Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání s voly, gramatikou a Větvou

Nejhorší setkání je s hlupákem, tvrdí Jan Werich a zdrcující je, že voly jste si při tomto střetu navzájem. Do podobných rozpaků jsem se poprvé dostal jako školák, kdy jsem psal z výletu kamarádovi dopis.

Ano, kamarádovi a druhé ano pro dopis, tehdy to totiž bylo ještě zcela běžné. Byl jsem přesvědčený, že s gramatikou nemám problémy, vždyť odpor ke svému zelenému pravopisnému sešitku jsem neměl a budiž mi k dobru, že ho jako památku na paní učitelku Březíkovou, mám dodnes. Proto jsem byl kamarádovou povýšeneckou reakcí nemile překvapen. Prý až mu budu psát příště, ať dám dopis raději někomu zkontrolovat. Příště se nekonalo, ale co čert nechtěl, po třiceti letech jsem od něj dostal mejl, při kterém jsem se náramně bavil. Ne, nedal jsem mu to sežrat i s úroky, mně stačila pravda. Ale stejně, tak rád bych mu zapůjčil můj zelený sešitek.

Jiné setkání nebylo zas až tak dávno, to jsem vyplňoval jakousi žádost a předával ji nadřízenému. Vrátil mi ji s tím, abych si v ní opravil chyby. Tady, tady a tady! Znejistil mě, já si všechny tři výtky v klidu prověřil a pak jsem vyrukoval. Tady, tady a tady nemusím nic opravovat! A od té doby, věřte nebo ne, mě má radši ještě míň, než předtím. Upřesnění: samozřejmě, že se nemuselo jednat o hlupáky, jenom to bylo setkání s gramatickými neználky.

Do třetice konečně něco pozitivního. Kolega v práci od všech zaměstnanců pravidelně shromažďuje písemné příspěvky a aby si ušetřil trpělivosti, všechny důrazně upozornil, že za čárkou ve větě a za tečkou na konci věty se dělá mezera, ale mezi posledním slovem a vykřičníkem nebo otazníkem, už zase ne! Vědom si toho, že gramatiku dospělé už nenaučí, pravopisné chyby laskavě opraví.

Dosti arogantní chování, ale když to pomůže správné věci, proč ne. Tak trochu můj člověk. To byste nevěřili, kolik lidí napíše vířivku s tvrdým. Ve vyhledávači je na ni přes 23 000 odkazů!

Pro mě za mne, výjimečně upřímně jste vědomě rozhodli o mně, tak přijďte soukromě ke mně. Skloňování zájmena já, masakr, co? Názorná ukázka toho, jak je čeština zbytečně složitá. A co takhle: zapomněl, vzpomněl protože zapomene, rozuměl, protože rozumí, soukromě, protože soukromý, švejk nebo Švejk, sparťan nebo Sparťan, olomoučák a Liberečák (párek). Další chuťovky: Postarej se skromně o mě, věděli to o mně. Kdo s koho, vezmi mě s sebou.

Troufám si tvrdit, že 90% blogerů by v mém testíku uspělo, také 80% sedmáků, ale už asi jenom 10%  všech Čechů. Proč je náš pravopis takhle složitý? Nemusel by, naděje pro zjednodušení je v jeho vývoji. Z dávného syrupu máme sirup, nedávné vánoce povýšily na Vánoce. Přiznávám se, že pamětnické větě o princezně, která slynula krásou, jsem nerozuměl a také v ní chyboval. A co vy? Starší mají výhodu.

Jako novinku uvádím "bysme," hojně užívané ve Vieweghově Mafii v Praze, naprosto logicky se zdají a zažívají vykřičníkové malopísmenné věty typu: rána jak z kanónu, buch! přímo vedle nás. Román Rok kohouta Terezy Boučkové skýtá dokonce přímou řeč bez uvozovek. Ale proč ne, když je tam pokaždé poznat.

Starý zelený sešit mi říká, že před „a, i, nebo, ani,“ se čárka obvykle nepíše. Jenomže čárka nám přece sděluje, že máme při čtení klesnout hlasem. Myslím si tedy, že ať je všude tam, kde to autor vyžaduje, má tedy pomáhat k tomu, aby byl smysl věty co nejlépe pochopen. A o to přece jde! Od čárek je jenom kousek ke slovosledu, který by také měl přispívat k co nejvhodnějšímu objasnění textu tak, jak pisatel uzná za vhodné. Ubylo by tím tím i trapné používání nápomocných smajlíků.

Je nová doba, žádá si nové činy, no ne? Tak proč ne třeba i v příčestím minulém? Davy lidí sledovaly cyklistický závod. Jak zákeřné, když se spěchá a moc nepřemýšlí, co? Cožpak v běžné mluvě pokaždé poznáte měkkost a tvrdost? Koho to baví? Vír a výr, bidlo a bydlo, objet a oběd, tato homonyma bychom asi měli ponechat. Neusnadňujme školákům diktáty zas až tolik!

Zbytečné složitosti pokračují. Proč tamější a tamní? Proč se skloňuje „beze mě, beze mne,“ když v obou příkladech jasně slyšíme mn? Proč to někde nejde a jinde zas jde? „Ke mně, o mně,“ s jasným mn, budiž příkladem.

Pátým pádem sice voláme, ale to se mi soukromě vůbec nelíbí. Máme tu intervenci cizích slov, Markétu Častvaj a Michaelu Bakala, co si o nás cizinec pomyslí, když se naše jména v pádech pořád mění? Pro začátek by v příjmení pátý pád roven prvnímu, mohl jít příkladem.

Velká a malá písmena? Hrůza hrůz! Za katastrofální příklad mi nedávno posloužil formulář GE Money Bank, kde bylo velkým písmenem napsáno snad každé podstatné jméno! Dobrá rada pro všechny: Nevíte-li si rady, pokuste se využít výhody začátku věty.

Doufám, že jste nenabyli dojmu, že frajeřím a když ano, tak vězte, že se za bůhvíjakého znalce gramatiky nepovažuji, jen jsem nejspíš jedním z těch, který snad chybuje málo a s překlepy se také snaží šetřit. Srovnávat se s borci z Ústavu pro jazyk český nebo s básníkem a jazykovým fajnšmekrem Ladislavem Červenkou, kterému v případě nouze volám, by mě ani nenapadlo. Já jen apeluji na to, jak by bylo fajn, kdyby čeština nebyla zbytečně gramaticky složitá, aby jakýmkoli, ale zřejmým způsobem, sdělovala větný obsah co nejpřesněji.

V extrémním případě třeba i unikátním stylem Ladislava Větvičky, když je čtenářům jasné, jak jeho texty číst a chápat. Ale je to kura sakra fajny přyklad chachara rozesmyvajuciho nas všecki. Když je mi blbě, čtu si ho a řehtám se jak pominutý. Co ještě jiného může být víc, než povýšit český jazyk na brániční nevolnost! A proto víc takových Větví, víc jasnozřivých extrémů v jakémkoli podání než v nevědomě chybném.

Kontrolní otázka pro případné diskutéry: kolikrát se v textu zmiňuji o zeleném sešitku a objevte chybu, kterou jsem v textu schválně spáchal. Ty o kterých nevím, se nepočítají :-) První bere mé dvě knihy, když mi napíše adresu.

Autor: Martin Hatala | středa 15.2.2012 9:34 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1962x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy