Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak mi terazky povedzte, čo je také to vaše absurdno

Zbytečnosti, absurdity, hlouposti všeho druhu, asi to všichni znáte. Nepřemýšlej, pusť to hlavy, nevyčnívej, hlavně už konej! Asi nejlíp z práce, protože byste byli blázni, kdybyste si Kocourkov hýčkali doma.

Kdypak vás v práci nutí naplánovat si dovolenou? Na celý příští rok v prosinci nebo ještě dřív? „Něco tam napiš, je to jenom plán,“ jste uklidňováni, když váháte. Jenomže až přijde v červenci na lámání chleba, je to všechno jinak: „Ale vždyť tento termín jsi neměl v plánu!“  

A co každoměsíční výkazy práce? Dokdy ho musíte odevzdávat? Vždycky do 22. v měsíci a v prosinci už 15.? A to jsou pak fóry a vy ten nejhorší z nejhorších, když máte v závěru nedejbože nějakou změnu, co? Třeba nutné volno nebo nějaký ten spěch za lékařem. Nebo zpracování celoročního kariérního hodnocení na podřízené do 10. prosince? Co když až potom spáchají vaše ovečky vskutku pěkný zásek nebo naopak hrdinský čin?

Opravdu je nutné tohle všechno provádět už takhle v předstihu? Proč? Ozvete se a dozvíte se: Takhle se to dělá pořád, nestihla by se výplata, do konce roku to musí být uzavřené, je to tak nařízeno, tak je  to v předpisech. Ne, o předpisech a nařízeních to není, je to v těch, kdo je vytvořili – v nás.

Zářným příkladem je výmysl inventur, které se provádějí skoro půl roku a koncem roku výsledky odevzdávají. To mně byla jednou a naposledy svěřena bezmezná důvěra dělat předsedu inventurních komisí! Absolvoval jsem kvůli tomu dokonce vzdělávací seminář. No, absolvoval, potkal jsem tam kamaráda, slovo dalo slovo a v kantýně se nám skvěle kecalo. Ničeho jsem nelitoval, protože smysl posledních dvou přednášek jsem absolutně nechápal a ty předešlé prý byly ještě debilnější. Fakt, nebrečel jsem kvůli tomu. Přednášející na mě působili dojmem, že v inventurách našli smysl života. Kolonky, tabulky, čéjéčka, razítka tam jo a tam zas ne, obsah a rozdělení majetkových uskupení, dodržování termínů, pravidelná procentuelní hlášení, zápisy podle vzorů a tamhle je změna oproti loňsku a tam zas ne, každé hovno tam má svoje místo. Prezentovali svoji trapnou náplň práce a zatímco se tvářili úžasně důležitě, já soucítil s kolegou, jak musí v ambulanci pracovat i za mě. Nechtěl bych být jejich dítětem a zodpovídat na otázku, cože to tatínku v práci vlastně děláš? No copak bych dělal? Vymýšlím zbytečnosti a hlouposti, kterými deptám ostatní, měla by znít pravdivá odpověď.

No nic, ze všeho nejdřív jsem měl zpracovat harmonogram inventurních prací všech komisí. Vše výrazně znázornit do křížem krážem tabulky – vodorovně 20 jmen, svisle den po dni. Nelíbí se mi to ani trochu a říkám si, že voloviny patří do šuplíku – šup tam! Za dva týdny se dozvídám: „Martine, za tři dny přijde kontrola, máš to?“ A cože to mám mít? Otevírám šuplík - šup sem! Takže jsem tabulku bajočko vybarvil. Zeleně, modře, čtverečky, kolečka, trojúhelníky a dávám to své spřízněné duši k nahlédnutí  – jestli jsem třeba někde nepřetáhl. „Ty vole a máš to správně?“ starostlivě se ptá. Civím na ni. „To totiž není jen tak, to musíš vybarvit podle skutečnosti! Vezmeš člověka z komise kdy je v práci nebo kdy má službu, hlavně aby neměl volno nebo dovolenou, to si musíš zjistit, ale taky aby byl v práci i ten, kdo za kontrolovaný majetek zodpovídá, víš? No ale vlastně by to měli kontrolovat dva, to kvůli svědectví, chápeš?“ To když jsem slyšel, pokoušela se o mně mrtvice. Tak na tohle jsem medicínu fakt nestudoval.

Nebyl bych to však já, kdybych neodpověděl že v poho, že to je brnkačka. Barevnou změť piškvorek jsem obratem naďobal úplně jinak a s přesvědčivým tónem, že jsem nad harmonogramem strávil dva dlouhé večery, ho odevzdávám. „No výborně, kontrola je tu za dvě hodiny!“ Pak jsem šel ambulovat a hledače problémů ani neviděl. Prý je odrovnal už pouhý pohled na pestrobarevnou tabulkovou změť a dostalo se mi pochvaly. Tu jsem však nevyslechl od mé spřízněné duše, když jsem se přiznal, že se jednalo o barevný výkon načmáraný za pět minut: „Ty vole a já ji prezentovala s takovým přesvědčením!“ No právě!

Ikdyž by mé další inventurní počiny měly zajímavé pokračování, stejně dobrým příkladem absurdností poslouží i děj jednoho dílu britského sitcomu „Jistě, pane ministře.“ Pojednává o nemocnici bez pacientů, kde i tak pracuje 500 zaměstnanců. A to máte: úředníčci kvůli platům, organizaci, plánování a kontrole práce, kuchařky a kuchaři, uklízečky a jiní manažeři pro nic a pro všechno… I ptá se pan ministr svého tajemníka, jestli to náhodou není padlé na hlavu, vždyť nemocnice by měla sloužit pacientům. Ten odpovídá, že to není tak jednoznačné, když na lékařský personál nejsou peníze.

„Tak proč tam tedy pracuje 500 lidí?“ zajímá zvídavého ministra.

„Nemocnice se musí udržovat v chodu.“

„V jakém chodu? Proč?“ ptá se na naše poměry velice přemýšlivý ministr.

„V pracovním, aby se budova využívala“ a vysvětluje, jak je tam každý na každém závislý.

„Využívala? Pro koho? Vždyť tam nejsou žádní pacienti, tak proč?“

„O pacienty by jistěže nouze nebyla, ale na zdravotníky nejsou peníze!“

„Tak vyhoďte polovinu úředníků a finance budou!“

„To by sice byly, pak by se dalo otevřít několik oddělení, ale zase by chybělo přinejmenším 300 pracovníků na logistický chod nemocnice, který by se tím pádem stal náročnějším.“

Chápete to? 500 lidí ve vlastní mašinérii existuje jenom proto, aby pracovali a vykazovali tak činnost s nulovým výsledkem. A co na to tajemník ministra? „Divím se pane ministře, že vás to tak zajímá. Cožpak nechápete, že ze všeho nejdůležitější je to, že lidé mají práci?“

Toť vše. Sám bych lepší závěr pro zbytečnosti a nelogičnosti všeho druhu nevymyslel.

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 6.12.2012 13:54 | karma článku: 18,53 | přečteno: 1043x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  15:25

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

1. července 2024  14:28,  aktualizováno  15:21

Od prvního červencového dne stačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý telefon nebo...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy