Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vymóděný cyklista na motokole? Ani omylem!

Už je to tady zase. Léto, kolo a rozčarování ještě větší než loni. Když už jsem si pomalu zvykal na houfy výletních cyklistů v křiklavě počmáraných dresech, co na pokraji infarktu ujedou deset kilometrů, za pozvolného odfuňování si dají pauzu na pivka dvě nebo tři, aby si to zvesela šněrovali zase  nazpátek, přišlo opět nové jaro a já opět zírám.

Mluvím hlavně o těch seladonech, co si na stará kolena vzpomněli, že v 55 je potřeba pro sebe něco udělat, pro své pivní břicho konečně něco udělat a tím holedbajícím se něco, je mnohdy pouhé lezení a slézání z kola. Jak jinak to nazvat, když mi to tolik připomíná pomalé objetí náměstí v novém Mercedesu, třeba i třikrát za sebou?

Navíc se o to snaží úplně blbě. Tři dvanáctky, to máme asi tak 2500 kJ a kolik že to ujedou? Dvacet kilometrů mizerným tempem, tedy přibližně hodinka loudání, při kterém spálí tutéž energii. Že ujedou i víc? Dobrá, ale přidejte si k tomu úměrně piv. I přesto to pořád vychází tak, že nula od nuly pojde. No a kde je utopenec a křupavý páreček?

Navíc v pomalovaných těsných trikotech vypadají jako klauni a to včetně červenofialového nosu. Jak jinak, když jim k tomu ladí pro své ego i tolik potřebné doplňky v prvotřídní kvalitě. To máte rukavice a lahve (opravdu dokonce dvě), kšiltovku a vycpané elasťáky, brýle a jedině k přilbě  nemám námitek. Nezapomněl jsem na něco? Zapomněl, na vypouklé břicho k prasknutí, které látka těsně obepíná. Jednou jsem takový bujarý umělecký soubor pozoroval a při placení se děsil toho, jestli i jejich peněženky budou křiklavě pestrobarevné a bankovky elastické.

Ale neodsuzuji až tak, nebojte, to je jenom můj estetický problém, ke kterému mám výhrady, ale to je asi tak všechno co proti tomu zmůžu. Pro mě za mě, ať si lidé jezdí třeba nazí nebo ve svatebních šatech, je to jejich věc.

Proč jsem si na to vzpomněl se začátkem cyklistické turistické sezóny o to víc? Co mě hnulo žlučí víc než kdy jindy? Já totiž viděl dva takovéhle vystrojené šašky na motokole! Současný to trend, rozbíhající se novinka. Považte, oni vyměnili svoje jedinečné kolo za elektrokolo! Jinak byli naprosto beze změny. Tedy opět reklamně pomalovaní, dohromady víc než dekorovaní profíci na stupni vítězů Tour de France. Tou svojí konstantní 25kou si to hasili proti mě a ruku do ohně bych za to dal, že bych uhádnul i cíl jejich cesty. Do kopce, před kterým ještě loni pokorně slézali, si dokonce ani teď nepřišlápli, protože když ono jim to tak nádherně vrčí. A ta spotřeba! Ta ekologičnost! Ta paráda, to očekávání, až mě třeba už zítra do kopce předjedou! Mě, který závodí s traktory a ve městě předjel i autoškolu!

No nic, oprášené nápady s pokrokem sice nezastavíš, ale nevím, nevím, jestli je právě takováto turistika pro elektrocyklisty ta pravá ořechová. Nechtěli tak náhodou původně zhubnout? Nebo si snad budou v hospodách poroučet čistou vodu?

A už jsem vám řekl, že já mám na sobě nejraději plandavé tričko a kraťasy, přičemž je střídám s cykloelasťákami jenom proto, aby mě pořád nebolela prdel a trikot si na sebe vezmu jenom proto, abych nekazil fazónu rodinnému výletu? A to jsem ten dres ještě musel vyhrát a cyklistické kraťasy mi přinést Ježíšek.

Z mé protidresové zarputilosti tedy musím z daleko vážnějšího, tedy motokolového důvodu, pro letošek slevit. Proto budiž pochváleni všichni cyklisté bez rozdílu triček a dresu, ale i inlajnisté, koloběžkáři bez pohonu, šílenci ve skákacích botách a na tom podivném stroji ve vodě taky, všichni ti, kterým je pouze vlastní síla tím jediným pohonem. Jsme prostě nejlepší, nás přece nemůže nikdo a nic vytočit, buďme spolu proti těm všem. Taky považte, jak nelichotivě to i zní – kolo na baterky! Pché!

Autor: Martin Hatala | pátek 13.5.2011 11:28 | karma článku: 16,41 | přečteno: 1870x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy