Nic proti věčnému snění, ale splněný sen je mnohem krásnější

K čertu s lákadly názvů knih Po čem ženy touží a Po čem muži touží! Víte však vůbec, po čem touží děti? Po čem přesně touží zrovna vaše děti? Možná byste byli hodně překvapeni!

Tam! 28. řada, sedadlo 8 a 9. Vidíte nás? :-)

Přiznám se, že já o přání mého syna vím už dlouho, ale pro jeho uskutečnění jsem bohužel doposud nic neudělal. Pevně se mi to zažralo do mozku až poté, co jsem si přečetl jeho školní slohovou práci na téma, jaký dárek by mu udělal největší radost, co by právě teď nejvíc chtěl.

O jeho fotbalové mánii vím a sdílím ji s ním, zvláště pak o jeho oddanosti k Arsenalu, která ho drží už pátým rokem, jsem více než přesvědčen.

Sestava Arsenalu Londýn? Pro něj maličkost. Jenomže která? Ta při zápase s Liverpoolem nebo ta poslední s Blackburnem? Časy a střelci branek v zápase? Chcete i nahrávače? Jak je libo. Odchody a příchody posil? Stačí si mu říct.

Naoko se diví, jak takhle zásadní vědomosti někdo může nevědět a já to pak za sebe a všechny ostatní zpropadené neznalce schytávám. Jeho uskutečněná touha po dresech, vlajkách, prostěradlech a nejrůznějších cetkách z arsenálského království je již historií, avšak jenom proto, že jeho vášeň dosáhla vyššího levelu – aktuálně touží po lístku na Emirate Stadium. Být při tom, jak Arsenal hraje, ocitnout se v tom ohromném fanouškovském kotli, nadšeně řvát nejenom při gólu, fandit pořád. Být aspoň jednou v tom nezapomenutelném gejzíru zápasového dění, už konečně zažít svůj sen.

Fotbalovou snílkovskou představu atmosféry kolem popsal skvostně a jak by mě asi dojal jeho zážitek opravdový? Okamžitě jsem zjihnul, dostal mě. Bezprostřední nutkání zjistit, kolik takový výlet na ligový zápas do Londýna stojí, bylo pro mě velmi silné. Posléze jsem zase spadl na prdel. Dá rozum, že je to úplně o něčem jiném, než si zajet třicet kilometrů na Hradec na zápas proti Příbrami.

Už jsem nastínil to, že je špatné, když rodiče neví, po čem jejich děti touží, ale stejně špatné je i to, když se jejich sny neplní, ba co víc, uskutečnit nemůžou. Přesto bychom se o to pokoušet snažit a plnit měli! Nebude to sice zadarmo, ale mysleme trochu na budoucnost, pamatujme na trvale dobré rodinné vztahy, na své stáří. V době, kdy už naši synové a dcery nebudou dětmi, si dost pravděpodobně na arsenálské a podobné sny ani nevzdechnou, ale na uskutečněný zážitek, o který tehdy mimořádně stáli, určitě ano. A že se to sakramentsky počítá, tomu věřte. Navíc jim splněné přání bude připomínat sny vlastních dětí. No a co myslíte? Já to, že o to rozhodněji se budou snažit na oplátku vyhovět zase oni jim.

A to i přesto, že před sebou budou mít už zase spoustu jiných, tedy dospěláckých snů a přání, o která se budou snažit už sami, bez cizího přičinění. Začarovaný kruh splněných snů, tak doporučuji neporušovat! A proč bych to neměl být právě já, kdo by vám mohl být vzorovým příkladem.

Syn se ve své slohovce totiž smiřuje s tím, že si je vědom toho, že se mu jeho sen nesplní, ale že i toto plané snění je pro něj každý den krásné prožívat. Třebaže to myslel chápavě, procítěně a rozumně a svou touhou nám zřejmě nechce přidělávat starosti, naštvalo mě to. Přesněji – naštval jsem se na sebe. Srdceryvné klišé o tom, že i pouhé snění je krásné, považuju za velmi obehrané, za předem smířlivý ústupek, který by měl být od snu na nekonečné míle vzdálený.

Byť synova slohová práce udělá na paní učitelku nejspíš veliký dojem, takhle poraženecky a smířlivě, by se nemělo uvažovat! Snění o čemkoli může být pěkné, to ano, ale jsem přesvědčený že mnohem krásnější je sen splněný. Vzpomínka na sen? O tom já jsem nikdy neslyšel.

Ale což takhle vzpomínání na jedinečnou atmosféru v přeplněném kotli Emirate Stadium, jak v nervy drásajícím duelu poráží kanonýři Chelsea 3:2? No? Porovnejte to! Udělám to za vás - k neporovnání! Takže co? Jako to bude a jak to dopadne? Vidím to naprosto jasně. Asi mě nečeká nic jiného, než šetření. A to pořádné, protože já chci vidět Arshavina, Gervinha a van Persieho v akci taky!

Autor: Martin Hatala | čtvrtek 22.9.2011 13:05 | karma článku: 12,86 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy