Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fíkovníkové háje v Čechách? Už brzy

Na zahrádce v Praze mi pod oknem roste zcela nechráněný fíkovník. Letos na něm postupně dozrálo dobrých pět kilo slaďoučkých plodů...  

Nepamatuju si přesně, kolik je fíkovníku let, odhadem asi deset. Tehdy jsem dostala několik řízků od našeho místního hanspaulského automechanika pana Hájka, který měl už řadu let na zahradě vzrostlý fíkovník nesoucí i padesát kilo ovoce ročně. Jeden ze řízků mi zakořenil, přes první zimu jsem sazenici nechala v bytě, a pak vysadila na chráněné a slunné místo zahrádky. V prvních letech fíkovník přes zimu vždycky trochu omrzl, ale čile vyrazil ze spodních větví nebo od kořenů, a v posledních letech je už chladem odumřelých větviček minimálně. Spíš mi začíná dělat starosti, že je z něj docela velký strom a na vykázané místo už se moc dobře nevejde. Asi to znáte ze Středomoří – fíkovníky jsou vitální a dokáží se rozrůstat docela hodně, řekla bych asi jako u nás černý bez.

Sklizeň plodů máme každým rokem, ale čím víc je v létě sluníčka, tím jsou chutnější a tím jich dozraje víc. Můj vnouček Felix dokonce znal fíky dřív nežli jablka, takže když byl docela malý, říkal jablku „fík“. Fíky se na větvích vyvíjejí postupně, bez květů a opylování, takzvaně parthenokarpicky, takže vždycky máme kromě velkých zralých plodů také maličké zelené. Ty ovšem přijdou na podzim už nazmar a opadají spolu s listy.

 

Teplíčko a sucho

Osobně mám hodně ráda tropické počasí, ale letošní vyprahlé žhavé léto mi už nahánělo trochu strach. Zežloutlý trávník, povadlá zelenina, a když jsem se pokoušela mulčovat záhonky třeba nějakými vypletými bylinami, sluníčko je bleskově proměnilo v nepatrné vyschlé sušinky, které žádnou vláhu v půdě neudržely… přesně takové klima, jaké člověk zná z letních výletů do jižních krajů. V parcích a lesích usychalo nejen bylinné patro, ale i dřeviny, kterým hnědly a předčasně padaly listy… nepamatuju se, že bych něco takového dřív viděla. Na naší zahrádce hodně trpěla třeba jedle douglaska, ze které doslova pršelo jehličí, pak šeříky nebo můj oblíbený klokoč zpeřený (po babičce klokočí…), který má zřejmě rád vlhčí lesní podmínky. Naopak ze sucha si nic nedělá třeba ginkgo, tamaryšek, nebo samozřejmě fíkovník.

Vypadá to, že se u nás vlivem klimatických změn vegetace zřejmě vymění a krajina bude daleko víc připomínat ono zmíněné Středomoří – holá půda místo šťavnatých zelených trávníků, kdoví, možná palmy a kaktusy… většina vody se přižene přívalově a my ji budeme muset zachytávat. Už teď v létě jsem dala pod okapy nainstalovat dva tisícilitrové IBC barely na dešťovku, které se naplnily při prvním přívalovém dešti. Následovalo ještě menší podzimní sucho, kdy jsem vodu roznášela v konvích… aspoň jsem měla nějaké fitko.

Momentálně je venku zamračeno a mokro, takový normální podzim. Ale zprávy o stavech podzemní vody a vysychání studní jsou docela alarmující. Nevíme, a neví to vůbec nikdo, kde se tyhle klimatické posuny zastaví, zda se u nás ustálí na nějakých subtropech, nebo zda se roztočí spirála zrychlujících se zpětných vazeb – typu méně ledu na pólech - víc pohlceného slunečního tepla - víc uvolněného metanu… takové vyhlídky už jsou pak opravdu deprimující.

Člověka skoro začnou napadat zpanikařené myšlenky - my Pražáci bychom měli úprkem prodat své domy a byty, dokud je lidé chtějí za velmi slušné ceny, a honem si najít nějakou chajdu stranou v zapadlém koutě krajiny u lesa, řeky, studánky, pramene… ovšemže to neuděláme, a pokud bude zle a ouvej, už to zase nepůjde. Začínám se líp vžívat do prepperů s jejich přípravami na přežití globálních katastrof všeho druhu, ale na druhé straně – asi nejsem dost velká drsňačka na to, abych v takovém světě vůbec chtěla přežívat.

Takže se proteď spokojuju s propagací fíkovníků.

 

Výspa civilizace

Italové prý říkají, že civilizace končí tam, kde přestávají ve volné přírodě růst fíkovníky. Takže jsme si, přátelé, polepšili a civilizace k nám dorazila. Aspoň do nižších a chráněných poloh. Nebojte se sázet fíkovníky a otužujte je, traduje se sice, že potřebují ochranu před zimou, ale ono to už pomalu ani není pravda, zimy jsou mírné a fíkovníkům se u nás líbí. A takové čerstvě utržené fíky jsou neuvěřitelná mňamka.

 

 

Autor: Eva Hauserová | úterý 30.10.2018 8:14 | karma článku: 19,81 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Eva Hauserová

Exkurze do království soběstačného farmáře

Hospodaření v souladu s přírodou, obnova zničené půdy a vodního režimu, potraviny i další potřebné věci vyprodukované vlastníma rukama.

30.9.2021 v 7:24 | Karma: 12,34 | Přečteno: 543x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Štěstí je v jednoduchosti

Indicko-britský aktivista, autor a myslitel Satiš Kumár předkládá čtenářům své náhledy na to, jak uzdravit naše nespokojené duše, jak reformovat lidskou společnost a jak zajistit její zdravé a přirozené fungování.

15.9.2021 v 8:27 | Karma: 11,10 | Přečteno: 362x | Diskuse| Kultura

Eva Hauserová

Na Karlovarsku vzniká ekovesnice

V Doupovských vrších, v místě zaniklé osady Pěčkovice, začíná vznikat ekovesnice se vším všudy. Má několik desítek členů, odhodlaných žít ekologicky a společně budovat zdejší komunitu.

2.8.2021 v 9:11 | Karma: 11,76 | Přečteno: 587x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Co když přijde blackout?

Blackout – tedy několikadenní výpadek elektřiny – může nastat celkem snadno a skepticky uvažující jedinci tvrdí, že k němu dříve či později dojde zcela jistě. Co s tím?

29.7.2021 v 9:30 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Eva Hauserová

Pohnutý výlet na Červenou Lhotu

Před pár dny jsem cestou domů z jižních Čech navštívila Červenou Lhotu – o prázdninách jsem tam dělávala průvodkyni zhruba před (pro mě neuvěřitelnými) pětačtyřiceti lety!

23.7.2021 v 8:02 | Karma: 14,13 | Přečteno: 597x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 380
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2104x
Spisovatelka, publicistka, překladatelka na volné noze, původně bioložka, v současnosti přírodní zahradnice a ekoložka, www.hauserova.cz. Jako editorka jsem vymyslela a dala dohromady Encyklopedii soběstačnosti 1-3 a totéž jsem v letech 2014-2021 dělala s edicí brožurek Klíč k soběstačnosti, viz e-shop na www.permakulturacs.cz. Radím s plánováním a osazováním nízkoúdržbových přírodních zahrádek, viz www.prirodni-zahradky.cz. Mé minikurzy přírodního zahradničení najdete na www.naucmese.cz.

Pokud byste chtěli dostávat můj měsíční permakulturně-ekologický zpravodaj Permatruhlík, nebo pokud byste mi chtěli cokoli sdělit, pište na evahauserova@gmail.com.