Máslo a jiná "másla"

Deset let jsem žil v domnění, že Zlatá Haná je laciné máslo. Zabalená jako klasické máslo, po rozbalení se tváří jako máslo, krájí se špatně jako máslo a teď to přijde – ale nechutná jako opravdové máslo.

Tolik "znalostí" jsem pobral poté, když jsem po delší době začal dětem chystat školní svačiny. A přitom jsem neodolal, krájel a ochutnával. Jeden nožík, dva nožíky, no fuj! To přece není máslo! Pro mě ne, ale věřte, že ikdyž se jedná o rostlinný roztíratelný tuk, spadá do chlívku s označením pro másla se sníženým obsahem tuku. Na rozdíl od pravého másla s 80-85% mléčného tuku, má rostlinného tuku 76%. Že se nemůžete splést, když máslo nemá v názvu? Omyl! Třeba takové Selské máslo má 75% tuku a 5% smetanového zákysu, takže se vejde do šuplíku másla s obsahem minimálně 75% mléčného tuku se smetanovým zákysem.

Poněkud složité mi to připadá, zvláště, když pravé máslo musí obsahovat nejméně 80% mléčného tuku.  

Ikdyž pocházím z Hané, myslím si, že za patnáct nákupčích rodinných let jsme se Zlaté Hané za její mystifikaci odvděčili velmi slušně. Těšit nás může snad jenom to, je v ní skryto energie o něco míň než v máslu pravém, nešizeném. Avšak za jakou cenu? Dejme tomu, že deseti gramy namažete dva klasické rohlíky tak, aby se na ně dala připlácnout šunka nebo plátkový sýr. Protože rohlík má přibližně 500kJ, už jenom pouhým uloupnutím jeho růžku se zbavíte oněch 40kJ namazaného rozdílu mezi Zlatou Hanou a máslem klasickým. A to já vlastně dělám pořád, protože na nic jiného náš nevychovaný pejsek u stolu stejně nečeká. Právo na pravé máslo mám tak více než kdokoliv jiný.

Napadá vás, že mezi 73 a 85 procenty tuku není zase až takový rozdíl? Je a není. A co odlišnost v tuku rostlinném a mléčném nebo kyselinou CLA? Nebo snad podle chuti poznáte přítomnost zdravějších nenasycených a údajně tolik škodlivého cholesterolu a nasycených mastných kyselin?

Já to vidím asi takhle: Rozdíly si klidně sčítejte jak chcete, ale mléčný tuk je mléčný tuk a jenom ten vám zaručí mléčnou chuť! Žádná roztátá umělá hmota, paskvilské fluidum, které nikterak nenadchne a nijak nechutná.

Ale to už narážím na margaríny typu Rama, Perla, Flora light a jim podobné hrůzy se 40 procenty tuku. Není divu, vždyť co byste taky chtěli za poloviční cenu? Že jsou zdravější? Snad, ale opravdu vám chutnají? Že nejsou tak kalorické? To sice nejsou, ale víte o kolik? Jak jsem už zmínil, na sto gramech to u Zlaté Hané oproti máslu dělá přibližně 400 kJ a byť to u margarínů vyjde asi na polovic máselné hodnoty, na paměti mějte i to, do jaké hloubky vaničky zaboříte před namazáním nůž. Perla s jejími 1500 kJ/100g se honosí i nižší cenou oproti jiným margarínům, protože jsou o něco málo tučnější.

Že je máslo tvrdší a hůř se roztírá? No jéžiš, to je ale problém! Určitě jste šikovní, takže krájejte malé plátky a buď chvíli počkáte nebo ho na pečivu ani rozmazávat nemusíte. Vím, s margarínem je to pohodovější, ale zase si s ním neužijete tolik legrace, když vám plátek másla spadne na zem. Že máte pejska? No tak! Legrace, při které se snaží přijít máslu na jazyk, může pokračovat.

Nepřesvědčil jsem vás? Škoda! Ale přece jenom, i za dvojnásobnou cenu másla se chuťový rozdíl opravdu vyplatí. A víte kdy nejvíc? Když jím nešetříte! Zkuste si kus másla dát rovnou do pusy a kousejte! Jak úžasné, jak lahodné! Jako v dobách mého dětství, kdy takové máslo bylo ve všech domácnostech. Jenom se prosímvás nespleťte, to pak za váš prvotní ústní okamžik neručím! Vlastně jo, spleťte se a porovnávejte! Také přitom popřemýšlejte, jestli jste opravdu tak bohatí, abyste si mohli dovolit kupovat laciné zboží.

Dodatek: autor je jen pouhou shodou okolností českým výrobcem, autorizovaným prodejcem a zároveň i hlavním distributorem klasického MH 85% másla za neuvěřitelnou cenu 39,99 Kč. Rovněž by na kvalitu vlastního produktu naprosto nezaujatě přísahal, že výše uvedený text nemá žádnou reklamní spojitost s jeho vlastním názorem (kvalitním). 

Autor: Martin Hatala | neděle 4.12.2011 13:38 | karma článku: 20,93 | přečteno: 2102x
  • Další články autora

Martin Hatala

Odkaz lesního muže

23.2.2024 v 11:52 | Karma: 16,56

Martin Hatala

Je potřeba nakrmit koně

3.2.2024 v 14:05 | Karma: 12,25

Martin Hatala

Až přijde Klárka

27.1.2024 v 14:09 | Karma: 20,55