Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sanitka 2

Sanitka? Vždyť to jsou jenom takové akčnější krimi zprávy, jenomže s herci, mohl by někdo namítnout, že na takovém seriálu není co zkazit. Já však tvrdím, že by toho šlo hodně co zkazit a do televizních zpráv má Sanitka 2 navýsost daleko.

Já si myslím, že se rozhodně nejedná o pouhou slátaninu vybraných záchranářských výjezdů, mnoho zajímavého se děje i všude okolo. Nebýt kvalitního scénáře a režiséra (Hubač, Renč,) klidně mohlo vzniknout něco jako temnočerná estráda na boratský způsob. Ono totiž i ta omáčka, aby chutnal celý oběd, musí být pikantní a mít grády! A mně chutná moc. Láska, nevěra, lež, přetvářka, pocit křivdy, smysl pro spravedlnost, mrchy a ještě větší mrchy, osobnost - legenda, to všechno v Sanitce najdete. Doktor - sukničkář, doktor - průšvihář, řidič - frajer, hezké i zkušené sestry -operátorky, zamilovaná Havlová, a právě takovému nevyzpytatelnému amsámblu šéfuje ředitel Jiří Dvořák. Tedy nic jednoduchého, zvláště, když i on se nechová vždycky jenom košér. Jeho kvality však převažují a úspěšně zde vystupuje jako představitel sympatičnosti, čestnosti a zásadovosti.

Třeba ukočírovat komika Zedníčka a u Vašuta rozproudit emoce, určitě muselo stát hodně velké úsilí. Ano, z burana z úvodního dílu se postupně stává citlivý chlap s charakterem. Tak jako u něj především je patrný vývoj k lepšímu, je nabíledni, že u jiných postav tomu může být naopak. Za naprosto geniální považuju rozuzlení, resp. prozrazení oboru podnikání jeho úspěšného syna v Americe, které bylo divákům dlouhou dobu utajováno a jen po kapičkách dávkováno. Snad každý vsázel na drogy a nakonec z toho bylo co? Laskavá zábava pro dospělé, tedy pornoprůmysl.

Díly protkané humorem, se mi líbí nejvíc. Zedníčkův postesk nad tím, že by toho magora kopl do prdele tak daleko, že by ho nikdo ani v Googlu nenašel, mám za dosti povedený. Svoji teatrálnost vtipně předvádí i na molu pro modelky. V této scéně se však střetává realita s herečtinou a nevím, nevím, jestli vítězství filmařiny za to stálo. Opravdu bylo nutné jít k omdlívající modelce během módní přehlídky po předváděcím molu? Tam i nazpátek? Pochybnosti mám i v případě již dvojitého ukradení (všichni záchranáři odešli do domu k postiženému,) zcela otevřené sanitky, dokonce i napodruhé opět zhulenými feťáckými týpky. I následná veleúspěšná a krátká honička v podání nadmíru pozorného, otylého a zrakově postiženého Juřičky je za vlasy hodně přitažená. Ale když už, nemohlo být tak záslužnému činu věnováno přece jenom více pozornosti?

Na druhou stranu je dobře, když děj teče, když neslyšíte žádná plevelná slova, když je pořád co zaujatě sledovat. Na své si tak rozhodně nepřijdou diváci, kteří se vyžívají v dlouhosáhlých rozhovorech o ničem, třebaže by se hodina této nudy dala shrnout do jedné věty o dvou souvětích. Tady netrvají soudy tři díly, ale deset vteřin, tady se nezamilovává a neodmilovává půl seriálu, tady stačí minuty a nepřipadá mi, že by byl divák o něco ošizen. Mě například pokaždé odrovná erotika v podání krásné paní Havlové, která se odehrává vždy poblíž až úplně nejblíž k řediteli Dvořákovi. Jestli své emoce přehrává nebo jsou opravdické, anebo obojí, to se bohužel nedozvím. V každém případě nechť vzorově slouží jako ukázkový příklad smyslnosti a oddanosti, po čemž touží snad každý chlap.

Dalšímu souboji líbivosti s realitou byli diváci svědky při potrestání bývalého saniťáka, když ho záchranáři vysadili v noci na Václaváku pouze ve slipech. To, že mu přitom dělaly doprovod dvě blikající sanitky, bylo do mysli i očí dosti bijící. Když už takto dvojitě exhibičně, proč se tato scéna neudála co nejrychleji, aby unikla většímu počtu přihlížejících? Že by v zápalu zasloužené pomsty záchranáři nedomysleli možné důsledky svého neuváženého počinu před zvídavou veřejností?

Nemůžu si pomoct, ale scény, které se blíží pravdivosti nejvíc, mám nejraději. Surové ztvárnění bezmocnosti během rizikového porodu v sanitce, když byla rodička odmítnuta k přijetí na gynekologii jenom proto, že tam zrovna čekali návštěvu celebrity, mi připadla zdrcující. Navíc byla vyšperkována pozdějším poznatkem, že samotná celebrita ani žádnou mimořádnou péči nevyžadovala, že se jenalo pouze o vstřícný krok personálu. Jsem přesvědčen, že právě v tom je kus pravdy. Ne všechny osobosti chtějí pozornost vždy a všude, to jenom jejich okolí všechny hází do jednoho pytle. Věřím, že nemálo je i takových, kteří si to výslovně nepřejí. Názorně smutný příklad toho, že někteří z nás se k nim chovají tak, po čem by toužili oni sami, kdyby byli jimi - celebritami, což mi přijde jako velmi zlé a závistivé zjištění. 

Netvrdím, že Sanitka se musí líbit každému, pravda je taková, že každý si ten svůj seriál najde. Kdo však hledá napětí bez řachotu ničících zbraní, zajímavý děj a nebojí se kapky krve, měl by být spokojený. Ve srovnání se zombicky umrlými Cestami domů, kde se pořád něco zdlouhavě řeší a umírá, nebo s dříve vtipně infantilním, nyní už jenom infantilním Gymplem, který nevzkřísila ani výborná Katka Hrachovcová - Herčíková, mám jasno. Zrovna při takových seriálech nemusíte čekat na reklamu, abyste o něco zásadního nepřišli.

Další klad Sanitky spatřuji v tom, že ačkoli ji považuji za akční, tady se neumírá jako na běžícím pásu, tady se zachraňuje. A jak už bývá u dobrých seriálů zvykem, v závěru dílu pokaždé nabudí něčím na příště. Jsem tak zvědavý na to, jak ředitel záchranky vyklouzne z chapadel politické moci, jestli bude kvůli svému vytrvale čestnému chování shůry opravdu odvolán. Já si myslím, že pomocí ženských intrik mu z toho pomůže již dříve zmiňovaná modelka, a to nejspíš cíleně nachystanou nevěrou pro pana náměstka nebo i ministra.

Mít něco na někoho, je totiž zbraní daleko účinnější, než bránit se holýma rukama. Tak schválně, budu mít pravdu? Překvapivě nevychloubačně doufám že ne, protože není nic horšího, než předvídatelný děj. Dnes večer uvidíme…

Autor: Martin Hatala | pátek 22.11.2013 12:53 | karma článku: 19,10 | přečteno: 1644x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy