Už je to dobrý, měl jsem to skrz!

Vzpomínka na loňské horké léto, na úraz kopáčem, při kterém sice nešlo o život, ale o pořádnou dávku naštvanosti. Abych ji zmírnil, snažil jsem se ji oblbnout humorem.  

Bylo léto, období sklizně slámy. A protože máme koně, a přátelům jsme dováželi na jejich pole celý rok hnůj, nastal den, kdy nám výpomoc oplatí oni. První nakládka šesti balíků slámy na podval proběhla bez potíží, tak jako vykládka na statku, ale ta druhá… Vykládka! Už přesně nevím, kolikáté shození balíku to bylo, ale sešup shora s následným zastavením, aby se nepatřičně zakutálel, no prostě, tento proces vyžaduje určitou sílu a zručnost. Já s Olinou nahoře, protože vyklopit balík, když se nemůžete pořádně zapřít, jde dosti ztuha. Ovšem ani dole, kde 350kilogramový kolos nabírá rychlost, není situace jednoduchá. Tam na svou šanci číhá 16letý Kuba se svými 60 kily a kopáčem čtyřhrotým v ruce.

Tak ten to tam jednou nezvládl. Snad bylo shození balíku svižnější, nebo na zemi víc zapéroval, prostě se stalo to, že ho svým tělem a pracovním nástrojem zastavil za cenu probodnuté nohy. Ále skrz! Ano, skrz naskrz, úplně durch, tak jako vstřel a výstřel. Přišpendlil se, nehnul se. Že se něco děje, jsme se my tam nahoře dovtípili až tehdy, kdy nás o stavu věci na zemi Kuba skromně uvědomoval.

„Asi mám něco s nohou,“ podotknul a šup, hned jsem byl dole. Ze čtyřky kopáče se v mžiku stala trojka. Ten bodec momentálně neviditelný mu důkladně proťal nohu pod kotníkem. Ále fest! Než jsem se nadechnul a mohl odborně něco prohodit, nebo to psycho aspoň vyfotit, Kuba mi nedal šanci, zaťal zuby, protože mít v sobě kopáč se mu ani trochu nelíbilo, a z nohy si ho na jeden zátah vyňal.

„Už je to dobrý, ani krev neteče, shazujte dál!“ informuje nás, že všechno je cajk. Já si to ale nemyslel, a Kuba po půlminutě už také ne, protože nohu měl slabou, neposlušnou, začal ji cítit.

„Super! Takže jedno máme vyřešené. Kopáč s námi do nemocnice nepojede,“ vyslovil jsem plán záchrany, a nikdo neprotestoval.

Ještě, že máme auta dvě. To silné necháváme zapřažené za podval, protože až se vrátíme, máme slíbenou další várku slámy. K ošetření pojedeme stařičkou fiestou. No, i když jedeme... Z kopce jí to frčí, to zas jo, ale nahoru je dýchavičná až běda, že by nás i autobus předjel. Naštěstí to máme z Vysočiny do okresní nemocnice z kopce.

Za 25 minut jsme byli tam. Splavení, nepřevlečení, ale zato s kartičkou pojišťovny. To já zas vím, že je potřeba, nebyl jsem tam poprvé. Aniž bych věděl, kolik lidí je v čekárně, paní na recepci empatickoplurálně žádám o upřednostnění, protože máme proděravělou nohu, která bolí, otéká, nabírá do gangrény, vymýšlím si, protože jsem lékař. To ji pro jistotu sděluji také, aby požadavku přisuzovala VIP důraz, až bude do chirurgické ambulance volat. Vše přislíbila, a já měl ze sebe dobrý pocit.

Ten však ze mě minutu po minutě rychle vyprchával, protože po půl hodině čekání nás „předběhla“ vysmátá paní se špinavým obvazem na předloktí, takže jasný kontrolní převaz hovadiny, pán o berlích bez jedné boty, takže výron, na který by stačilo pofoukání, a mladík, který se pořád držel za ucho, takže buď náraz blbce do kebule, nebo výběr špatného oddělení. Nechtěl bych být nefér, ale zranění naše mi připadalo nejvážnější. Ale tamější chirurgie byla zřetelně případem, kdy pořadí určuje dominantní sestra podle ksichtu. To ji pak naprosto chápu.

Ale ono to ani uvnitř nebylo o nic lepší. Pomalost, neorganizovanost, nechuť, jak jsem mohl z vlastních návštěv usoudit. Tři sestry čučí, jedna pracuje, doktor čeká a všeho se doprošuje. Tady kdyby šlo o život, řeknu vám, nezařizovat pohřeb dopředu, by bylo ztrátou času.

No nic, když vešla sestřička a chtěla zas někoho jiného, dovolil jsem se jí co nejasertivněji zeptat, jestli přijdeme na řadu ještě dnes. Prý určitě, že o nás ví, že sálek pro nás se ještě desinfikuje. Zíral jsem, zkoprněl jsem. Pro nás? To tam jako musíme jít všichni? Špinaví, smradlaví a rovnou do vydesinfikovaného? A taky už pěkně hladoví, protože po druhé vykládce jsme měli nakročeno k obědu, ale místo něj nás čekal průpich, cesta, a už téměř hodinové čekání. V břiše mi začalo kručet, takže po vzájemné domluvě jsem se vyslal do kantýny s tím, že Olině a Kubovi taky něco přinesu.

Objednávám si zelňačku s úsměvným prodavaččiným dovětkem, že mám štěstí, protože je to poslední porce, takže ostatním nechávám připravovat toasty. Odcházím si sednout, což mi ale vydrželo jen krátce. Už první sousto polívky mě dostalo do pozoru s výkřikem: No to snad ne!

Paní od pultu se zhrozila, kouká na mě jak čivava do batohu, a já lačním po odpovědi, proč mám v polívce půl kila soli. Nic se nedozvídám, dialog se nekoná. Můj druhý, už odevzdaný výkřik zněl: Přidejte toast.

Co já vím, třeba sůl v hrnci klesá, ale to by sakra ženská měla vědět a upozornit mě, nebo snad ne? Ale možná mě přece jenom varovala, ženským způsobem mezi řádky tím, že se jedná o porci poslední.

Nesytě naladěn, ale zato s toasty přicházím do čekárny, kde to vypadá na zlepšení nálady. Protože se tam pohybuje sestřička a společně s ní i naděje, že po více než hodině přijdeme urgentně na řadu. Jenomže její návštěva čekárny byla poněkud jiného charakteru než předpokládaného. V ruce sprej, kterým stříkala kde co, a snad mě šálil zrak či co, nejvíc kolem našeho místa. Pak mě snad šálil i sluch, protože drmolila něco v tom smyslu, že tady něco smrdí.

Abych se neunáhlil, chvíli jsem si dával dvě a dvě dohromady, přičemž jsem došel k jasnému závěru. A to bylo něco na mě, nás nikdo urážet nebude!

„Paní uklizečko, a to jako myslíte jak, že tady něco smrdí…“ začnu zhurta.

„No dovolte,“ ohradí se, „nevidíte, že jsem zdravotní sestra?“ hlásí se hrdě ke svému povolání.

„No, já tady vidím jenom někoho, kdo se tady ohání pičifukem s dezinfekcí a k tomu má nemístné kecy.“

„Udržuju to tady v čistotě, ne? To k mé práci taky patří, nemyslíte?“

„A víte, že myslím? Ale taky si myslím, že byste měla věci nazývat pravými jmény. Nic? Nic vás nenapadá? Mohla byste mi ukázat to vaše něco, co tady smrdí? No, nebojte se,“ popohnal jsem ji, když váhala.

„No, prostě něco, co já vím…“ zbaběle nepřiznala.

Tak já vám to řeknu, nemilá paní, já totiž vím, že tady nesmrdí něco, tedy žádná věc, ale prostě a jednoduše to jsme my. Proč se to bojíte říct? To my tři tady páchneme, a já vám řeknu proč. Protože jsme v tom horku venku pracovali, a s děravou nohou jsme na nic nečekali, a hned sem jeli, víte? A nesmrdělo by to tady tak moc, kdybysme tady netrčeli tak dlouho, kdybysme se od rána nepotili, víte, voňavá sestřičko? A když se pracuje, tak se občas přihodí úraz, víte?“ a chudera sestra přitakala.

„No výborně, tak určitě víte i to, že krávy neznají neděli, takže to taky pracujeme, aby měly každý den sucho pod nohama, aby mohly žrát a taky srát, aby vy byste mohli mít mlíko a maso, víte, tak proto tady smrdíme, už tomu všemu rozumíte? Pořád jsme pro vás věc, co tady smrdí, no řekněte mi, no? Pořád jsme pro vás něco, co tu páchne? Cítíte to? Připadám vám snad jako něco?“ a přiblížím se k ní více než na osobní vzdálenost. To o vlastních kravách jsem si sice vymyslel, ale byl to názornější příklad, než kdybych mluvil o koních.

„Promiňte, promiňte, hned přijdete na řadu…“ myslím, že pochopila.

Dlouhé, předlouhé ticho následovalo. Až ho utnul příchod jiné sestřičky, která si Kubu konečně odvedla. Dostal tetanovku, rána vyčištěná, je to mladý kluk, zkusí to bez antibiotik.

Při zpáteční cestě se fordík do kopců zadýchával jako obvykle, a snad mi to pro tentokrát prominul, moc jsem mu nevěnoval pozornost. Myslel jsem totiž na to, jestli nebylo mé řečnění příliš tvrdé - na paní v bufetářku, na sestřičku, pohledy na ostatní v čekárně, když jsem se vypovídával. Ale ne, bylo to jen důrazné, takže kdyby se podobná situace někdy opakovala, ze vzteku bych neslevil. Dělat z nás nevychovance, povyšovat se na nás nikdo nebude.   

Autor: Martin Hatala | neděle 21.6.2020 9:18 | karma článku: 19,41 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,55 | Přečteno: 363x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,54 | Přečteno: 327x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Myšičko myš, pojď ke mně blíž!

„Jste první,“ hlásil nám hostitel hned po pozdravu na uvítanou. A mně jako soutěživému snaživci začalo vrtat hlavou, co tím, že jsme první, myslel. V čem jsme první? Ať už to bylo v čemkoli, tak si zasloužíme cenu nebo aspoň

6.11.2023 v 13:51 | Karma: 17,75 | Přečteno: 542x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy