Už bylo líp

V obci se za autem plížím 35kou. Konečně to jde a předjíždím ho. Jakmile dosáhnu úrovně předjížděného, kupodivu se mnou drží padesátikilometrový „krok.“ No vida, tak přece umí jet rychleji! Ba co víc, začíná se mnou laškovat, protože že se na mě začíná lepit jak nedočkavec na novou gumovou pannu.

Ba co úplně nejvíc, předvádí na mě jakousi pantomimu, u které se často ťuká na čelo. No jo, asi nějaký herec, co si zkouší roli, říkám si a šlápnu na to. Brzy dojedu zase nějakého hlemýždě, kterého nemůžu hned předjet a dojíždí mě i již zmiňované divadelní auto. Auto přede mnou však brzdí, chystá se zabočit a samozřejmě, že žádné upozornění blinkrem předem. Musel jsem za ním zpomalit, protože k předjetí bylo málo místa a vyčkávám. Nebylo to však nudné čekání, neboť jsem předjížděn a hádejte kým? No to vám byla panečku veselice! A dokonce stereo! Zapříčinila se o to velmi pracovitá hercova spolujezdkyně, zcela určitě z téhož oboru, které jsem si prvně vůbec nevšiml. Vskutku povedená taškařice pro dva a já byl jejím jediným divákem. Tolik pozornosti jsem si snad ani nezasloužil. 

Příběh druhý: Téměř každý den projíždím jednosměrnou ulicí, kterou lemuje řada stojících aut a z druhé strany je místo pro kolmé parkování, takže je fakt úzká. Téměř uprostřed ní si to korzuje chlápek, kterého nevyleká ani moje zabrzdění za ním a několika vteřinové čekání na jeho laskavé uhnutí. Hluchý ale není, neboť se na sebe rozhodnu upozornit krátkým zatroubením, na které reaguje velmi gestikulačně, čímž si nejspíš tvrdě obhajuje své silniční chodící přednostní právo. Nakonec ho přece jenom objíždím, stahuji okýnko a když se tážu, jestli má nějaký problém s chozením vedle po chodníku, vyhrožuje mi pěstí. Ne, děkuji, opravdu nemám zájem a raději upaluju pryč. Spíše než pěstní, by mě zajímal jeho argument až po jeho snaživějším přemýšlení. Tedy, jestli bych se ho vůbec dočkal.

Že vy byste vůbec netroubili a situaci řešili jinak? Jak? Celou ulicí, ikdyž jenom sto metrů dlouhou, byste se za ním poslušně vlekli? Že by to šlo? Možná výjimečně, ale co v úterý, pro změnu za maminkou s kočárkem, kdy troubení není namístě? Taky? Tak to máte nervy ze železa a závidím vám. A jakpak ve středu, kdy tu máme skateboardistu v protisměru, jedoucího z mírného kopečku proti vám. I tady byste se zachovali jako flegmatik? Couvali byste před ním co nejvíc ke kraji nebo se jenom modlili, aby se vešel do prostoru mezi vámi a zaparkovanými auty? Pro tentokráte to trefil, ale ve čtvrtek se proti vám chystá přesila v podobě dvou bruslících krasojezdkyň. Sice pomalejších, ale s nohami rozcapenými až to praská, v jedné ruce zmrzlinu, v druhé mobil a úniková díra pořád stejná. Odfičí zdárně myší skulinou i ony?

A co  na vás čeká v pátek? No ne, že byste měli už konečně štěstí? Nikdo na silnici, všichni jdou po chodníku. Však právě, stačí i to. U skotačících školáků nikdy nevíte kdo koho v nevhodnou chvíli pošťouchne a skolí se přímo před vás, kdo během výletu domova důchodců škobrtne a padne za vlast.  Je to boj, ale i to málo, kdyby si chodci uvědomili, že silnice jsou především pro vozidla, chodili po chodnících nebo na silnici vlevo, cyklisté využívali stezek jim určeným, by svědčilo o tak potřebné ohleduplnosti a následné bezpečnosti.

Také poměrně často potkávám od kšiltovky až po prdel poreklamovaného cyklistu, který jako kdyby se právě přemisťoval z Giro d'Italia na Tour de France. Ale někdo takový se přece po zámkové stezce na svých galuskách trapně drkocat nebude, to on se raději nechá metr od kraje přejet.

Ano, dobře tušíte, ve výčtu toho, co mě na silnicích štve, bych mohl bohatě pokračovat, ale co tím vším chci říct je to, že dopravní neznalost a řidičská povrchnost je velmi pravděpodobně i odrazem veškerého společenského dění kolem, jeho povšechným indikátorem.

Kdepak konec světa v prosinci tohoto roku! Prý probuzení, posun k jinému myšlení, k nové době, snad to tak mysleli Mayové a všichni tak nějak doufáme, že postupně nastanou lepší časy. Já si to nemyslím, já jsem pesimista. Už teď není optimálně a bude ještě hůř. Pravděpodobně nastane začátek změny, bude posun, ale opravdu kupředu? Soudě podle chování nechápavců, hysteriků, pirátů a nemotorů na silnicích, bych to viděl na směr k takovému 16. století, do doby inkvizice a upalování čarodějnic.   

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 7.6.2012 15:43 | karma článku: 18,38 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Blíže smrtící pomoci. Čína Rusku vyvíjí drony podobné šáhedům, píše Bloomberg

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy