Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žadoním o svých pět minut ticha denně, prosím...

Myslíte si, že to není problém? Je! A jaký! Přestože ticho chci sobecky jenom pro sebe, myslím si, že když mi poslouží ku zdravotnímu prospěchu, není to příliš nemorální. Ale hezky popořadě. Nedávno jsem si  přečetl něco o tom, jako je voda člověku prospěšná.

Docela obyčejná voda a především obyčejným pitím prospěšná. Ne zaneřáděná všemi těmi cukry a přísadami, stačí ta tekoucí z vodovodu. Tak jsem si řekl, že chci-li byt dlouho živ a zdráv, občasným pitím obyčejné vody rozhodně nic nezkazím. Ale na ranní čaj, odpolední kafe, víkendové kakao, letní pivko a občasné víno, na to si sáhnout nedám. Zas tak moc oblbnout nějakým desetistránkovým článečkem se přece nenechám. Já si vystačím s tím, že budu všechny doposavadní limonádové a minerálkové sladké sračky nahrazovat vodou. Takže piju vodu a žiju taky. Celkem kvalitně doteď.

Také psali o tom, že by se měl člověk otužovat. Jak to rozproudí krev a kdesi cosi, takže každé ránou proudím. Postupně jsem se dopracoval až na vodu maximálně ledovou, v které se vydržím sprchovat až minutu. Na vedlejší účinky, jak se bledostí u zdi ztrácím, že mě potom bolí hlava, nohy mi hodinu musí zahřívat tlusté ponožky a ruce mám ledové jako z márnice, jsem si už tak nějak zvykl. Ledovou sprchu však doporučuji i v případě rýmitídy a chrchlitídy, neboť lacinějšího a lepšího expektorans na odhlenění třeba až z paty, podle mě jednoduše není.

Zmínili se i o tom, jak se má sportovat, takže orbitrekuju a běhám na pásu. Zpočátku žádná velká legrace, ale já si snad zvyknu na všechno. Třikrát týdně skoro hodinu, to aby hubnoucí efekt aerobního pohybu stál za to. A jak potom? No zase se pořádně chladně osprchuju, jak jinak.

                                     Také jsem se dočetl, jak si pro sebe máme každý den vyšetřit aspoň pět minut klidu a naprostého ticha. Kromě spánku, ovšemže. No a v ten moment u mě nastal problém dosti špatně řešitelný. Marně jsem se zavíral na záchod v práci a doma, do temného sklepa nebo na půdu, pokaždé mě někdo načapal a když jsem se rozčiloval, vyrušivší mě považoval za blázna. Dobře, řekl jsem si, uděláme to jinak, z požadavku jsem zmírnil a navíc toho i prospěšně využiju. Začal jsem se dožadovat, co dožadovat, prosit o pět minut každodenního domácího ticha krátce před osmou hodinou večerní, kdy jde v televizi na Nově sport. Patnáct minut na ČT jedničce by mi jistojistě neprošlo, to jsem ani nezkoušel.

Jenomže ono to nešlo ani pět minut, co pět minut, ani minutu a považte, to nejsem umístěn v paviánní kleci ani ve třídě páté bé před hodinou tělocviku. To mám já jenom tak nadmíru disciplinovanou a chápavou rodinku. Když mě zrovna synek nezkoušel z sestavy fotbalového Arsenalu nebo se dcerka nevztekala nad tím, že ty příklady, které jsem jí napsal nejdou spočítat, začal po podlaze ťapkat nás pejsek Bonitka a že to po neostříhaných drápkách bylo sakra nepříjemné bubnování. Nic mi nebylo platné ani neustálé doprošování, že se chci jen dozvědět ligové výsledky, že jsem lačný po jménu vítězky tenisového turnaje a borce na konci, který nedal gól z půl metru do prázdné brány.

Celý den jsem je připravoval na to, aby při sportu mlčeli, já žadonil o pět minut ničeho a stejně držet hubu nevydrželi. Zkoušení po dobrém nebo po zlém, stejně to nemělo cenu.

Ba co víc, je to den ode dne horší a na pořádný uzlíček nervů mám pěkně zaděláno. Co mě však žere úplně nejvíc, jsou posměšky, copak může být na sportu tak ohromně zajímavého. Dá rozum, že toto častování nejlépe vynikne a pod kůži mi pronikne v době sledování jakéhokoli sportu. Posledním hřebíčkem do rakve mi tak nebudou cigarety, lenost, káva nebo alkohol, ale jednoznačně moje předplacené cholerické rozčilování během pěti minut sportovních zpráv. Ano, už se začínám holit a stlát si do rakve a přesto by stačilo tak málo. Pět minut denně kolem mě neklofat.

Nejsem však přílišný optimista, takže až mě z toho všeho klepne pepka, rozhodně to v mém případě nebude jen tak nějaká odfláknutá mrtvice, po které bych zůstal aspoň na truc rodině na obtíž na půl těla ochrnutý. Ba naopak, jsem si stoprocentně jist, že i přes zdravé pití vody, otužování a sportování, bude můj konec s konečnou platností úplně definitivní. Až pak jedině budu mít na svých každodenních pět minut klidu příležitostí, o kterých se mi ani nesnilo. Jen ten sport mi tam bude chybět.

Autor: Martin Hatala | pátek 18.2.2011 14:04 | karma článku: 24,60 | přečteno: 4253x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy