Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Primácký scénáristický tandem Bártů, Bártů a jejich V.I.P. vraždy

Viděl jsem první i druhý díl a o tom to je. Že za deset minut po shlédnutí prvního jsem zapomněl o čem byl, takže ok, to závěr druhého mi nedal usnout. Nový seriál bych charakterizoval jako Dempsey a Makepeaceová v české mutaci,

aby obšlehnutost hlavních hrdinů nebyla až tak nápadná. Zmutování spočívá v tom, že „parťáka“ dělá mladému kriminalistovi spisovatelka a psycholožka v jednom, jakože hledající náměty pro své psaní. Jenomže hlavní důvod je jiný. Je jím sledování jeho chování, zhodnotit, zda je výkonu povolání schopen či neschopen. Bože! Tuto parapodivnost nezachrání ani jejich vzájemné popichování, které však není zdaleka tak trefné jako v britském seriálu 80. let. V české verzi působí spíš trapně než sarkasticky vtipně.

No ale budiž, scénáristé nejsou předurčeni k průměrnému IQ a co si budeme povídat, kolikrát jsou schopni i větších divočin. Nejsem však v tomto fundovaný, náměty podrobně hodnotit nehodlám. Vše tedy berte jen z pohledu prostého diváka, který při sledování televize neodchází, nekecá, neruší se chroupáním čipsů a není nucen poslouchat manželku, protože ta měla tento televizní div prokouknutý už během titulků a raději odchází do ústraní ďobat si smsky.

Na srdci mám následující: Jednak to, že žena měla opět pravdu, zatímco já se o ní přesvědčil až ve vyhrocené scéně druhého dílu, která mě bude strašit ještě hodně dlouho. Prima, bravo! O co šlo?

Auto z kriminálky přijíždí k zámečku, protože právě tam se dají tušit velké nekalosti. Tím spíš, že hned po zastavení před vraty uslyší z domu hrůzy výstřel. V kriminalistovi se ihned ozve pud ochránce žen a velmi lstivě se postará o to, že spisovatelku, spolujezdkyni a sledovatelku v jednom želízky uzamkne o volant. To jsem nejdřív chválil, i když… Vzhledem k tomu, že střelec by mohl z domu se zbraní prchat a na bezbrannou osobu v autě narazit, bylo daleko vhodnější ji přinutit kdekoli se ukrýt. No nic, stalo se. Rozhodnutí na jedničku to nebylo, ale budiž.

Na chabý nouzový režim se policistovy mozkové závity spouštějí až pak. Ještě však stačí bystře usoudit, že závěrečné filmové scény se dějí ponejvíce v opuštěných halách a sklepech. Správnou druhou možnost si vybral dokonce bez možnosti jakékoli nápovědy. S bouchačkou v ruce nachází v suterénu vězněnou osobu, kterou od jisté smrti musí okamžitě zachraňovat odlepením lepící pásky přes oči i ústa. A to bohužel tak, že mu nedojde, že ke vchodu do místnosti je otočen zády. A bohužel, jako na potvoru tam v zápětí a neohroženě vstupuje i pachatel. Jako by snad nemohl počkat na vyzvání, nezdvořák jeden podlý a nevychovaný! Kriminalista tak sice dočasně zachraňuje osobu od krutě nepohodlného zalepení, ale od už od ní vstává odzbrojen s rukama nad hlavou. Prima! Tak tohle by mu šlo bezchybně.

Nu ale což, o překvapení není nouze ani v autě, neboť tam se za pomocí vlásenky paní „Copperfieldová“ zručně osvobozuje a s pohrabáčem v ruce kráčí svému ochránci na pomoc. I ona překypuje intuicí a do inkriminované místnosti se dostává velmi rychle, hlavně však tiše a nepozorovaně. Divák tak očekává, že jedině blbec by momentu překvapení nevyužil. Dialog kriminalisty s vykonavatelem zla s pistolí v ruce ji však zaujme natolik, že se svižnou ránou kamkoli, která se nabízí jak prostitutka, stále otálí. Je však potřeba si uvědomit, že tahleta dáma je tam za zvídavou spisovatelku první linie, což musí být jasné v každé situaci. Takže i tehdy, když jde o život! Pardon, upřesňuji - o tři životy!

Co ji tak zaujalo, že tak zarytě poslouchá? Nedivím se, protože: Kriminalista, který je momentálně jednou nohou v hrobě, si o definitivě smrti rozhodne tím, že pachatele zločinu doposud, jasnými argumenty usvědčí za vraha. No považte, kdo by nad takovou hloupostí nezíral! Někdo tomu říká troufalost, odvaha, hrdinství! Ne, diagnóza idiocie to je! Takhle nepromyšleně žvanit střelné zbrani vstříc! Jako by tomu snad nemělo být v poměru sil naopak. Hrdinné hřbitovy těšte se na brzký přírůstek!

Nejásejte však předčasně, komedie nekončí. Korunu tomu všemu nasazuje paní stále „Váhavá,“ která na místo toho, aby úderně konala, se své výhody zcela dobrovolně vzdává, protože neodolá a do nesmírně duchaplného rozhovoru také něco žbleptne. Tím se prozradí, pohrabáč jí vypadne z ruky, takže zajatkyní se stává i ona. A pak, že čeští komici vymřeli. Tak takhle si myslím, že by to v kriminálce fakt nešlo.

Protože ve skutečnosti by ve sklepě ležely tři mrtvoly, jenomže omyl! Naštěstí je tu záchrana – nutnost nesmrtelnosti hlavních hrdinů, kouzlo seriálu, v kterém protežovaný tandem Bártů, Bártů musí dokázat, že na to má a z hovadin co si nadrobil, se musí dostat za každou cenu. Spočítáno pro a proti, vrah má pistoli pouze jednu, znehybněného protivníka na židličce a další dva po stranách. Jeho kontrola nade všemi tak není optimální, čehož se dá využít. A právě to se překvapivě, po tom všem velice překvapivě, děje. Impozantní vyvrcholení je na spadnutí. Zdá se, že kriminalistova šedá kůra mozková začíná po fázi zatmění vykazovat jisté náznaky činnosti, vymaňuje se z úrovně debility, což bohatě stačí k tomu, aby se své zbraně chopil.

A jak si pak vedl u náčelníka? To, jestli mu celý tragedijní zásah po pravdě vylíčil, se divák nedozví, ale jeho potutelný úsměv dává napovědět mírné pochvale. A to i s chápavým pokáráním, proč dal remcajícímu židličkovému sráči po tlamě.

Uf, uf, uf a třikrát hurá k tomu! To ale byly nervy! To ale byla pohádka! A když pohádka, tak neskutečná! Do třetího dílu fakt nejdu, to mi za další údiv nestojí.     

Autor: Martin Hatala | úterý 23.2.2016 14:24 | karma článku: 23,24 | přečteno: 1035x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,15 | Přečteno: 143x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 338x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Izraelský vpád do Libanonu? OSN varuje před humanitární apokalypsou

26. června 2024  19:26

Rozšíření izraelské války proti palestinskému hnutí Hamás z Pásmu Gazy do Libanonu by mělo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,15
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy