Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojáci moc nezhubnou, ale život si prodlouží tím, jak budou vysmátí

A proč nezhubnou? Protože kdyby chtěli, pracovali by na sobě už dávno. Bez léků nebo s nimi. S léky, které by si motivačně sami draze zaplatili. A co se jim nabízí teď? Procházka růžovou zahradou, na jejíž konci je po nepatrně zplasklém bříšku doktor možná uspokojivě plácne.

A když už chci být přesný, tak nenabízí, ale všem tlusťochům nařizuje. Tedy i těm s pramalým zájmem úbytkové změny. A když se někteří přece jenom, třebaže marně snažili, tak vidno, že s jojo efektem, čili velmi pravděpodobně s výhledem opětovného neúspěchu, než naopak.

Rozkaz s berličkou, kterou když zlomí, nic se děje. Nepovedlo se, však co. Moje peníze v tom nebyly, vyzkoušel jsem to a vlastně i ušetřil.

Možná však pardon, neboť je v jednání i to, že by se platila jakási účastnická kauce, která by v případě nedostatečného výsledku charitativně propadla. Už vidím tu pacientovu nespokojenost a závěrečné hádky k tomu. Že je desetiprocentní zhubnutí málo? Kdo povídal? Nebo to dáme na kila? Stačí pět? Jak u koho? U metrákových rovnou osm? Kterej fífák to zrovna takhle určil? 

A vůbec – proč tak složitě? Čím vyšší kauce, tím větší nezájem, předpovídám já. Že to dostanou příkazem? Ale prosím vás, v míru vás za jeho neuposlechnutí nikdo nezastřelí. Aby se tomu všemu předešlo – opravdu by nebylo nejlepší si léky z vlastního přesvědčení a ze své kapsy koupit? U civilistů jasná věc, tak proč tak komplikovaně u vojáků?

Pohádkám o tom, že se na tloušťku půjde nejdřív po dobrém, tedy nefarmakologicky pohybem a úpravou životosprávy, snad ani nikdo nemůže věřit. To by léky už nesměly být připravené a odhadem zakoupené. Využít nebo vyhodit? Jasná první volba.  

Nic však není tak horké, jak se na první popud zdá. Dejme tomu, že nadváhu má skutečně polovina vojáků, jenomže nepředstavujte si to tak, že když potkáte dva, jeden z nich má do očí bijící panděro. Není to zas tak zlé, aby to nemohlo být ještě horší.

Skutečnost je taková, že nadváhu mám třeba já a všichni, kromě mé ženy mi říkají, že nejsem tlustý. Při 178 cm výšky a 88 kilech nepatrně měnlivé váhy, mi vychází BMI 27,8, takže téměř přesně mezi nadváhou a obezitou. No jo, ale když já mám přece tak těžké kosti a ze starostí přetěžkou hlavu, konejším se. Je tak v pořádku, že takoví cimprlíci jako já, nárok na léky mít nebudu.

Další nesporný fakt je takový, že najít v armádě opravdu „obézního“ (BMI nad 30) jedince do 30 let, není vůbec snadné. A když ho přece jenom najdete, stejně tak pravděpodobně jako sádelnatý medvídek, to může být stokilový 180cm svalovec (BMI 30,9) a ten sotva touží po tabletkách na zhubnutí.

Hledejme však dál, ve vyšších věkových skupinách, vyšších, teplejších patrech a hodnostech. Tak tam zrovna bych to přirovnal k oblíbenému houbařskému místu, z kterého se po dešti a teplé noci nevracím nikdy bez plného košíku, že…

Přitom všichni vojáci však mají v rámci pracovní doby právo na pravidelnou tělesnou přípravu. Sice už mnohde odzvonilo časům bezplatných permanentek do civilních posiloven či bazénů, ale i tak. Fotbalová hřiště, posilovny, atletické dráhy či možnosti k nedalekým výběhům jsou u drtivé většiny útvarů samozřejmostí. A koho potkáte sportovat? Kapitány? Majory nebo dokonce plukovníky? Odkud jste spadli? Že jste viděli i generála? Kdy? Leda tak v sauně. Aha, že jednou a kdysi dávno a že vás šel do posilovny právě zkontrolovat? Tak to jedině, to sedí! A další případy? I kdybyste si zašli pro brýle na oční nebo k posádkovému lékaři pro léky na posílení paměti, vaše námaha bude stejně marná.   

Vojáci mají jednou až dvakrát ročně pravidelné přezkoušení z tělesné přípravy. Kritéria jsou odlišná dle věkových skupin. Podle mě by však neměla být žádná. Nepříteli se vždycky bude líp trefovat ten nejpomalejší a nejméně výkonný cíl a věřte, že věk plížícího se jedince, mu bude ukradený.

Splníš, nesplníš prověrky zdatnosti? Jedna, dvě opravy. Nevyhověls ani pak? Jestli jsi nemocný nebo méně výkonný i bez nemoci? Smůla, jdeš finančně dolů a při nezlepšení měníš zaměstnavatele. Pardon, obezita je taky nemoc.

Že se tomu tak leckde děje? Děje, ale jenom velmi ztuha děje. Liknavost ve snižování zdravotní klasifikace však není pouze na úrovni vojenských „ošetřoven“, ale i na místech nejvyššího rozhodčího orgánu. A tomu já se velmi divím. Zvláště té propastné diskrepanci mezi přísnými zdravotními měřítky pro uchazeče při přijímání do služeb armády a na straně druhé, zastoupené udržovanými vojáky-diabetiky a švejky-hypertoniky. Čéski fojak – tóbri fojak – dobrou chuť! Nedejte se zmást, tím švejkovstvím nemám na mysli pouze obezitu samotnou.

Jako vojenský posádkový lékař jsem se docela nedávno setkal s případem, kdy přede mnou voják vyřkl názor, že by měl o léky na hubnutí zájem i přesto, že je nepotřebuje. A víte proč? Proto, aby je zpeněžil. Divíte se? Já ano i ne. Sice se podivuju nad jeho neomaleností, nedivím se však tomu, že mnohé bude štvát to, že budou finančně zvýhodněni ti fyzicky neschopní, zatímco ti, kteří o své zdraví pravidelně pečují, utřou hubu.  

Mohl bych pokračovat dál a probrat účinky, výhody a nevýhody nakoupených léků – Adipexu a Xenicalu, nesmyslnost jednoznačného stanoviska podle BMI, jako i strategii další připravované kampaně v resortu armády - protikuřácké. Bude i ona prezentována opět tak nesmyslně jako preventivní? Nenapadne do té doby někoho, že se jedná už o kroky represivní?

Kdybyste toho všeho opravdu ještě neměli dost, více můžete vyčíst z mého březnového článku http://hatala.blog.idnes.cz/c/182566/Nase-armada-nadrzuje-kurakum-a-tloustikum.html, kdy se začínala celá vojenská ozdravná ofenzíva teprve rodit.       

Autor: Martin Hatala | pátek 9.9.2011 13:21 | karma článku: 11,88 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy