Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Puberťáku nezoufej, to horší tě ještě čeká

Všechno ví, všechno dovede nejlíp a hlavně má ve vztahu k rodičům to nejjasnější jasno. Abych neopomněl školu, tak k té má vztah ještě průzračnější. Na otázku, jak dopadla písemka odpovídá, že dobře. Když se zeptáte jak dobře, dozvíte se, že ještě neví, ale že z toho má rozhodně dobrý pocit.

Když je z toho rozhodně dobrého pocitu nakonec čtverec, nechápe učitelku, nechápe nic, hraje překvapeného. Všichni se proti němu spikli, taková nespravedlnost! Taky jak by ne, když všechno tak perfektně uměl! Ale i my máme pocit. Jaký? Naše dětičky nás mají za voly!

Chce to čerstvý vzduch, říkáte si a vezmete ho do lesa. Na houby? Jo na houby! Bez noutbůku? Přesně tak! Zase na ty neexistující hřiby, kde jich minule bylo od -0 do +0? Vida ho, počtáře! Jo, tak třeba na ty nebo prostě jenom tak!

Nakonec jste rádi, že dosáhnete svého, ikdyž z velké míry proto, že mu slíbíte cestou tam se naobědvat, cestou zpět kolu a pohár se zmrzlinou, protože jinak by ta vaše znechucená chudinka zaručeně umřela hlady. Neomráčíte ho však podělanou hotovkou za sedmdesát pět a už vůbec ne nanukem za doktorských třicet Kč, to byste měli pro možné příště, velmi svízelnou pozici.

K vašemu velkému nadšení potkáte dřevorubce a myslíte si, jaká je to paráda, když chvíli počkáte a uvidíte naživo padat strom a těšíte se na to, až žuchne. Jenomže jako malé dítě spíš připadáte vy jemu, protože tohle si přece může vyjůtůbovat kolikrát chce a kvůli něčemu takovému se přece on, neomylný všeznalec čehokoliv, nebude zdržovat. Ano, je potřeba ho chápat, jistě má jiné zájmy a nemalé problémy a rozhodně jich není málo.

Když ho někdy chytne povídavá, nestačíte se tomu všemu divit, protože se dozvíte hned o sedmi katastrofálních těžkostech, které ho tíží. Tak zaprvé je to jeho bledá a vytahaná kůže, do které si provokativně neustále prsty klove a pozorovat ho někdo aspoň minutu, bude ho mít za psychiatrického pacienta na procházce. Když k tomu přidá občasné tahání za vlasy s vydatnými projevy nespokojenosti, že se mu pořád kamsi kroutí, záhy postupuje do vyšší levelu -  nebezpečného psychiatrického uprchlíka. Jeho bolení šlach na nohách bychom pětikilometrové chůzi přisuzovali mylně, spíš bych se přikláněl k zoufalému počinu udržení pozornosti, když už ho ďobání a rvaní vlasů přestalo bavit. Pak tu máme ruce a nehty co na nich rostou, tak ty by vůbec mít nemusel, protože mu nezpůsobují žádnou bolest a navíc se musí pořád stříhat a kroutí se tak, jak si ale vůbec nepřeje. Také kolena jsou nějaká divná a neforemná, pořád mu v nich přeskakuje cosi kulatého a navíc ho to bolí víc než by chtěl, když si do nich třískne kamenem. K tomu všemu ho obtěžuje už jenom rýma, protože pořád od ostatních trapně žádat o kapesníky, ho už ale opravdu nebaví. Suma sumárum si celej připadá nějakej divnej a ušetřete mě líčení boje s uhry, které mu raší po celém těle, protože to by bylo na další a pěkně dlouhé vyprávění.

Neboj kamaráde, kdybys z toho všeho začal umírat, máme své kontakty. Stačí ťuknout na mobil a hned tu pro tebe mám tři sanitky, uklidňuji ho, když dostává třeskutý záchvat smíchu nad vzpomínkou na jeho jediný vlastní vtip. Prozradím vám ho.

Jednoho večera jsme si řekli, že ho tak trochu připravíme na možné setkání s alkoholem a dali jsme mu ochutnat trochu piva. Tím, že to bylo pod rodičovským dohledem, nám dodávalo odvahy, že to určitě zvládnem. Nepočítali jsme však s nutností maximální koncentrace reflexů, neb nám to puberťácké hovado, už po třetím pivním hltu, vzalo ještě nedopitou láhev šampáňa a se slovy, že ho ta jeho pivní břečka vůbec neoslovila, se skácmo odporoučel do bazénu. Když se vynořil a z lahve šampaňského si na výraz pohrdání pouhým pivem vítězoslavně loknul, zafujtabloval, zakuckal se a směrem k nám pravil, že alkohol je jenom pro blbce. No a mně v ten moment bylo tolik líto toho zbytku šampáňa, že jsem si hrozně moc přál, aby v bazénu zapůsobilo jako homeopatikum. Co to je, jsem mu ihned dopodrobna vysvětlil, načež nám na důkaz pochopení zahlásil, že když už je ve vodě, dá si ještě dvě, tři tempa, k tomu ze dva, ze tři loky a bude ožralejší než my. Tak to jenom abyste věděli, jak si mladí představují vlastní výrobu vtipů, k čemuž jim jak vidno stačí, jen velmi, velmi málo.

Jak ale slibuju v nadpise, bude hůř. Neuvědomujeme si to, ale všem bude až úplně nejhůř. Protějšky se k stáru budou navzájem zvát na sbírku léků, lékařských zpráv, ukazovat si jizvy, rány zhojené i nezhojené, fotky z hospitalizací a lázní a také večírky už nebudou tak bujaré jako zamlada. Už se na nich tolik nenaběhá, nenaleží, spíš jenom nasedí a když na to přijde, hudba nemusí být vůbec žádná. Obžérské lahůdkové mísy a sud piva vystřídá střídmost v podobě poněkud jiných jednohubek. V kurzu budou párátkové jednotlamky napíchnutých tabletek antihypertenziv a nejrůznějších analgetik a k zapití půjde nejvíc na dračku Šaratice a Zaječická. Pro absolutní fajnšmekry tu bude chlebíčková Viagra okořeněná špetkou elixíru mládí.

Ti z nás, co budou ještě schopni chůze a takzvaní kamarádi je nabonzují, že svou prací ještě můžou vypomoct při splácení „státního“ dluhu, se rozhodně nudit nebudou. Na výsost hrdě, v tričku s nápisem Rakev, toť můj důchod, budeme dokazovat, že do dřevěného futrálu upadneme až jedině vyčerpáním, plni uvědomělé oddanosti, jak se o nás po celý život stát vzorně staral. Vždyť při pouhé 90% slepotě a třesavé Parkinsonově chorobě můžeme s klackem v ruce velmi zdatně posloužit zatoulaným a vystrašeným turistům jako velmi výkonní plašiči zmijí při přechodu horských luk, ale nevidíc, neslyšíc, i jako nebojácní průvodci nepříliš známým terénem.

Vskutku báječná vyhlídka, puberťáku, nemyslíš? Nemyslíš a dobře děláš. Stejně vás kluci a holky, máme moc rádi. A víte hlavně proč? Až přijde čas, karta se obrátí. Na rozdíl od vás, my vás takhle staré a nemohoucí, už neuvidíme.

Autor: Martin Hatala | pátek 8.7.2011 12:16 | karma článku: 16,15 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy