotraviny, které se k nám dováží s použitím nafty?). Takže co vlastně chce, větší složitost nebo větší jednoduchost?

Osobně si myslím, že se vždy máme snažit o objektivitu a zvažování všech pro a proti, není přece možné tutlat fakta, která se nám nehodí do krámu. Příkladem může být prosazování vratných lahví, pokud se vozí k novému naplnění několik set kilometrů daleko, nebo recyklovaného papíru, pokud by jeho výroba byla energeticky náročnější než výroba běžného papíru. Ale i v těchto případech musíme brát v potaz, zda se ta nevýhoda nesmaže, pokud se používání vratných lahví nebo recyklovaného papíru rozšíří více… A bylo by ale smutné o těchto věcech odmítnout paušálně uvažovat jen proto, že to vyžaduje přemýšlení a zjišťování faktů.

Nelíbí se mi Feřtkova premisa, že lidé nutně a zákonitě prchají před „zelenou ideologií“. Proč před ní v jiných zemích neprchají? Možná že v mentalitě nás Čechů a jiných národů je opravdu v tomhle ohledu určitý rozdíl, i když si myslím, že ho Feřtek nafukuje a zveličuje. Může to být zmanipulovaností široké veřejnosti bulvárem, který vidí v ekologistech bezva konfliktní sousto a představuje je jako šílence šplhající na chladící věže a házející dlažební kostky do výkladů. Může to být naší českou obecnou šťouravostí a nedůvěrou ke snahám měnit svět k lepšímu, nebo ho zachraňovat. Může to být i rozbujelým prospěchářstvím a sobectvím, souvisejícím třeba i s naším dojmem, že se nám stále nevede materiálně dost dobře a takové hlouposti jako ekologii si nemůžeme dovolit. A třeba i širokou lidovou oblibou našeho programově antiekologického a antiidealistického prezidenta, vyvíjejícího obrovské úsilí na to, aby nás přesvědčil, že naše hmotné zájmy jsou ty jediné skutečně existující a všechno ostatní je šalba a faleš.

Osobně jsem ale přesvědčená, že poměrně značná část veřejnosti, zvlášť ta mladší, už na eko témata začíná docela slyšet a že opravdu není potřeba vymýšlet si všelijaké finty a pitvornosti, aby lidé s různými chutnými bulvárními sousty spolkli nevědomky i hořkou eko pilulku. Ona totiž není hořká – je prostě taková, jaký je stav našeho světa. A jaký si ten svět uděláme.

Příště za sebe zodpovím následující otázky Tomáše Feřtka:

Jak ekologicky šetrná a skromná může být rodina, aby neznechutila vlastní děti?

Co dělat, když není skromný životní styl kompatibilní s okolním světem?

Je zelený konzumerismus opravdu lepší než ten konvenční?

Byla by společnost skromné spotřeby ekonomicky udržitelná?

Autor: Eva Hauserová | sobota 16.7.2011 10:08 | karma článku: 11,59 | přečteno: 1722x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Nebojme se mrtvých

Jak se lidé loučí se svými zemřelými blízkými? Způsoby, jakými to děláme – nebo neděláme – právě my v naší kultuře, nemusí vůbec být samozřejmé. Podrobněji se o tom dočteme v knize americké „mileniální Morticie“ Caitlin Doughtyové

4.10.2023 v 8:47 | Karma: 12,53 | Přečteno: 478x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Nerůst: jak by to šlo udělat?

Neustálý hospodářský růst nás žene do slepé uličky a do vyčerpávání planetárních zdrojů, přesto pořád nějak neumíme uvažovat jinak. Jak by mohla v praxi vypadat radikální proměna k nerůstu?

2.10.2023 v 8:48 | Karma: 10,79 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ekonomika

Eva Hauserová

Vítejte v roce 2038

Chcete-li se ponořit do nočních můr týkajících se poměrně brzké budoucnosti a potvrdit si své nejhorší obavy z toho, kam spěje EU, přečtěte si právě vyšlou knížku Deník 3038.

11.9.2023 v 8:39 | Karma: 12,22 | Přečteno: 574x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Může za všechno kapitalismus?

Vývoj naší civilizace vyvolává obavy: takhle to přece nemůže pokračovat dál! Mezi ekologicky smýšlejícími lidmi se objevuje názor, že za veškerý neblahý vývoj může kapitalismus. Opravdu?

14.8.2023 v 10:26 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Dvě babičky na dovolené v Egyptě

Už delší dobu jsem opravdu silně toužila jet někam šnorchlovat a kochat se pozorováním podmořského života. K tomu jsou nejlepší korálové útesy, a ty máme relativně nejblíž v Egyptě.

12.6.2023 v 9:44 | Karma: 21,51 | Přečteno: 910x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.