Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlatý český ručičky! Jó bejvávalo!

Jarní prázdniny, banda mladých lyžařů a do toho jako dozor já. Sněženky a machři bez pijáckého excesu, zato s hodně smutným zjištěním, ke kterému jsem dospěl, když jsem dvěma vyřazencům pro nemoc, nařídil v klubovně v kamnech zatopit.

Táhlo jim na patnáct a jeden z nich tvrdil, že sirky dětem do rukou nepatří, což mi dokazoval tím, že v kapse u krabičky cigaret zapalovač zrovna neměl. Ten druhý se zase bál koček a ohně natolik, že by před upálením i k hranici připoutaný lehce utekl.

Pod mou kontrolou byste mohli, přemlouval jsem je, přemluvil a požádal je, že zatímco já zajdu pro zápalky, mohli by nachystat na podpal. Upřesňuji, že vedle kamen ležela bedna s připravenými třískami, dřevem a papírem, takže po nich nikdo nechtěl ohánění se nebezpečnou sekyrkou a dělat z nich dřevalačné postrachy lesa. A to dokonce až při pěti stupních, ve sněhu, no považte, byl jsem zde přece jenom pouhý dozorce a ne čistokrevný blázen s jednou nohou v kriminále! 

Můj radostný návrat se sirkami v ruce byl zchlazen duchaplnou otázkou a kdeže vlastně jsou ta kamna? Ne, nedělali si legraci, jenom na nich měl jeden ruku a když jsem popravdě odpověděl, opírající se začal tuze divit, proč ho ruka nepálí.

Ale mě pálila, moje pravice mě svrběla, tak ráda by jednoho z nich flákla a tolik by se jí ulevilo! Když ale oni za to nemůžou, taková už je doba, takové mají rodiče a moje rozhicovaná dlaň za trest putovala do kapsy.

No nic, tak jsme se lehce zasmáli, trošku toho trapna někdy nezaškodí a s připomenutím, aby nachystali na podpal, jsem se ozdravně odporoučel na čerstvý vzduch. Avšak při vydýchávání mě černočerné myšlenky vůbec neopouštěly. Kámo, krabičku sirek máš v kapse, nic zlého se přece nemůže stát. Ale může!

Přichystáno bylo tak, že třísky i polínka ležely na dně roštu, papír na nich a vedle kamen na to čučela polena dvě největší. Když spatřili můj údiv, oba se rozesmáli a tvrdili, že se jim to jaksi smeklo hlavně proto, že se báli, aby se nezašpinili a nepopálili.

No nezlobte se na mě, to už bylo jenom na zoufalý pohled z okna a neomlouvalo je ani to, že byli trošičku nemocní.

Přesto, bojovně odhodlán, se vzmáhám s ujištěním, že teď právě nastal ten pravý čas názorné ukázky a vysvětlení, že klasická kamna nejsou elektrická, proto se nezapínají čudlíkem a oheň v nich není jenom pro parádu.

Jo takhle u počítače, s myší a herními dovednostmi by mi jistěže dali na frak, to zas jo, jenomže teď na mě civěli jak zadrhnutá jója zrovna oni. Tady se třísky nenaštípou a oheň nezapálí myším kliknutím, tady je potřeba trošku jiné zručnosti, řekl bych, skutečné dovednosti. A to netvrdí žádný kutil Tim, ale pouhý já, jehož vrcholnou zdatností je výměna žárovky, třebaže dokonce i u světel auta. 

Já vím, jsem starší a tudíž ve výhodě, když jsem jako malý kluk u babičky a dědy tak rád do kamen přikládal a díval se do nich. Časem jsem povýšil na zapalování a věřte nebo ne, i to vymetání popelu a nosení dřeva z šopy, mám pořád rád. Vlastně všechno kolem tepla a ohně a to mi věřte podruhé, nejsem žádný pyroman.

Jen mě uspokojuje, když je za vlastní prací vidět co nejdřív výsledek, který když je ku prospěchu i ostatním, vnitřní blaho se ve mně může potlouct o pánev. Opravdu, těžko je lepší odměny než té, když to v kamnech tak romanticky spokojeně sálá a praská. Ba co víc, i to teplo je z nich takové jiné, hřejivější. 

Proto se na ty dva topičské neumětely už vůbec nezlobím a kamna si raději vymetu opět sám, zvláště, když si přitom láskyplně zavzpomínám. S posměváčskou radostí je nechám při tom, jací jsou to velcí frajeři, když jim rodiče koupí drahé lyže, když po sobě dovedou házet kusy ledu a někdy se strefí i do značky a když to na nás naráz v přírodě přijde, dočůrají dál než já. A proč taky se na ně zlobit, když já mám zase to své, které mi pro změnu neberou zase oni.      

 

Autor: Martin Hatala | pondělí 14.3.2011 15:05 | karma článku: 37,64 | přečteno: 7688x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy