Nebuďme pro prodejce snadnou kořistí

Nebo si tak vůbec nikdy nepřipadáte? Když ne, nechodíte nakupovat. Tak trochu navážu na nedávný článek Šárky Medkové, blog prostoduchého tématu, zaobírající se bojem o zákazníky.

Přesně to jsem měl na mysli. Kafe s něčím sladkým :-)

Konkrétně v něm popisuje lákání na laciná kuřata před obchodem s nábytkem. Samozřejmě, že s přejícným doufáním v to, že nejenom ve spokojeně žravé náladě, ale ze zvědavosti či rozmaru, omrknou i vnitřek. Protože blogerku v úvodu zmiňuji, cítím se zavázán („povinován“ je hrozné slovo), k nezklamání jejich příznivců, takže se v její jednodušší vlně vynasnažím pokračovat. 

http://sarkamedkova.blog.idnes.cz/c/214276/Kure-za-25-kacek-Jasne-a-obyvaci-stenu-k-tomu.html

Jestli jste si přečetli avizovaný blog a líbil se vám, doporučuji i ten, v kterém „zmiňuje“ jen jedno jediné – že by v noci bylo dobré při míjení aut zhasnout, já však tvrdím, že raději přepnout, světla dálková na potkávací. Ó jak neskonale prozíravé! Návaznost na tento blog však ode mě nečekejte, na to si už opravdu netroufám. Dobře, strefuji se do Šárky, ale vybral jsem si ji jenom jako oběť za mnohé z nás, proto věřím, že se na mě snad bude zlobit jenom přiměřeně. V to mi doufám pomůže i přiznání, že každý, tedy i já, občas napíšeme a dokonce i zveřejníme nějaký ten blábol. Jistě, psát si kdokoli může cokoli, ale mně jde především o to, aby byl každý slabý článek po zásluze potrestán. A právě to je jenom na čtenářích, a to si myslím, že se děje často velmi nepřesvědčivě, neférově, že v nich při posuzování převládají spíše sympatie k autorovi a předchozí zásluhy, ne tak aktuální text. Nedívat se na jméno, nezaujatost, by objektivitě velice prospěla.   

Avšak nyní už k tématu. Slevy, slevy, slevy, klidně i natřikrát poopravené ceny, koupíte dvě nebo tři a máte dárek zdarma – a mnozí se zlákat nechají.  Mikinu, která stála původně 1200, ale nekup ji za 350. Tři kávy s hrnečkem zdarma, jak výhodné! Balíček osmi rádoby jogurtů v kupě a dietní knížečku máte k tomu. Co na tom, že mikina z marketu je už rok non mode a vytahaná, protože je už dvacetkrát zkoušená. Ani nevíte, že v krámě opodál byste za pětistovku koupili mnohem hezčí, téměř originál, protože byste ji měli vy a další dva z města, když se prodá. Co na tom, že tři sklenice kafe stejné značky budete muset denodenně pít do zblbnutí celý rok, protože jinak by vám prošlo. To samé se zmiňovaným paklíkem jogurtů, neboť si nevšimnete, že jejich expirace končí za týden, vy je jíte sporadicky a děti jsou jako na potvoru na letním dětském táboře. V takovém beznadějném případě doporučuji jejich (ne dětí, kelímků!), volný pád z co největší výšky. Za 4,50 si užijete adekvátního zadostiučinění (satisfakci nemám rád), a úžasnou pastvu pro vaše oči k tomu. Ale když vy tu knížečku o zdravém stravování tolik chcete… No jo, když ona je zadarmo!

Jak jednoduché je zákazníka ošálit. Jenomže za tím vším nestojí jenom naše neuvážlivost a chamtivost, ale i ze strany prodejce téměř věda. Do jakých regálů strčit co a na které zboží příkladně upozornit. Jaké produkty ob pět regálů zopakovat, na co jenom nalákat a za dvacet metrů definitivně zlákat. Například cukrovinky a další nepostradatelné maličkosti, s kterými se setkáte znovu před pokladnami. No a zrovna tam ze sebe přece nebudete dělat nepřejícného netvora, když si vaše dítě, které má zfouklou hubu právě od úseku sušenek a oplatek, řvavě vynucuje další bonbony za, no považte, pouhých 29,90! To i u doktora zaplatíte víc, no ne?

Kam tím mířím? Určitě víc než za zlevněné výrobky, které nepotřebujeme, bychom ušetřili víc, kdybychom nakupovali s lístečkem v ruce, tedy jenom to nutné a zlevněné zboží abychom, (brzy bude spisovné i „abysme“), brali opravdu jenom tehdy, když se nám to hodí. Namítnete, že nejenom produkty s končící záruční lhůtou jsou ve slevách a dřív nebo později byste je stejně kupovali a do doby vaší spotřeby by neprošly?

To ano, jenomže: sedíte doma a víte o tom, že máte hafo cukrovinek ve spíži, nanuky v mrazáku nebo cokoli pro vás lákavého, co jste si koupili a máte toho dostatek. K čemu to svádí? K žravosti, k tloustnutí, k uspokojení. Vždyť přece co. Bylo to levný a máte toho dost. Vyšší level však říká: potřebuju to zrovna teď a tak nutně?

Já s tím také bojuju a věřte, že když ke kafi nic nemám, i samotný kofein do sebe dostanu taky, tedy zdravěji, bez buchétky. Ale když napečeno je, klidně si dám i tři! A proč? Protože je, protože to vidím. Že mám slabou vůli? Mám a je to problém většiny z nás. Někdo si odříct nedokáže už v obchodě, někdo až doma, mně z toho začarovaného kruhu vychází to, že nejsnadnější odříkání bude právě to nákupní. Úsporné hledisko by k tomu mělo jedině motivovat.   

Co takhle rodinné víkendové nákupy? Znáte? Často spojené s marketovým obědem a to všechno mnohdy jenom proto, že není co dělat. Venku lije, tak co? Jede se nakupovat! Zabije se tím odpoledne, a co na tom, že „výlet“ stojí čtyři tisíce, ikdyž nákup byl potřebný maximálně za polovic.            

Ne, rozhodně tím nenabádám k tomu, abychom chodili v košili do posledního servaného knoflíku, v kalhotech, kde už není místa pro další díru a už vůbec ne ke strádání slastného požitku z čokolády, kterou máte tolik rádi. Všeho s mírou by se mělo, oprostit se od zbrklosti a momentální spontánnosti, to je ten správný recept na nakupování! V podstatě jde o soudný odhad, o logické zvažování koupi potřebného.

Zkuste se vykašlat na mouku za 6,90, když máte ve spíži ještě tři, nekoupit si zrovna zlevněné kuře, když v mrazáku máte dva darované králíky a klidně dejte facku svému dítěti i ve frontě před pokladnami, když nechce pochopit, že cucat bonbóny každý den pro něj není to nejzdravější. Střídmost a soudnost především.

Jedině tak začněte i vy na nakupování vydělávat! Proč dopřávat zisky prodejcům, kteří nás nutí ke koupi toho, čeho se chtějí zbavit, ale co nepotřebujeme my? Snad bezhlavě nenakupujete jenom proto, abyste se kochali nad televizními zprávami o rekordních tržbách? Opravdu vás právě to nadýmá pýchou či uspokojuje jinak? Pochybuju, když za cenu toho, že nevíte který úvěr splácet dřív a který vědomě zpozdíte.

Zkusme to úplně jinak. Těšit se nad tím, jak tržby výrobcům, distributorům a obchodníkům klesají. Proč taky, byste měli dopřávat jim a ne sobě? To oni jsou na nás spotřebitelích závislí, ne oni, ale my máme obrovské možnosti výběru! Neláká vás třeba už o letošních Vánocích docílit toho, zjistit, jak dobře se máte, když nemáte tak hluboko do kapsy jako loni?   

Autor: Martin Hatala | úterý 25.10.2011 14:18 | karma článku: 17,56 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Fico poprvé od atentátu na veřejnosti. Přednesl projev na svátečních oslavách

5. července 2024  21:58,  aktualizováno  22:24

Poprvé od květnového pokusu o atentát na svou osobu se slovenský premiér Robert Fico objevil na...

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy