Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To je ten pan doktor?

V jedné ruce sáček s plasty, v druhé dvě skleněné lahve, vycházím z domu. Zastavuji před hlavní silnicí, dávám přednost projíždějícím autům a zahlídnu i starší pár za silnicí, jak vychází po schodech ke dveřím svého domu.

Přejdu silnici, dávám si pozor na barvu kontejnerů, abych třídění nepopletl jako minule, a když mám splněno, dělám obrátku a zprava najednou uslyším:

„To je ten pan doktor?“ překvapilo mě, protože otázku vyslovila ona paní, kterou jsem s jejím manželem pozoroval, takže podle mých propočtů už měli mít oba po procházce a odpočívat doma na gauči. Ale zvídavost staré Blažkové řešit nechci, to spíš formulaci její otázky. Mně by totiž nikdy ani nenapadlo zrovna takto někoho oslovit. Neurčitě, divně, neosobně, hloupě. Napoprvé jsem nechtěl zapůsobit jako nafoukanec, ale ani nepřistoupit na její nesmyslnou mluvu, tak jsem se z toho snažil nějak rozumně vykroutit. Otáčím se vlevo, vpravo…

„To myslíte mě?“ odpovídám a přitakala.

Potom jsme spolu kecali už tak nějak normálně odkdy, kde, co a jak, ale stejně se to zase zvrtlo.

„Takže když nám něco bude, můžeme za Vámi přijít,“ neptala se, ale sdělovala mi, a její muž se u dveří bavil.

„Ne tak úplně, paní, určitě máte svého praktického lékaře, který taky nemá ordinaci doma, snad jenom když vám půjde o život mě zavolejte, a záchranku samozřejmě taky!“ snažím jí situaci jasně objasnit.

Známe totiž ty případy. Večer přijdou s blbinou, já v sobě lahvinku vína, a oni to poznají. Načež do éteru vypustí, že při léčení chlastám, a vlastně by měli pravdu. Dovětek, že to bylo doma ve volném čase, nikoho zajímat nebude, to už by informace nebyla tak atraktivní. Vivat vesnická svérázná ústní lidová tvořivost, která se rychlostí metelesku blesku postará o to, že já a alkohol jsme v ordinaci jeden tým. Časem někdo přidá bonus, že mi zdatně sekunduje i sestřička.

A aby toho nebylo málo, když se mi někdo z pacientů bude chtít zavděčit, a dolovat ze mě bude, co piju, a já popravdě přiznám, že nejraději víno, všechny žvásty o mně tím potvrdím. A nejen to. Onen vděčný a o mém koníčku informovaný pacient navíc usoudí, že víno jsem plácl jen tak ze skromnosti, že přece není možné, abych vzhledem k vydatným kolujícím řečem holdoval jenom obyčejnému vínu. Proto mi přináší tvrdý destilát, kterým se mi však vůbec nezavděčí. Ach jo!

Ale to jsem od vytyčeného téma úplně odběhl. Tím totiž byla nesmyslná otázka – viz název. Prosím vás, povězte mi někdo, proč se paní nemohla zeptat naprosto obyčejně, jako například: „Dobrý den. To jste vy, ten pan doktor, který se k nám přistěhoval?“ i když odpověď už samozřejmě znala. A proč nejdřív nepozdravila? Pozdravit jako první se samozřejmě sluší od mladšího a navíc od chlapa, ale já ji scházet ze schodů neviděl, já jsem opravdu nepředpokládal, že budou u dveří minutu jakože odemykat, čekat na mě! 

Případ druhý: To však ještě není nic proti tomu, jak jsem byl kamarádem osloven v pět hodin ráno na větší horské chatě, kde jsme se jako přátelská banda ubytovali. Toho večera mi nebylo zrovna nejlíp a v noci se do mě dal i kašel a zimnice, takže jsem spal v ponožkách, v teplákách a třemi horními vrstvami na sobě. V pět ráno jsem šel ráno chodbou na záchod a zdržel se v kuchyňce, kde jsem z batůžku doloval Codein, když v tom najednou za sebou uslyším:

„Vrací se, nebo odchází se?“

Co to má znamenat, napadá mě okamžitě. To bylo česky? Tak se fakt mluví? Co jsem kde zameškal? Je to snad nějaká novinka, která mi unikla? A víte, jak jsem mu měl odpovědět? Neodchází se, zvrací se! Anebo: Jedině Lassie se vrací, tady se zvrací! Ale to on by nepochopil.

Navíc, když pominu kamarádovu nejapnost, čeho bych snad mohl být tehdy v rodinném kruhu schopen, anebo to měla být zřejmě ohromná legrace, povězte mi, proč se takovým způsobem může někdo ptát? Nejsem natolik jazykově schopný, abych tuto zvratnou otázku, nebo co to vlastně je, přesně pojmenoval, ale jistý si jsem tím, že zeptat se, jestli se zrovna vracím nebo odcházím, je mnohem pochopitelnější.

Tak si kolikrát říkám, a už to pro sebe beru jako pravidlo, že když si nejsem jist, jestli  otázkou na jazyku neurazím, někoho neztrapním, že právě v takových případech je stoprocentně prospěšné jen jedno jediné: držet hubu.

Autor: Martin Hatala | středa 27.2.2019 16:00 | karma článku: 22,72 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Martin Hatala

Ale ona tak někomu může připadat!

Jen výjimečně a obvykle pozdě, jak je tomu i tentokrát, komentuji aktuální dění, tedy jakýsi přehmat ohledně paní Saskie Burešové, kterou stále nemůžu vyhnat z hlavy. Sázím tak na to, že se z toho vypíšu. Ať se na mě nikdo

29.3.2022 v 8:01 | Karma: 33,76 | Přečteno: 2125x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Sousedka - trýznitelka

Karel trhá v zahradě angrešt a tuší, že za ním zase přijde. Kdo? Neposedná sousedka! Neví však, s čím na něj vyrukuje tentokrát. Nemýlí se! Dveře se otvírají, zavírají, přibližuje se. S hrníčkem! Karel začíná více než tušit,

8.3.2022 v 16:04 | Karma: 26,08 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Promiň mami, promiň armádo a málo tataráku?

Vkrádat se někomu do mobilu, to samozřejmě nikomu nikdy, ale když už takhle někdy poblíž ženy sedím, to se kolikrát rád vedle natáhnu, abych zjistil, čemuže se najednou tak hurónsky směje, když zrovna nežvaním. Toho dne se však

17.2.2022 v 16:55 | Karma: 20,92 | Přečteno: 734x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Chleba za 99 Kč

Šmajdám si to takhle v jednom pardubickém obchodním centru s tím, že si koupím pečivo, až narazím na ten správný prodejní ostrůvek. A nestačím se divit! Koláček za 35, ale co hlavně, chleba za 99 Kč.

27.1.2022 v 13:37 | Karma: 35,76 | Přečteno: 1823x | Diskuse| Společnost

Martin Hatala

Rozhodnuto, ples bude ve stanu!

Když jsem se před 5 lety stěhoval z útulné chatičky za současnou manželkou do..., no prostě do bydlení jiného, postupně jsem si začal uvědomovat, že: Ačkoli se jednalo o místo pouze 35 km vzdálené a pracovní místo přibližně

20.1.2022 v 14:59 | Karma: 20,60 | Přečteno: 579x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 625
  • Celková karma 14,54
  • Průměrná čtenost 1553x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy