Seznamka za všechna písmena

Karel truchlil. Doma, často a kolikrát mu připadlo, že si na to zvykl natolik, že snad i docela rád. Tak s tím je konec, tak se chlap nechová, děláš nám jenom ostudu, častoval ho poněkud otrlejší kamarád.

„Víš ty vůbec, kolik je na netu seznamek? Těch možností dnes? To není jako za totáče, kdys podal inzerát a 14 dní jsi čekal na dopisní odpověď. Víš jak to mám já? Já mám na seznamce fotku se sanitkou a ani nechtěj vědět, kolik bab se mi ozvalo ještě ten den. Jak mouchy na lep se chytaly. A co teprv ty, doktore? Ty teprve bys byl mucholapka! Oblečeš se do doktorskýho, krk si obvážeš fonenďákem, nahodíš úsměv sympaťáka, já tě vycvaknu a do hodiny ti jich nad obrázkem pět slintá.“

Tak tomu se mohl jenom zasmát. Co to může být za ženský? Nymfomanky? Zlatokopky? Rádodajky? Kdepak, na seznamování po internetu neměl Karel nejmenší chuť. Radši nic než tohle a s klidným svědomím si doma otevřel lahvinku a zapnul televizi. Kdo nic nezkusí, nic nezkazí a pro Karla není nic jednoduššího, než si udělat pohodlí a zasnít se. Pokolikáté už? To mu opravdu nic nechybí?

Dnes v obýváku nesní, ale nervózně přeblikává programy. Projede i ty písničkové. Vrací se. Jedna zpěvačka ho zaujala. Ale pročpak jí nevidí do ňader? Proč spodek obrazovky pořád zakrývají nějaké věty? Nejspíš zase ty stupidity, jak se kdo ke komu hodí a začte se. Tak ne, dnes je tam něco jiného, dneska se tu chodí na rande a začte se víc. Vynačíst se nemůže, jak je to prosté, trapné a vypovídající. Vždyť oni „neumí čéski“ a baví se tím, jestli najde aspoň jednu zprávu bez pravopisné chyby. Po pěti písničkách a dvou reklamách to vzdal.

K hudebnímu pořadu usedne toho měsíce ještě několikrát a vždycky se baví. Číslo 773503089 se chce vispat s klukem a může být i delší vstach. Lenka 608568123 hledá kamarátku i něco víc a Ondra z Litoměřic 605156398 na dnešní večer zhání někoho do pelýšku. To jsou skvosty, jen co je pravda, takhle skvěle se u televize dlouho nebavil. Vskutku zábavný pořad a protože má Karel legraci rád, tak proč nebýt její součástí? Vyzkouší si to.  

Číslu 774505156, které shání holku z Chrudimska do kina i do postele odpoví, že má zájem, ale jenom o víkendech, ať to, doufejme že chlapec, nemá tak jednoduché. Další tři esemesky upřesňují místo a datum prvního setkání a další dvě sondují, jestli je Karel aspoň trochu hezká. A pak najednou zájem opadne, číslo 774505156 se začíná vykrucovat a že se brzy ozve.

Ještě stihne flirtovat s po milování toužící Katkou 605157685, opět to vypadá slibně, se vším navrhovaným Karel souhlasí, dokonce i s praktikami, jejichž zkratky mu nic neříkají, ale pak zase, jako by někde udělal chybu. Po pěti výměnách je konec a nedomluví se ani na první schůzce. Když s prakticky stejným výsledkem dopadne i jeho třetí pokus o dva dny později, napadne ho, že seznamovací zájem je uměle vytvořený, fiktivní, jenom kvůli zisku z textovek. Ale proč je s ním ukončena spolupráce tak brzy, když seznamování šlo protáhnout v pohodě do deseti zpráv a to nejméně? Karel není tak naivní aby si myslel, že Katka je Katka a Ondra z Litoměřic Ondrou z Litoměřic, ale přece tam nesedí dědci, kteří nevědí jak kontakt prodlužovat dál? To dnešní mládež má hovorný tah na branku, ta je sociálně ukecaná! Jenomže ta lítá jenom na sítích, u zpoplatněných smsek divokost ztrácí. Takže ať tam sedí kdo chce, zřejmě se o jmennou mystifikaci a firemní záležitost nejedná, když nedovedou zákazníka očesat o první, poslední. Ale jak si má Karel vysvětlit podivnost brzkého smskového ochabnutí a hlavně bezvýsledného?

Přemýšlí – komu není na obtíž utrácet za smsky, aniž by z toho něco měl? A když jde do tuhého, tak zplihne jak v dešti nafoukané vlasy? Jedině ten, kdo mladý není, kdo nemá hluboko do kapsy a rád anonymně flirtuje! Ano, třeba někdo takový, jako Karel. A právě jemu podobní! A proč? Samozřejmě, že zná odpověď: z nudy, ze zvědavosti a taky z rozmaru, takže proto! 

Jenomže platí to stoprocentně? Přece nemůže věřit tomu, že na televizním smskování mají zásluhu jenom podivíni, staré panny a staří mládenci jako on. To bezesporu ne a pátrání může začít. U televize tráví každý večer a z hudebních klipů ho zajímají jenom písmenka, která pod nimi utíkají. Musí tomu přijít na kloub a statistika mu pomůže. Zjistil, že některé zprávy se opakují – zřejmě neodbytný odesílatel a překvapení adresáti. Karel esemeskuje, flirtuje, podesáté, podvacáté, není cudný ani hrrr, pokaždé se snaží, aby domluva byla pozvolná, nenásilná, všechno podle svého nejlepšího mínění. A výsledek? Kde nic, tu nic, nechápe to. A přitom se tak snaží! Jednou to vypadalo, že užuž dostal se přes osmou výměnu, ale zase nic. Karel byl zklamaný a věřte tomu nebo ne, po tom všem snažení by se s někým rád opravdu i setkal. Tak nadějně a jednoduše mu všechny touhy po seznámení připadaly a pak narazí na tvrdou realitu. Opravdu netušil, že to bude tak složité, že ani tohle nezvládne. Je k ničemu, jako celý život, jak mu to tvrdila matka. Ale kde ksakru dělá tu chybu? Nebo že by všichni ti ostatní?

Zapřemýšlel, musí na to jít od piky. Co ho na infantilních seznamovacích zprávách zaujalo? Chyby a jejich primitivnost, toť vše. No jo, ale to přece znamená, že…

Zkusí to tedy opačně a uvidí, spadne klec. Náhoda tomu chtěla, že se zrovna rozhodl odpovědět na nenápadnou seznamovací textovku a přehlídl, že neobsahovala ani jednu pravopisnou chybu. Byl už o krok napřed a myslel na to, že hrubky do ní musí nasekat hlavně on. A taky že jo, šel do toho. Snažil se, přeháněl, o to míň se soustředil na jednoduchost zpráv, ale to přisuďme počáteční nedisciplinovanosti začátečníka, to mu odpusťme.

Jenomže stalo se co? Jak jinak! Opět ta magická hranice, pátá nebo šestá odpověď, přes kterou zase neprošel. Paní M. K. 608447884 mu napsala: Jsem velmi tolerantní, ledacos dovedu odpustit, konečně někdo, s kterým se mi hezky povídalo, byla jsem nadšená, ale ty chyby, je jich opravdu moc. Promiňte, ale tak moc, že přes tak příšerný pravopis dál jít nemůžu.      

P.S.: Nikam nevolejte, uvedená telefonní čísla jsou proklatě náhodná :-)

Autor: Martin Hatala | neděle 21.12.2014 16:44 | karma článku: 13,46 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,15 | Přečteno: 143x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 338x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,15
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy