Raději úsměvné béčkové horory než užvatlané komedie bez humoru

Včera, posledního dne státního zármutku, po smutně odehraném tenisovém zápase svlékám černé tričko a také se dočkal i tento blog. Že to takhle vyšlo právě na Štědrý den je fajn, protože už může a má býti veselo!

Poslední dobou se mi poštěstilo zhlédnout několik filmů. Skromný počet povedených, o trochu víc zajímavých, ale především hafo neuvěřitelných ptákovin, u kterých jsem prožíval muka, hraničící s masochistickým mučení. Podařilo se mi narazit i na několik béčkových hororových skvostů, ale ty jsem strávil vcelku v pohodě. Většina z celkového výčtu přibližně třiceti filmů byla americká proto, že jich všude kolem je drtivá většina, takže to asi nikoho nepřekvapí.

Že jsou béčkové snímky především horory a thrillery, si myslíte jenom během prvních pěti až dvaceti minut, protože pak se už jenom smějete a sledujete nechtěnou komedii. Nejdříve vás sice překvapí diletantská animace krokodýlů, anakond a všelijakých potvor z oceánů, ale i na to, že se vylekaná dívka dívá doleva a příšera na ni útočí zprava, si bez problémů zvyknete. Nezoufejte však hned ze začátku, bude hůř, protože ani další scény v nelogických úděsnostech nezaostávají.

Nabídnut je vám detailní záběr na plnou krabici nábojů, následuje střih, tři výstřely do nezničitelné nestvůry, ihned další střih a marné hrábnutí do prázdné krabici od patronů. Problém? Ani náhodou! Klapka, nedivíme se, jedeme a do do zblbnutí střílíme dál!

Fajnové béčkové fajnšmekry taková drobnost sice neodradí, ale mě, neznalce, poněkud znejistila. Hlavně však, že filmový střelec má pevné nervy. Co však říct o situaci, kdy nevěřící frajer s flintou stojí vetřelci vstříc, čtvrt minuty na sebe nevěřícně koukají a jeho vůbec nenapadne spoušť zmáčknout? No tak když holt nechtěl být příliš zbrklý, tak byl snad aspoň chutný. Ano, za jeho liknavost se mu ještěr odvděčí ukousnutím hlavy, kterou bojácný bezhlavý jinoch po lese motavě hledá. Nebo že by sháněl náplast? Že by si až teď uvědomoval (čím?), že mu jde o život?

Záhadou pro mě byla i finální rvačka mezi monstrem a hlavní hrdinou, doposud vždycky ozbrojeného od hlavy až k patě, nyní však, taková smůla, zcela beze zbraně. Také krvelačnému nadpozemskému protivníkovi se, světe jaký to div, přihodilo cosi zvláštního. Totiž, až do této osudové chvíle vetřelec pokaždé všechny bojovníky hravě likvidoval pouhým paralyzujícím plivancem, ale před nejdůležitějším soubojem mu jako na potvoru vyschlo v krku. Boji naférovku vlivem neuvěřitelných náhod, tak nestálo v cestě zhola nic!

Největší gól však spatřuji v tom, jak zvláštně se při honičce před krvelačnými příšerami vzdalují velmi pohledné, průhledné až obnažené hrdinky, které nakonec bestiím, k divákově onanující radosti, stejně utečou. Sice u toho řvou jak ruské tenistky při úderech zleva, zprava, zakopávají o každý pařez i muchomůrku v lese a neustálým ohlížením za sebe situaci monitorují každou druhou vteřinu, přičemž slintající monstrum je ne a ne svými mílovými kroky dohonit.

Pět metrů náskoku je v těchto druzích filmů zřejmě nějakou konstantou, přes kterou se neodváží jít žádný režisér, který chce v tomto žánru něco znamenat. Nejspíš se jedná o jedno z důležitých pravidel filmových scénářů, z kterých nemůže vzniknout nic jiného než béčková hrůza a kdyby se snad zadařila dokonce céčková, tím líp. Když ono je to všechno tak hodnověrné, až USA podezřívám z existence vyloženě béčkových hereckých i scénáristických škol. Těžko přetěžko jsem se tak loučil s filmy, které mě k pláči tak rozesmály.

A teď, hurá za kvalitou! Ikdyž… Myslel jsem si, že se od podprůměrných filmů, s ohledem na díla ambiciózně se tvářící, vyšvihnu ze sklepa rovnou na půdu, avšak proklatě jsem se mýlil. Zdařile by mi půda posloužila snad jenom k jedinému a definitivnímu uspokojení – k oběšení. Filmy diváky více ceněné a mělo se jednat převážně o komedie, mě deptaly a sžíraly svou nekonečnou ukecaností o ničem.

Výjimkou nebyly patnáctiminutové scény, při kterých bylo nejpodstatnější to, že si oba zamilovaní dali v kavárně preso s mlíkem a třikrát kolem nich prošli ti samí lidé. Jak rád jsem v ten moment zavzpomínal na hrůzostrašný řev nejpříšernějších příšer a srdnatě bojujících obětí. Tam si na filozofii a moudra nikdo nehrál, tam to bylo bezelstné a férové, tam když neutečeš, dohraješ. Tedy bez komediálního přehrávání a hlavně nikde žádné jalové kecy.

Jeden rádoby legrační příklad za všechny: miminko se pokakalo a pro adoptivní rodiče tak nastane velký přebalovací problém. Já? Ne! Ty! Já? Ne! Ty! K prdelce čichají, ksichty se jim odpudivě kroutí, dítě pláče, hádají se, k ničemu se nemají. Jeden z nich se přece jenom odhodlává, ale dítě z řevu už usnulo. Zase se vzbudí, opět dávají vyniknout svým grimasám a hádají se, kdo za to může… Ona se pak při tom ušpiní (považte, že na tváři!), nevšimne si toho, přijde návštěva…a dál už opravdu ne, na to nemám nervy. Nekecám, patnáct minut tak plevelných, až se vám z toho raději zachce pustit si něco na hlavu.

No a jak se taková vypjatá scéna řeší v českém filmu? Naprosto dokonale a přitom tak jednoduše! Sprchováním a jednou větou: Ale maminka mi přitom vždycky sundá bačkůrky! Pět sekund! Nenudíte se a ještě se u toho zasmějete!

V tom, že se téměř každá americká romantická komedie od půli filmu chystá k velkolepému a na sto honů předvídatelnému závěrečnému happyendu, trvajícímu nejméně dvacet minut, se snad shodneme. Že při tom nesmějí chybět slova mám tě rád tati a já tebe taky, (ne, není to diskriminační, maminkovskou obdobu už máte za sebou,) obejmutí a potoky slz, jsem také snad ani podotýkat nemusel. Do prostinkého až žádného děje, do přehršle kdákavých a plytkých dialogů se sice tu a tam vmísí nějaké to tragické úmrtí nebo aspoň nevyléčitelná nemoc hlavního hrdiny, ale rozumný divák zůstává v klidu a šetří se na další scénáristovy žalostniny, kterými se film snaží natáhnout aspoň na dvě hodiny. Nic naplat, pořád z toho bude neslaná nemastná koprovka, které chybí chuť a hlavně maso, třebaže s velkým množstvím omáčky, kterou se tlachavě omílá velké odpudivé nic stále dokola.  

A proto: zlaté naše české filmy! Holedbám jim! I přesto, že ne každý záměr se zdaří a světlo světa čas od času spatří takové hrůzy, jako například Eliška má ráda divočinu nebo Pánská jízda. Ale i tak, buďme i za ně rádi: pro jejich odpuzující příklad, kterým dávají vyniknout filmovým počinům mnohem povedenějším. A také veselým pohádkovým Vánocům!

Autor: Martin Hatala | sobota 24.12.2011 9:29 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1366x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Blíže smrtící pomoci. Čína Rusku vyvíjí drony podobné šáhedům, píše Bloomberg

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy