Ve víru tance a obav z nejhoršího

Událo se v sobotu, v sokolovně jednoho menšího města. Takový košilatě rozpustilý kankán šestnáctiletých, taneční věneček na rozloučenou to byl. Předváděcí hodinka se slavnostním nástupem a ten náš kluk s partnerkou v čele. První a uprostřed.

Sice jsem mu důrazně vyčinil, jak tím kazí naše rodinné zásady o nevybočení z řady, o zbytečném upozorňování, ale to víte, tvrdohlavé mládí. To ani nejtvrdší palicí nevymlátíš.

Po tanečních kreacích necelé stovky mladých exhibicionistů, dostali šanci i jiní umělci. To proto, že každý správný ples začíná tancem profesionálním. Moc chytré a žádoucí mi to stejně nepřipadá. Poté se obvykle početné skupině návštěvníků zhostí depka, ne nepodobná stavu jako před prvním milováním, takže co si budeme povídat, převážně bída a děs. Ba co víc, ti vůbec největší šmatlalové upadají do depresí daleko zákeřnějších. Naštěstí jim vzápětí v blízkém „byfé“ je velkoryse dopřáno okamžité opíjecí léčby. Když už byli tak neprozíraví a na taneček se dívali. A dobře jim tak, zaslouží si ji.

Řeknu vám, originál taneční dvojice na parketu roztočila takovou smršť a uragán, že kdyby jim k tomu zapršelo, tipoval bych je přinejmenším na mistry Číny a možná i Indočíny. Jenom mi nebylo jasné, proč se přitom pořád tlemí od ucha k uchu, podobně jako já hážu ksichty na šéfa, když mi něco, samozřejmě že zase zcela neoprávněně, vytýká. Hubu furt otevřenou jako kdyby čekali na holuby a hlavy jim oběma imrvére cukaly tak jako namyšleným slepicím při postkoitální promenádě od kurníku k plotu a zpět.

No tak se těm chlubílkům během tance muselo třikrát zatleskat, to prý mají rádi a povzbuzuje je to, ale já jim plácal jenom proto, že při těch lotrovinách co vyváděli, neupadli. Protože pokusit se o takový záklon já, byl bych vejpůl na to tata. Takže konec dobrý, všechno dobré, konečně už mohli na plac i ostatní natěšení smrtelníci a ples tak mohl začít úplně opravdově.

První taneční sérii, tu já ze zásady fakt nee. Možná je to trochu i tím, že zpravidla ještě nemám na obelstění soudnosti a pudu sebezáchovy tu správnou hladinku. Hlavní pravda je však taková, že zvládám jenom polku a valčík, a když to jó přeženu, tak ještě waltz a tleskavé country, když při něm nemusím naběhat sto padesát kilometrů.

Naši mladí vyučení tanečníci na tom jsou jistěže lépe, ti na rozdíl ode mě zvládají foxtrot, cha chu a tango nejenom vyslovovat. Ikdyž, no…nerad bych se podceňoval, ale když na to přijde, tedy za asistence několika skleniček navíc, troufnul bych si na jakýkoli latinskoamerický tanec a co na tom, že by to všem připomínalo mazurku.

Přesto jsem na plese nebyl tím nejméně zdatným tanečníkem, neboť dva z tanečních kurzů se dostavili zdravotně indisponováni. Jeden se dobelhal s berlemi a druhý umělec jako pirát s jedním okem zalepeným, když si při hodině chemie čistil oči kyselinou. Říkám si, jasná výhra, ti dva na mě nemají a měl jsem zálusk na třetí místo od konce. Jenomže se zase prokázalo, jak jsem ukázkově příkladný vyznavač toho, že mýliti se je lidské, protože ten poloslepý, i kdyby tancoval bez očí a s hluchou partnerkou na vozíčku, s mým domnělým tancem bych jim nesahal ani po galusky.

A vidíte, přesto si troufám, tancujeme. Pro potěchu, pro radost. Na řadě je valčík, ale prý je to waltz, dozvídám se asi v polovině. Pro mě však žádný problém. Jeden klikyhák dopředu, raz dva tři, šlapu zelí, druhý klikyhák vpřed, valčíková otočka, to je, co? Takhle já to mám vychytaný!

„Tamhle na zemi někdo leží, podívej!“ konverzuje se mnou při tanci manželka a já ostřím zrak. A ono fakt jo. Tam kdesi v koutě, nezapomínejte, že jsme v tělocvičně, v místě odsunutého tělocvičného nářadí, za švédskou bednou komusi vyčuhují nohy.

„No snad to není náš Danek?“ To víte, starostlivá matka, ta její věčná imaginární pupeční šňůra.

A co na to otcové? Co neuvidí, to je netrápí. Jenomže!

„Do prdele, je to Danek!“ říkám já, když uzřím zdvihajícího se synka hupsnout na švédskou bednu a zároveň k sobě pevně tisknu omdlívající ženu. Pár vteřin tancuji s mrtvolou, kterou probírá až můj nevyhnutelný nožní šlapanec.

„Neboj, už se netřese, to se jenom teatrálně předváděl se svým nacvičeným epileptickým záchvatem. Nějak ty holky balit musí, no ne?“ A skutečně, už ho vidíme viset na žebřinách a vedle něj sličnou blondýnečku, jak jim to cvičení spolu krásně souměrně odsejpá a naše obavy zmírňují. Je pod kontrolou. Kdepak ten náš kluk, ten se v životě neztratí, ten ví jak na to. Škoda jen Danečku, že si až tak ne zcela uvědomuješ, že ples není florbalový trénink. Ale to bude dobrý, to se časem vychytá, já také dospěl později. Nebo snad ještě stále dospívám? Taky trošku škoda, že tancování pro něj skončilo posledním povinným tancem. Ale co na to záleží? Možná ten, kdo si přítelkyni netroufá příjemně utancovat, může ji ucvičit.

To hlavní se však dělo na parketu, kam se právě dovalili dva šupáci v teniskách a mikinách a jedna paní ve svetru a kozačkách. V tom tanečním chumlu se naštěstí ztratili a budiž jim přáno. Daleko větší starost jsem měl o pána od vedlejšího stolu, kterému se jakási dáma chystá lít na hlavu tonik a on jí poněkud přehnaně věří.  

Se stejným zájmem sleduji vese skákajícího mladíka, který se snaží strhnout anebo aspoň propíchnout všechny balónky visící nad parketem a když se chystá vrhnout i pro ten nad našim stolem, zle nedobře se na něj zaksichtím. Hopsálek mě však nemile překvapil, neboť ještě před tarzanským stolovým skokem se dává zbaběle na úprk. Nemile proto, že mě už svrběla ručička, která tolik chtěla.

Ples pokročil, noc se blížila a když se experimentálně na chvíli zhaslo, děly se to v sále věci doposud nevídané. Drancování tomboly nečekejte, žádná nebyla, ale tancovat všelijak se začalo. Kluci s klukama, holky s holkama a kdo z jakéhokoli důvodu špatně viděl nebo doposud nenabyl pevného vyhranění, tak s balónkama.

To ovšem chtělo frťana. A velkýho! Jenomže ani v kantýně, kde vládly čtyři již notně znavené obsluhovačky, to taky nebylo úplně košér. Možná jim však křivdím a mělo se jednat o překvapení místní míchanou specialitou fernetu s kofolou, která mi byla přána, leč nedopřána, protože já chtěl klasického Bavoráka. Nu což, asi je to tu po jedenácté hodině už jakousi tradicí, na kterou doposud nikdo neupozornil. Tedy, až na mě.

A to jsem si myslel, že když si nebudu kupovat bílé víno a pivo, mám vyhráno. To proto, že láhve venkovní prostory nebo ledničku neviděly jak je doba od jejich stočení dlouhá a pivo jsem si nedával proto, že se ten půllitrový teňoulinký kelímek při běžném zmáčknutí zdeformuje tak lehce, že by z toho Archimédův zákon pochopil i každý namol opilý Přeloučák. Jo, třeba i ten šestnáctiletý, který by měl ještě celé dva roky cucat maximálně kolu a svým brčkem přicházet na chuť leda tak kofeinu.

Autor: Martin Hatala | neděle 11.12.2011 10:18 | karma článku: 10,28 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy