Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše armáda nadržuje kuřákům a tlouštíkům

Jak jinak totiž chápat to, když se po schválení náčelníkem Vojenské zdravotnické služby schyluje ke dvěma preventivním programům – protikuřáckému a proti obezitě. Jestli si však logicky myslíte, že to vybrané skupiny bude něco stát, tak to se šeredně pletete.  Tito hříšníci, tento armádní výkvět, z toho vyjde úplně zadarmo.

O to absurdnější mi to připadá, když bylo všem vojákům na platech deset procent ubráno, aby se pak vojenským kuřákům nad deset cigaret denně a tlouštíkům s body mass indexem nad 30, tedy pouze vyvoleným, zase jánošíkovsky přednostně nadělovalo. Chápete to? Opačně by tomu mělo být! Nařídit jim, donutit je aby nekouřili a zhubli, z vlastních peněz ať si bobulky hradí. A proč? Aby v uniformách nevypadali jako bečky k prasknutí, aby při kolíbavém běhu nepůsobili jako slon v porcelánu, kuřákům aby nesmrdělo z huby, neničili si zdraví a kuřácké pauzičky je nezdržovaly od práce.

A co takhle jiné drogy? Proč je armádní postoj k alkoholu o tolik odlišný? Ať mi někdo netvrdí, že v tomto případě jde o úplně něco jiného - o co? Proč tato drogová diskriminace? Proč pomocná berlička pro kuřáky a obézní a pro alkoholiky nejenže nic, ale rovnou hned ty nejhorší represálie? Není snad tabák neméně návyková droga, společně s obžerstvím a lenivostí svědčící o nedostatku sebekontroly a vůle?  

Na ty, co pravidelně sportují a nekouří se proč nepamatuje? Předpokládaná odpověď: ať jsou rádi, sami si můžou za to že jsou zdraví, jim pomoci netřeba. Právě že si za své zdraví jenom sami můžou, ale tak kde to jsme?

Když už někdo neví co s penězi, nebylo by férovější přidělit všem stejně? Ano, obezita a nikotinismus je nemoc, ale co tu máme pro ty bez těchto diagnóz? Já vám naprosto přesně povím co, velké lautr hovno tu pro ně je! Za to, že se o sebe bez nějakého vyššího popudu vzorně starají, pro všechny takové je odměnou právě jedno velké, už nebudu sprostý – nic! Holt smůla v tom, že pomahačské programy jsou jenom pro problémové.

Bráno důsledně, vždyť téměř každý dospělý jí čokoládu, pije kafe nebo čaj, no ne? A dokažte, že toto nejsou návykové drogy. Dobře, přeháním, tak ale proč nemají žádnou výhodu ti, kteří by chtěli ku zdraví a potěchu své tělo zvelebit, ikdyž nedosahují potřebného BMI indexu 30? Proč nejsou férově odměněni i ostatní za pouhé nekouření? To mi připadá daleko spravedlivější, když už chce někdo být trnem v oku a nadělovat.

Ani nechtějte vědět, kolik to všechno bude stát, protože co se počtů týče, já jsem v obraze. Nebudou to jednotlivci, desítky ani stovky, ale rovnou tisíce vybraných. K tomu si přičtěte další tři nuly a máte pouze tříměsíční léčbu. A to jenom v tom případě, když smluvní cena nebude bratříčkovská, ale tak nějak vkusně normální. Logicky mi však vychází, že se nabízí zářný příklad množstevní slevy, ale já už ničemu nevěřím.

Ještě naposledy zaprudím, neboť oficiální název celé akce je preventivní program. Prosím vás jaká prevence? V tomto případě a čeho prevence? Leda tak ještě většího hulení a ještě obéznějšího tloustnutí. Prevenci já totiž chápu jako předcházení. Represivní je to správné slovo pro tato opatření, když už někdo měl tu snahu program přívlastkově pojmenovat.

No jo, ale když takový název by na ty naše slabochy mohl působit příliš hrubě, tak aby se snad toho donucení nezalekli, usoudil vychytrale někdo tam nahóře. Preventivní je označení sice úplně od věci, ale jedině tím by se snad dali přesvědčit. Bože přesvědčit, kde to jsme?

No nic, končím a jakožto jsem jeden z pouhých vykonavatelů, poslední článek této vyšší vůle, nic mi nebude protivnějšího, než uposlechnout a krabičky vydávat. Ono totiž, jenom tak mezi námi, podobná protiobézní lidumilská akce se tu objevila už asi před osmi lety a víte s čím jsem se také setkal?

"Chi chi chi, chacha chá, jó pane doktore, ty prášky vůbec nezabírají, já při nich přibral pět kilo" a když to přeženu, ještě mu tekly sliny po bradě. Ve skutečnosti si přede mnou jenom bezohledně prasácky krknul. Ano, přesně tak! Tak to většinou dopadá, když něco pro někoho není z vlastního přesvědčení a vůle, ale úplně zadarmo!  

Autor: Martin Hatala | pátek 18.3.2011 17:59 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1370x
  • Další články autora

Martin Hatala

Moje vědma mi prozradí vítěze ME ve fotbale

Před dvěma lety jsem měl s rozhodnutím o vítězi fotbalového MS jasno. Pomohla mi známá balkánská jasnovidka, která tipovala Chorvatsko. Ano, správně čtete, tipovala a byla z Balkánu.

13.6.2024 v 14:38 | Karma: 9,50 | Přečteno: 145x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

Pomáháme a to je dobře. Ale nevím jak u vás, ale pro mě je pomoc všelijakým těm Bazalkám a Paraplatům taková neosobní, vzdálená, a fotky nemocných dětí mě spíš deprimují než motivují. Ale když se mi jednoho dne naskytla výpomoc

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56 | Přečteno: 367x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

Traduje se, že kritickým dnem školních lyžařských týdenních kurzů je středa, a Karel se nad analogií svého údělu pousmál. On bude slaměným vdovcem necelé týdny dva, takže bát by se měl v pátek nebo až v sobotu?

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25 | Přečteno: 340x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Až přijde Klárka

Když se sestřička svého doktora už asi po sto padesáté, poslední dva roky už rezignovaným, znuděným tonem zeptala, kdy už konečně půjde do důchodu, on naopak mile až posměvačně odpověděl opět stejně, že až přijde Klárka.

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Poezie a próza

Martin Hatala

Mohl jsem být praktickým lékařem v Bruntálu

To kdybych si vzal moji první dívku Lenku, gymnazistku z Bruntálu, a zůstal bych i kvůli další kráse - Jeseníkům. Proto se mě nesmírně dotkla narážka hlavního hrdiny v novém seriálu ČT Smysl pro tumor: „Kdybych nedostal to

8.1.2024 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!
Nejlepší jídlo na letošní grilovačky: Zaručený recept tady!

Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Jako zálivku použijeme ajvar, ke kterému přidáme pár lžic oleje a dochutíme bylinkami.

  • Počet článků 626
  • Celková karma 9,50
  • Průměrná čtenost 1552x
Myslete si o mně co chcete, stejně mě pravdivě nepoznáte. Ani z mých knížek - Martin Hattala: http://www.palmknihy.cz/web/   hatala.m@seznam.cz

Elektronické knihy k recenzím mi na požádání laskavě poskytují www. palmknihy.cz, za což jim děkuji.

Moje čtvrtá knížka "Čekání na gól" je k mání na: www.kniznieshop.cz.

 

neviditelny text

Seznam rubrik

Oblíbené blogy