Úděl nedočkavce

Jestli si myslíte že víte, jak dopadne Karlův dřívější příjezd ze služební cestu domů, tak si to myslete. Já však tvrdím, že něco si myslet, znamená h---- vědět. Takže: Cožpak si dát jedno velké cestovní prázdninové varování - zamyšlení? 

Cesta domů Karlovi rychle ubíhala. Provoz minimální, žádná nehoda, ani jedna objížďka, jelo se pohodlně, jel svižně. Služební cesty neměl rád, ale když skončí o den dřív, hned je z ní návrat veselejší. Karel cestování za vzděláváním nevyhledával, na rozdíl od některých kolegů nepovažoval nejrůznější školení za příležitost k vyhození si z kopýtka. On byl jiný - pro čestnost, pro věrnost, pro ostatní – ukázkový rodinný typ. Jako pokaždé přiveze dětem drobný dárek, pro manželku doufá v překvapení nejmilejší - jistě ji nejvíc potěší jeho nečekaně dřívější setkání.  

Nejvíc se obával  manželčina telefonátu během jízdy, kdy by určitě poznala, že se vrací. Sice by bylo po překvapení, ale i se smůlou se musí počítat. Co se to má stát, ať se stane, to jo, ale proč si s neprozrazením trochu nepomoct?

Zastavuje na čerpací stanici, dává si kafe a koláč k tomu, nespěchá. Teď, zrovna teď když nejedu mi volej! přeje si, ale vyslyšen nebyl. Nezbývá mu tak nic jiného než doufat, že zbývajících padesát kilometrů se k němu štěstí neobrátí zády, že si na něj jeho nejdražší nevzpomene.

„To dáš, tati!“ představuje si, jak by ho zrovna teď podpořil puberťácký synek a co jeho malá holčička? „Tatínku, cos mi přivezl?“ 

S úsměvem na rtech se Karel opět rozjíždí, myslí i na ženu. Copak dobrého k jídlu mu na přivítanou připraví? A potom? Co bude večer? Kdypak až usnou vysílením v láskyplném obětí?

Má ráda, když Karel voní, v tom jí bez okolků vyhoví a zašmátrá v kufříku ze sedadla spolujezdce. Na vylovení parfému z hygienické krabičky sice bylo zapotřebí trochu manuálního grifu, ale zvládl to. Hlavně při tom neslevit z pozornosti řidiče – povedlo se obojí. Trochu se postříkat, to je už maličkost.

Je rád, že na vonění už myslet nemusí. Jak se zná, na své zkultivování by dovedl i zapomenout. Taková drobnost, ale pro manželku ohromně důležitá. Karla má ráda voňavého, upraveného, svěžího, tak proč jí nevyhovět.

Zatraceně! Málem by zapomněl na jinou chybičku. Rozepnuté košilové rukávy - jeho další neřest ležérnosti a uvolněnosti. Tak to by rozhodně neprošlo, na to je háklivá až až! Už nespočetněkrát ho proto nazvala hajdalákem! Naštěstí si to stihl uvědomit ještě v autě.

Právě vjíždí do svého města, na konečnou úpravu má ten nejvyšší čas. Opět nečeká až na zastavení, to by se mu mohlo vymstít. Nechávat důležité věci až na poslední chvíli rozhodně není jeho zvykem. Ani teď ne, moc dobře ví, jaké je to být vtažen a zmítat se ve spárech náhody.

Co kdyby potkal manželku právě se vracející z práce hned po zastavení? Nenavoněného a neupraveného? A že je to zrovna v tuto dobu velmi pravděpodobné. Hrůza pomyslet! Takhle to Karel vůbec nechce, chce myslet jenom na to, jak bude překvapená, až ho tak brzy uvidí.

Přestože je Karel pravák, levou ruku má obratnější. Knoflíček vpravo si za jízdy zapíná bez velkých obtíží, to levý rukáv bude tvrdším oříškem.

„Sakra, sakra!“ nejde to, vzteká se a času mu zbývá málo. Ještě jedna křižovatka a je doma. Snaž se, soustřeď se víc! Nedaří se. Neohrabané prsty potřebují víc zrakové pomoci.

Zrovna v momentě, kdy se na neposlušný rukáv zadívá až příliš dlouho, naskakuje na semaforu červená.

Rána jako z děla, zasažené auto se na silnici zmítá jak hadrová panenka. Další nárazy do stran, rychlost se pozvolna snižuje. Na závěr přemet a potlučený vrak k nepoznání se na střeše dotáčí jako káča. Hrobové ticho, hlouček lidí, kvílení sanitky.

Karlova manželka je blízko a když prochází kolem nehody, ze zvědavosti zpomaluje. Veškerý zmatek, spěch, marná snaha a strach už pominul. Zahlédne už jenom nosítka s přikrytou obětí, jak se z pod plachty bezvládně sesouvá levá ruka.

Jak je to jen nevkusné, hajdalák jeden! pomyslí si. Zrychlí, co nejrychleji pryč od té hrůzy! Připomnělo jí to zavolat manželovi, aby byl na zpáteční cestě velmi opatrný. 

  

Autor: Martin Hatala | středa 27.6.2012 12:27 | karma článku: 10,67 | přečteno: 826x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

3. července 2024  15:04

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

3. července 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy