Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nás v Trutnově nepustili na festival

Proniknout na festival v Trutnově jako novinář nemáte moc šanci, pokud nejste kámoš s organizátory. Navíc celá akce působí dost chaoticky. A tak jsme si o víkendu nakonec radši vychutnávaly krásy Krkonoš a okolí...

Letos jsem dostala výstřední nápad: co se takhle podívat do Trutnova na festival? Moje děti nad tím sice kroutily hlavami, protože i ony by si tam už prý připadaly jako geronti (je jim přes dvacet), ale tím jsem se nedala odradit. Přibrala jsem kamarádku novinářku, zamluvila v Trutnově dva noclehy a vydaly jsme se tam.

Předpokládala jsem, že se budu prostě na místě akreditovat jako novinářka, ale kamarádka byla opatrnější: několik dnů předem poslala organizátorům e-mail, kde žádala o akreditaci. Neodpověděli jí. V pátek jsme tedy přišly k branám lesoparku, kde se festival konal. Pozemek byl ohrazený neprodyšně nastavěnými zábranami a kolem se hemžila úžasně postrojená individua, některá zjevně pod vlivem omamných látek, a skutečně nejvýš tak každý padesátý človíček mohl mít přes čtyřicet – a většinou vyhlížel jako vysloužilý rocker a mánička. Taky jsme potkaly jednu opilou paní středního věku mířící z festivalu pryč, která si trpce stěžovala, že uvnitř je asi o deset tisíc lidí víc, než by mělo být, takže člověk nemá šanci nic vidět ani slyšet.

Mně osobně se všechen ten mumraj líbil a nevadilo by mi strávit v tomhle prostředí víkend a detailně ho prozkoumávat, ale kamarádka viditelně ztuhla, znejistěla a řekla, že by se tedy šla podívat na nějaký koncert, za předpokladu, že nás pustí dovnitř na presskarty a že si něco vybereme podle programu.

Tak jsme tedy vytáhly presskarty a začaly se u příslušné boudy domáhat akreditace. Marně. Mladá žena se studeně modrýma vybledlýma očima (anglicky by se jim řeklo „ledově modré“) nám vysvětlila, že akreditace se musí domluvit předem s organizátory a že když kamarádce neodpověděli na e-mail,  prostě to znamená, že nemají zájem. No, chápu, že jim nedělá hlavu, jestli na někoho třeba působí arogantně, když jim diváci stejně na festival proudí v množství o celé desetitisíce větším, než mohou zvládnout. Přitom každý zaplatí za lístek zhruba osm stovek, a tak jsou organizátoři každopádně za vodou. Podnikly jsme ještě pokus získat program, který na internetu nebyl k dispozici, ale k mání nebyl ani tady. Prý až uvnitř, až zaplatíme za lístek.

Musela jsem dát kamarádce za pravdu, že tohle všechno dohromady je opravdu nesympatické. A tak jsme se na festival vykašlaly a udělaly jsme si příjemný výlet do Janských Lázní. Vyjely jsme lanovkou na Černou horu, pak sešly do údolí, bloumaly po půvabném centru s kolonádou, a pak nastal aspoň pro mě totální zlatý hřeb – šly jsme si zaplavat do místního rehabilitačního bazénu s léčivou vodou z Janova pramene, který je strašně krásný a obsahuje nejrůznější vířivky, vodní sopky, masážní lavice, protiproudy a podobně. Druhý den jsme se ještě pokochaly barokními sochami neřestí a ctností v Kuksu.

Chaotismus a arogance však mezi slavnými Braunovými neřestmi chyběly.

Autor: Eva Hauserová | úterý 21.8.2007 18:54 | karma článku: 14,86 | přečteno: 1878x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Komunitní energetika může pomoci v krizi

Na konferenci pořádané Nadací Partnerství jsem se dověděla, jak je to s rozvojem komunitní energetiky u nás, k čemu by byla dobrá a kde to vázne.

4.11.2022 v 8:47 | Karma: 9,20 | Přečteno: 469x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co dělat proti konfliktům ve skupinách

V poslední době se objevuje trend nahrazovat tradiční hierarchické uspořádání lidských skupin společným rozhodováním na principu poradních kruhů, kde dostane hlas a je vyslyšen a respektován každý člen uskupení.

5.10.2022 v 8:08 | Karma: 8,38 | Přečteno: 433x | Diskuse| Občanské aktivity

Eva Hauserová

Elektromobil do každé domácnosti!

Odpůrci elektromobility tvrdí, že je to slepá ulička a z různých důvodů na elektřinu nikdy nebude jezdit většina aut. Vidím to jinak.

19.8.2022 v 9:20 | Karma: 11,18 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Energetika

Eva Hauserová

Temná ruská chapadla

Na jedné z eko akcí, které objíždím, jsem narazila na neuvěřitelné výsledky ruského trollení. Až do této chvíle jsem proruskou propagandu ignorovala – jak člověk už tak doufá, že když si něčeho nebude všímat, samo se to vytratí...

16.8.2022 v 9:51 | Karma: 29,70 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Eva Hauserová

Z německého koncentráku do sovětského Ruska

Evelina Merová byla ještě jako dítě a dospívající dívka vězněna v nacistických koncentrácích, jako válečný sirotek se dostala do Leningradu a prožila tam většinu života. Její vzpomínky jsou dojemné, fascinující - a také varovné.

1.6.2022 v 8:25 | Karma: 23,02 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.