Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

No comment situace

Nad čím vším zůstává rozum stát, s čím se jen tak lehce nepohne a mnohdy vám nezbývá nic jiného, než svraštit obočí a počítat do deseti, do dvaceti...

Barman – hamoun. Při placení u baru platím večerní útratu, nechávám slušné spropitné, ale hned po zaplacení si vzpomenu, že chci ještě žvýkačky, které stojí 15 Kč. Okamžitě mu dávám  desetikorunu, dohledávám pětikorunu a barman trapně čeká a neřekne: „To je dobrý.“

Fakt super kolektiv. V práci zapomenu v počítači flešku, ráno tam není a tak se po ní sháním. To je ale tvoje vina, neměls ji tam nechávat, dostává se mi velmi výchovné odpovědi.

Skromná hamižnost. Při oslavě jsou na talíři dva poslední různé chlebíčky a já se ptám. „Tak kdo si ještě dá?“ Vzbuzuji tím pozornost, ale žádná odpověď. Beru si tedy ten s vajíčkem. Vzápětí se ozve kolegyně: „Jé, zrovna ten jsem ale chtěla já!“ A co je úplně nejhorší, nemyslí to vůbec legračně.

Natvrdlost neomlouvá. Chci zaparkovat a široko daleko vidím jen jedno místo volné. Na něm však částečně postávají dvě paní, spíše plkající než odcházející od svého právě zaparkovaného auta. Blinkrem dávám najevo, že právě na to místo vedle nich chci zaparkovat a nerad bych je přitom ohrozil. Proto se přibližuji jen pozvolna. Nic se neděle, asi si mě ani teď všimli. Mírným troubením na sebe upozorním. Poté se dámy přece jenom rozhodnou vyhovět mi, ale ne únikem pryč, ale přimáčknou se blíže k svému autu. „Jé, a proč zrovna tady? My měly strach, že nás přejedete,“ povídá jedna z nich pohoršeně.

Každý přece musí tušit, že on v křižovatce jenom čeká. Vjíždím na velké parkoviště před marketem, kde platí přednost zprava. Na konci jednoho vedlejšího výjezdu, tedy vlastně na křižovatce, stojí (čeká) auto s řidičem a zapnutými světly. Proto zastavuji a dávám mu přednost zprava. On si však klepe si na čelo a blba dělá ze mě. 

Plytkost. V jídelně čekám ve frontě na oběd asi jako desátý, v tom přichází nějaký spěchálek a druhého v pořadí prosí o přednostní puštění. Ten mu vyhovuje, ale že jich předbíhá daleko víc, už nějak neřeší. 

Igelitový zázrak na všechno. Nedávná invaze igelitových pytlíků do obchodů a dodržování hygienických předpisů v rukách nepoučeného nebo hloupého personálu se postarala o to, jak paní v uzeninách odebírá v rukavicích salám na váhu a ve stejných rukavicích vám vrací drobné. S pozdějším příchodem cenového kódu do rukavic už jenom posmrkuje, mačká tlačítka digitální váhy a příležitostně i zmuchlaný kapesník. Dobrou chuť i příjemné léčení.

Geniálnost k neuvěření. Žasnu nad tím, když někdo dokáže po pěti vteřinách poslechu tvrdit, že poprvé slyšená písnička se mu nelíbí, po minutě říct totéž o filmu a o člověku si udělat obrázek okamžitě, aniž by dotyčný třeba jen promluvil.

Omlouvám se. Venčím pejska a bába poblíž nás zvědavě pozoruje. Pejsek dělá potřebu, bába zaostřuje, nažhavuje se. Na poslední chvíli vytahuji igelit, kam hovínko poslučně odklízím. Výčitkami nabytá bába je zklamaná, ale já opravdu nemůžu za to, že starším lidem trvá nasoukání deseti rohlíků do sáčku tři minuty a mně (zatím ještě) patnáct vteřin, že jsem jí svou rychlostí a uvědomělostí tak moc zaskočil a vlastně i zklamal! 

Opravdové sportovní gesto důvěry. Fakt, věřím ti a vím, že bys mě nezklamal, ale na ten důležitý nedělní zápas nasadím raději někoho jiného. Tolik opěvované důvěry se vám dostane o týden později dvě minuty před koncem za stavu 0:3 s pobídkou: Vypusťte Krakena! Když takovéto pozdní střídaní za obdobného nepříznivého stavu příště odmítnete, jste pro trenéra nasrávací kopálista, protože nechápete jeho geniální záměr otočit zápas vaší čerstvou natěšenou silou. 

Kocourkov hadr. Věřím na křižovatky s pravostrannou předností v jízdě. Proto zpomaluji, když se ke křižovatce bez značky na mé straně blížím. Když jí projíždím, vpravo poznávám obrácenou „tvář“ stopky nebo „dejpřednostního“ trojúhelníku. A že takových zfušovaných křižovatek u nás je!

Dodržovat předpisy jenom kvůli policistům. Proč jedeš v obci sedmdesátkou? ptám se. A proč ne? Tady policajti nikdy neměří.

No Pasaran! Když jdete do závodní jídelny jako cizí strávník na objednávací „kreditku“ jiné osoby, můžete mít docela problém. Čidlo vás prozradí a mravokárně nekompromisní kuchař nelení.

„Vy ale nejste Marie Koutná.“

„Ne, to tedy nejsem.“

„Tak to vám jídlo nevydám.“

„Ale ona je nemocná, na jídlo nemá ani pomyšlení. Oběd by jí propadl, tak poslala mě.“

„Když je nemocná, nemá na stravu nárok. Měla si ji včas odhlásit.“

„Ale ona je v práci. Včera ještě nevěděla, že onemocní.“

„Je mi líto, fakt nemůžu.“

„Dobře, takže od začátku. Jsem Marie Koutná.“

„Občanku prosím.“

„To každého strávníka kontrolujete občankou?“  …

Ale já chci jenom! No tak teda pojďte, ukecá zdravotní sestru, když chce jenom to rychlé razítko na to, že je zdravý. Jenomže o pouhé razítko se jedná pouze z pohledu pacienta. Nakonec se z toho vyklube předoperační vyšetření se vším všudy. A to máte: měření tlaku, natočení EKG, rodinná anamnéza, osobní anamnéza, celkové objektivní vyšetření, zhodnocení laboratorních výsledků a rentgenu plic, a pak to všechno zbývá už „jenom“ sesumírovat a hodit na papír. Jo a taky bych prosil napsat léky na tři měsíce dopředu, když už jsem tady, pane doktore. Ale hlavně rychle, za deset minut mi jede autobus. Vždyť ti doktoři vůbec nevědí, jak správně a hlavně rychle se tohle všechno má dělat, oni se snad vůbec nedívají na vševědoucí Ordinaci v růžové zahradě!

Autor: Martin Hatala | středa 13.6.2012 15:18 | karma článku: 22,16 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,49 | Přečteno: 144x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 339x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Asi to byla blbost, hájil se Čech, kterého soudí za rabování na Ukrajině

3. července 2024  8:19,  aktualizováno  16:07

Sedmadvacetiletý Čech Filip Siman působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu...

Vnitro se nechce omlouvat SPD. Proti soudnímu rozhodnutí podalo odvolání

3. července 2024  16:04

Ministerstvo vnitra podalo odvolání proti soudem nařízené omluvě opozičnímu hnutí Svoboda a přímá...

Státní zástupce obžaloval muže, který nastražil před panelový dům bombu

3. července 2024  15:37

Státní zástupce podal k Okresnímu soudu v Domažlicích obžalobu na muže, který letos v únoru...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,49
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy