Tam v Bulharsku, kde není pivo jako pivo

No jo, restaurační zařízení, to je dílo samo o sobě. A všude! Naštěstí někde s výjimkami, ale v podstatě všude. Z vlastního, zcela mimořádného zážitku, který předčil vše doposud poznané, i v Bulharsku, v historickém městečku Sozopol.

..

Do restaurace téměř u moře, jak jim tam u vchodu visí cosi jako větrný mlýn, tak tam tedy, tam rozhodně ne! Stačí, když jim věnovala návštěvu výprava naše. Znáte to – na dovolené si koupíte výletek, na kterém vás přesvědčivě uhrane to, že v ceně je i oběd, což ve vás vyvolává mylný dojem, jako by snad byl gratis. Tím máte okamžitě vybráno, nikoli však vyhráno.

V restauraci už sedíme, je nás asi dvacet a čekáme. Všímám si pobíhajícího, suverénně působícího číšníka, jak vyrušuje strávníky od jídla placením. Pane jó, tak to je tedy síla! U nás abyste se čtyřikrát doprošovali, tady to mají zavedené opačně. Tady vás u jídla nevkusně vyrušují a zkasírují daleko před posledním soustem.

Jídlo ušlo a ikdyž pití nebylo „v ceně,“ objednáváme si čtyři piva. Při souhrnném placení jsme se od usměvavého číšníka dozvěděli, že nás žízeň přijde celkem na dvanáct leva. To se mi ale vůbec nezdálo, to je přece moc!

Vždyť co jsme doposud byli v restauracích v Nesebaru i na Slunečním pobřeží, pivo tam stálo vždycky mezi jedním až dvěma leva. Oč je Sozopol, zvláště pak tato zapadlá restaurace výjimečnější, než tolik opěvované Sluneční pobřeží?

No nic, požádám číšníka o vysvětlení, podívám se do jídeláku. Jak se dalo předpokládat, tolik vytížený číšník na sebe nechal čekat a dlouho čekat, ale my už chceme odejít. Ostatní spolustolovníci se vytratili, takže koho jedině zajímala pravda jsem byl jenom já a pro jídelní lístek jsem si zašel.

Otevřu ho, začítám se, a ono ejhle! Jaké překvapení! Naše pivo stálo baťovských 1,99! Asi jsem nějakým jadrným citoslovcem zapůsobil či co, neboť stále inkasující číšník mě najednou zpozoroval. Moje nasupená tvář se mu zjevně ani trochu nelíbila a hned se hnal ke mně. Jak překvapivé, že najednou to šlo! Vehementně se jal vysvětlovat, že to né dobrá cena, že my jiná cena. My česká grupa, my VIP cena, my tři leva cena!

A v ten moment to se mnou zacloumalo, údivem se moje čelo zkrabatilo tak, že do takových řádků by bylo škoda sázet brambory nenadměrných velikostí, to si u mě chlapeček pěkně zavařil!

Rusko-anglicky začínáme žvatlat, přičemž se chci dopídit legální podstaty rozličných cen, ale zkrátím to - nedohodli jsme se. Tak jsem mu aspoň s tím jídelákem naštvaně prásknul o zem, řekl mu, že u mě je „big zloděj,“ ale nepochopil to. Pak mě napadlo, že formulace „gangster pif paf a mafiózo bandítos,“ je určitě mezinárodnější.

A taky že byla, tomu porozuměl velmi dobře. Poznal jsem to podle toho, jak nebezpečně klátivě začal rozhazovat rukama, navíc čím dál blíž mému obličeji. Já  kontroval profláknutými slovíčky policie a kriminál. Když mě jeho lamentování po chvíli začalo nudit a zároveň už byl smířen s tím, že ukradnuté peníze z něj už nevydobudu, jen tak mimoděk jsem se za sebe poohlédnul. Výborná předtucha, neboť na terase jsem zahlédl něco, co víc než připomínalo shrocování hospodského personálu. Nebylo sice tak velké jako ve filmu Vrchní prchni, ale něco mi říkalo, že by stačilo jedno jediné číšníkovo gesto navíc a se zlou bych se potázal. A rozhodně bych musel prchat stejně rychle jako herec Abrhám.

Že v podstatě nebylo bezpečně kudy, jsem poznal, až když se při mém kvapném odchodu otevíral číšnický špalír a to jen velmi neochotně. Že byl můj krok poměrně „razovity,“ až do relativního bezpečí k mým hrdinským přátelům, nemusím snad ani dodávat. Ti když viděli můj zsinalý obličej, neměli ani odvahu zeptat se, jak jsem pořídil. A já jim přec tolik chtěl ukázat své jedinečné hrdinství, tolik jim jejich levo vrátit!

Celý zbytek dovolené jsem byl často myšlenkami tam! Já jim dám českou grupu, já jim ukážu pro nás jinou, VIP cenu! To spíše hromadná sleva by byla očekávanější! Až pod čumák jim cestovka, samozřejmě že ne úplně zadarmo, dohodí dvacet hladových krků, ale těm vydřiduchům je to ještě málo!

Když tak vidím ty předrestaurační náhončí v jiných letoviscích, jak před každým kolemjdoucím šaškují a přemlouvají, jak jsou vděční za každý kus, který si sedne na židličku jejich restaurace, zatímco tady… Ne, nemohl jsem si pomoct, dlouho jsem to rozdýchával. Nemyslete si, nešlo mi o to jedno leva, já už přišel díky zloději Breznenovi a jeho fífákům ze zkrachovalé cestovky Travela o daleko větší peníze. Největší škoda je vždycky ztracených peněz. Důkazem nechť je to, že já bych si klidně koupil želví polívku za dvě stovky, když bude stát stejně pro Pavla i Havla bez výjimky.

Šlo mi o to, nenechat ze sebe někým, kdo na první pohled vypadá tak slaboduše, že sotva složí čtyřdílkové puzzle a za vrchol svého umění považuje opičení se po opici, dělat blbce. Šlo mi o pouhou spravedlnost, jestli toto slovíčko ještě znáte a hodně se obávám o jeho pravou podstatu, o jeho nezapomenutí.

Však jeďte klidně do Bulharska, úplně v poho, hlavně když tam nebudu muset já. Vítr, písek, medůzy, mračna, kalná voda v hotelovém bazénku s výhledem za plot na pneumatiky a pytle s odpadem. Kdo by po něčem takovém netoužil? Klidně po sobě cestou na pláž nechejte sápat pouličním neodbytným prodavačem jenom proto, že si od něj nekoupíte pětkrát dražší švestky, než mají v obchodě. Klidně riskujte to, že si chcete náladu spravit kafem z automatu, leč spláčete nad výdělkem, neboť přijdete o drobné. Klidně riskujte tím, že si budete myslet, že plně vybavená kuchyňka bude obsahovat rychlovarnou konvici a taky pozor na odlety! Ať nemáte smůlu jako my vám také přeji, ať vás na letišti nepoveze s hodinovým zpožděním právě probuzený řidič na hranici svých a autobusových možností.

Kdepak smůlu, štěstí jsme měli v tom, že jsme odlet přece jenom stihli. Ale hlavně, jestli chcete zažít opravdový adrenalin a neradi se necháváte šidit, víte kam zajít v Sozopolu do restaurace na pivo.

 

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 9.6.2011 12:27 | karma článku: 16,82 | přečteno: 1412x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy