Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posránkové za volantem

Docela mě vytočí to, když jedu v obci za autem předpisovou rychlostí, když v tom najednou! Jeho brzdová světla, moje brzdy a obava, jak to zvládne ten za mnou. Na tachometru rázem třicet a já nic nechápu. Jaký důvod měl k tak zběsilému brždění? Jasno mám o chvíli později, když u silnice vidím policejní auto. Ale vždyť ten řidič přede mnou jel naprosto vzorně a přesto se odhodlal k tak zbabělému a zároveň nebezpečnému počinu. Proč? Když už, nestačila by náhodou noha z plynu?

Vždyť řídit je tak krásné!

Vím, každý řidič by měl dodržovat bezpečnou vzdálenost mezi vozidly, na silnici být předvídavý a připravený na cokoli, ale proč pozornosti ostatních takhle zbytečně zneužívat?

S obdobným jednáním se čas od času setkávám i na místě, kde policajti poměrně často měří. Určitě o tom věděl i týpek přede mnou, protože se tímto úsekem šoural čtyřicítkou. A nepojede rychleji a nepojede, protože co kdyby! Nedělám si iluze. Vykouknout zpoza stromu policajtská čapka, stejně by pro jistotu ještě přibrzdil.

Chápu, že nikdo nechce platit pokuty, ale už nerozumím tomu, proč ze sebe dělat blbce. Navíc naprosto bezpředmětně, když předpisy neporušuje. Kde někdo takový nechává svoji hrdost, svou důstojnost? Kolik z nás si u sebe těchto stěžejních vlastností tak málo cení? Proč se před někým takhle ponižovat? Raději nepotkávat ty, kteří disponují tak nízkou osobní cenou. Promiňte mi, ale kdo je posránkem za volantem, je velmi pravděpodobně stejným ustrašencem i jinde.

Míst kolem parků, škol a jiných frekventovaných úseků bychom se měli bát, tam ať jsme pozorní, ohleduplní, tam jde o zranění a o životy! Ne tak policejního radaru a možných pokut! A kdo jezdí předpisově jenom kvůli policejním hlídkám, měl by se nad sebou zamyslet. Mně toto myšlení připadá převelice zcestné až zvrácené.

Nebát se a předjet. Třeba já jsem už třikrát předjel policejní auto, které se za obcí loudalo ani ne osmdesátkou. A stalo se co? Představte si, že nic. Také si dost živě dovedu představit to, jak si z bojácnosti za nimi se štosujících připosraných řidičů dělají dětinsky se chovající policajti srandu.   

Mimochodem, vysvětlete mi, proč nám tachometry ukazují o několik rychlostních kilometrů víc. V mém případě to dělá při padesátce kilometry čtyři. Jestli je to schválně a myslím si, že ano, pak nás někdo strká všechny do stejného pytle, ponižuje, má nás za neschopná individua, kterým je tuto rychlostní berličku potřeba vnutit.

Ale k věci: Posery tak nenazývám ty, kteří jedou všude pomaleji nebo jejich zvláštní odnož, která se vyznačuje stálou šedesátikilometrovou rychlostí, protože se na víc necítí a bojí se, ale ty ještě víc vyděšené koloušky, v jejichž možnostech je jízda rychlejší, ale kvůli strachu z finanční újmy pro ně nepřijatelná. Připomínám, že zcela neopodstatněně, protože dopravní předpisy stále ještě neporušují.

Navádět šneky k rychlejší, ale k jízdě stále ještě předpisové, pro ně však hazardní, by bylo naprosto zbytečné a hlavně na delší povídání. Přesto je chápu. Tak jako se někdo nenaučí za celý život aspoň obstojně pravopis, tak se tito cestovatelé do smrti nesžijí s pedály a tím točítkem před nimi. Patří takoví vůbec za volant?

O tom, že se nic nemá přehánět, nechť poslouží historka z Hradubicka. Je o spěchajícím řidiči, kterého v jedné obci stavěla policejní hlídka. Obdařila ho pokutou, kterou bez mrknutí oka zaplatil a rychle odsvištěl dál. Když se stejnou cestou za půl hodiny vracel, byl stejnými policisty pokutován podruhé. Opět je s radostí zahrnul dalšími tisícovkami, protože rychlá jízda se mu stokrát vyplatila. Spěchal prý pro podpis k jedné velice důležité smlouvě a hlavně musí rychle dál.

K hazardní jízdě však nenabádám, jen poukazuji na to, že ikdyž někdo jede rychleji než by měl a umí to, většinou to neznamená, že je na silnici nebezpečnější než vyklepaný loudal v klobouku, který si funěním zamlžuje čelní sklo a strachy mu drkotá protéza, jehož nervózní pohled vytváří zdání, že i mrtvola za volantem by se tvářila statečněji. Dopravní bezúhonnost je tedy nejenom o dodržování bezpečné rychlosti, ale daleko víc o pozornosti, předvídavosti, soudnosti a štěstí.

Naposledy jsem ne šneka, ale jednoho posránka potkal v noci. Dlouho jel v pohodě, ale když najednou zpomalil na pětačtyřicet, říkám si, že bude asi zastavovat. Že předem pravostranně neblikal? Klasika, to mě už nepřekvapuje. Pohlédnu do předního zrcátka, postranního, nikde nikdo, blinkr vlevo, předjíždím. No a zrovna, když jsem vedle něj, tak vidím policajty, jak zrovna tepou řidiče dříve lapeného vozidla. No tak mě suďte, jen houšť do mě, protože v momentě předjíždění jsem na tachometru šedesát měl. Ale víte kvůli komu? Ano, kvůli jednomu poserovi, který kdyby zbytečně nezpomalil, nepředbíhal bych ho.

A proto se ptám: Proč být v neustálém zajetí vlastního strachu a obav a ještě k tomu naprosto zbytečně? Ne každé puntičkářství slouží ku prospěchu věci a zdraví neprospívá už vůbec. Když někomu nestačí jistota padesátky a devadesátky, může mít co do činění s diagnózou kompulzivní obscese (OCD). To jsou ti, kteří neustále něco kontrolují, přesvědčují se a dokonce opakovaně, jestli zamkli dveře, zhasli doma všechna světla, vypnuli spotřebič…

Stejně vám ale řeknu, že nejlíp se mi řídí, když se nemusím za někým ploužit, přede mnou pusto prázdno a kontroluji tak situaci všude kolem a dodaleka. Sice je kvůli tomu kolikrát potřeba předjet pěkný štrůdl pomalejších vozidel, ale za tu bezpečnost mi to za to stojí :-)  

Autor: Martin Hatala | neděle 21.10.2012 10:05 | karma článku: 22,69 | přečteno: 2336x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Putin a Si Ťin-pching v Kazachstánu bojují o vliv. Jejich zájmy se tam kříží

3. července 2024  15:19

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Rusové dobyli čtvrť v Časiv Jaru. Za chyby se platí, píší ukrajinští analytici

3. července 2024  15:04

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo...

Mistrovství Evropy ve fotbale už na ČT viděly čtyři miliony diváků

3. července 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale v sousedním Německu má před sebou čtvrtfinálové boje a postupující...

Rusko dál věří své vojenské síle, motivace jednat mu chybí, řekl Pavel

3. července 2024  14:33,  aktualizováno  14:55

Rusko zatím nedospělo k závěru, že by svých cílů na Ukrajině nedosáhlo vojenskou silou, nemá tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy