Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh člověčí, příběh psí

Nebyl to obyčejný cyklistický výlet. Přibližně na dvacátém kilometru, asi dvacet metrů od silnice, stojí na okraji lesa černý pes. Kouká na nás, začíná poskakovat a rozbíhá se směrem k nám. Přibližuje se, zvětšuje se, je u nás!

Bez zaváhání se rozhodne dělat galantní společnost mé ženě, kterou u mihotajících se šlapek věrně doprovází. Z černého neodbytného psa, který mi připomínal křížence pitbula s vlčákem, jde strach a žena znervózní. Já jsem pro něj až ten druhý a situaci zkušeně monitoruju asi pět metrů za nimi. Radím jí, aby dělala jakoby nic, aby na sobě svůj strach nedala znát. Prý se to lehce řekne, když jí pes dýchá na lýtko a kopec nekopec, vyjíždí ho jako ďas.

Vetřelce vysoké tempo odrazuje a k získání kořisti se rozhoduje cestou nejsnadnějšího odporu, takže si počkal na mě. Teď už jsem mohl monitorovat leda tak listí na stromech a svůj zrychlený dech k tomu. Žena už kopec vyjela a z mírného kopce ujíždí pryč. Poprvé jsem ji viděl sprintovat ze sedla, tak rychle se vzdalovat. Ani se za mnou na rozloučenou neohlídla. S nadšeným psem po mém těsném boku jsem kličkoval sem a tam, což se mu velmi líbilo a bral velmi soutěživě. Svou radost projevoval výskoky k mé ruce na řidítkách, jakoby se dožadoval odměny. Mně ale do smíchu nebylo, teď se jednalo o moje lýtko a moji ruku. Kopec jsem vyjel, pes kopec vyklusal. Žel bohu, současně.

V následujícím mírném zkopečku jsem viděl svoji záchranu. Vcítil jsem se do závodníka tři kilometry před cílem, špatného sprintera, který svou jedinou šanci vidí v rychlém, překvapivě provedeném úniku. Šlápl jsem na to jako biker Kulhavý a trnu zvědavostí, co na to pes. Naštěstí nestíhal, ale co když si jenom šetří síly? Kdepak, nic nesmím ponechat náhodě, říkal jsem si a uháněl jsem jako drak, až jsem dohnal ženu. Ta si myslela, že z nejhoršího jsme už venku, ale z omylu jsem ji hned vyvedl. Po pěti minutách zběsilého tempa mi fuňavě hlásila, že jela 46kou. Oběma je nám je jasné, že tuto rekordní rychlost už nikdy nepřekonáme. Tedy, aspoň si to přejeme.

Už v bezpečí, ještě po cestě, jsme rozvíjeli katastrofické scénáře, co by bylo, kdyby. Kousnutí do nohy, infekce, šití. Vzteklina, hledání majitele, očkovací průkaz a nedejbože pád z kola k tomu. Jak se bránit? Kopanci? Pumpičkou na kolo? Vyrvaným blatníkem? Oba současně nebo by se jeden z nás měl soustředit na přivolání pomoci? Hrozné představy jsme zakončili tím, že v takových situacích by se rozhodně šiknul aspoň pepřový sprej namířený přesně mezi oči.

Jenomže když nás doma radostně vítal náš hodný pejsek Bóňa, došlo nám, že jsme to s představou o zabíjáckém psovi asi trochu přehnali. Proč by na tom nemohl být černý pes podobně jako naše fenka vítací a věčně žrací? Opravdu musel být tak krvelačný, jak jsme si ho představovali? A vzpomínali jsme dál. Vždyť on na nás vůbec neštěkal, nevrčel, neslintal, nedorážel. Jenom vedle nás sotva pletl nohama, tak tak nám stačil. Co když svého páníčka ztratil a zatoulal se? Kolik dní bezradně bloudil po lese a po polích? Pokud si dobře vzpomínám, hned jak nás spatřil, nadšeně vrtěl ocáskem. Asi byl rád, že konečně někoho potkal, nejspíš v nás viděl možnost smečky, do které se chtěl jenom přidat. A jak jsme se k němu zachovali my? Hanba nám.

Najednou nám ho bylo líto. Jenomže co teď už s tím? Jestli nám od něj hrozilo nebezpečí, to se už nikdy nedozvíme. Mít možnost zastavit a pejska si pohladit, už nebudeme. Ale co když zase někdy? Kdo ví? Kdyby aspoň nebyl tak hrůzostrašně černý, rozhodování by nám hodně usnadnil.

Autor: Martin Hatala | úterý 4.9.2012 13:18 | karma článku: 15,70 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy